Daugiau nei 100 rūšių

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad avokadai yra populiarus maisto produktas, ypač tarp kokybiška mityba besirūpinančių žmonių, o panagrinėjus jų maistinę vertę, toks faktas neturėtų stebinti – avokaduose yra gausu gerųjų riebalų, baltymų, kalio, magnio, vitaminų C, K, E, B6 ir daugelio kitų gerųjų medžiagų, rašoma pranešime spaudai.

„Nuostabą gali kelti tai, kad šių, iš Meksikos platumų kilusių gėrybių aptinkama daugiau nei 100 rūšių. Tiesa, daugelį jų sunkiai atskirtume vienas nuo kitų, nes pagrindinis skirtingų avokadų ypatumas – odelės žalumo atspalvis. Kita vertus, visų rūšių avokadų maistinės savybės panašios, tad šiuo klausimu tikrai neverta sukti galvos – mėgaukitės bet kuriais avokadais, kurie tik pakliūva į jūsų rankas“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Avokadai

Pasak J. Sabaitienės, kadangi avokadų skonis neutralus, jie gerai dera su bet kokiu maistu. Be to, visada galima pasimėgauti garsiuoju gvakamolės padažu, tinkančiu su tortilijų traškučiais ar kaip užtepėlė ant duonos. Plonas avokado riekeles galite naudoti sumuštiniams, supjaustytą kubeliais – salotoms. O jei mėgstate Rytų virtuvę, avokadais praturtinkite sušius. Taip pat labai skanu orkaitėje keptas avokadas: į kauliuko duobutę įmuškite kiaušinį ir iškepkite.

Kaip atskirti tobulą avokadą?

J. Sabaitienė pasidalijo ir keliais praktiniais patarimais, kurie padės atskirti sunokusius avokadus. Jeigu avokadas pasižymi šviežiai žalia spalva ir yra kietas spaudžiant – jis valgyti nėra tinkamas ir greičiausiai sunoks tik po 4–5 dienų. Jeigu avokadas yra tamsiai žalias ir gana tvirtas spaudžiant – jis sunoks po 1–2 dienų. Anot jos, tamsiai žalias ir minkštokas spaudžiant avokadas yra tobulai sunokęs, o rudas ir tižus yra jau pernokęs, todėl nevalgomas. Tam, kad avokadai iki galo prinoktų, juos reikėtų laikyti kambario temperatūroje. O jeigu norite, kad jie sunoktų itin greitai – juos geriausia laikyti popieriniame maišelyje, į maišelį dar galima įdėti ir bananą.

Avokadai

„Kai sunoksta, avokado žievelė tampa tamsiai žalia, net šiek tiek ruda, o pats vaisius gana minkštas. Jei nesate tikri, ar avokadas prinokęs, paimkite jį visu delnu ir švelniai spustelėkite. Jeigu vaisius minkštas, o ant jo nelieka spaudimo žymių, galite valgyti. Jei žymės ant avokado vis dėlto lieka, o prapjovę pamatote, kad avokadas parudavęs, nevalgykite jo – pernokęs. Jeigu prapjautą avokadą norite pasilikti vėlesniam laikui, išimkite kauliuką, prapjautą vietą apšlakstykite citrinų sultinis ir laikykite šaldytuve“, – pataria J. Sabaitienė ir dalijasi keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite avokadus.

Dubenėlis su kiaušiniais ir avokadu

Jums reikės: 120 g sorų, 1 sunokusio avokado (apie 250 g), 60 g lapinių kopūstų, 2 kiaušinių, 60 g japoninių ridikų, 100 g virtų burokėlių, 120 g virtų avinžirnių, ½ a. š. druskos, 2 v. š. citrinų sulčių, 1 v. š. smulkintų petražolių.

Gaminame: išvirkite soras pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Nulupkite ir supjaustykite avokadą, apšlakstykite jį puse šaukšto citrinų sulčių. Lapinius kopūstus susmulkinkite, sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir 1 minutę pavirkite. Apvirtus kopūstus atvėsinkite po tekančiu šaltu vandeniu. Į tą patį puodą su kopūstų nuoviru sudėkite kiaušinius ir virkite apie 10 minučių. Supjaustykite burokėlius bei japoninį ridiką, nusunkite avinžirnius. Į dubenėlius suberkite virtas soras, įkomponuokite avokadus, avinžirnius, kopūstus, ridikus bei burokėlius. Viską apšlakstykite citrinų sultimis ir apibarstykite petražolėmis. Galiausiai nuluptus ir perpjautus kiaušinius uždėkite ant patiekalo viršaus ir patiekite.

Avižinė košė su kiaušiniais, avokadais ir pievagrybiais

Jums reikės: 150 g avižinių kruopų, 80 g svogūnų, 200 g pievagrybių, 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 v. š. linų sėmenų, ¼ a. š. druskos, 1 sunokusio avokado, 2 virtų kiaušinių, 2 v. š. smulkintų petražolių.

Gaminame: avižų kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, taip pat kietai išvirkite kiaušinius – virkite juos apie 8–10 minučių. Linų sėmenis užpilkite vandeniu, palaukite, kol išbrinks, o tuomet nusunkite. Gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus svogūnus ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite supjaustytus pievagrybius ir viską kepinkite dar 7–10 minučių. Į keptuvę sudėkite išvirusias kruopas, išmaišykite, nukelkite nuo viryklės ir apibarstykite petražolėmis bei linų sėmenimis. Patiekite košę su supjaustytu avokadu bei virtais kiaušiniais. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją