Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė teigia, kad kefyras yra labai naudingas žmogaus organizmui.

„Kefyre gausu B grupės vitaminų, taip pat vitaminų C ir K, įvairių mineralų ir aminorūgščių. Sudėtyje yra tokių aminorūgščių kaip serinas, treoninas, alaninas ir kitų, kurios yra ypač svarbios, kad tinkamai vyktų centrinės nervų sistemos darbas. Kefyre esantis gausus aminorūgščių kiekis reguliuoja baltymų, gliukozės ir lipidų apykaitą, padeda lengviau mesti svorį, palaikyti imuninės sistemos ir energinį balansą.

Fermentacijos procesas padidina vitaminų B1, B6, B9, B12, vitaminų C ir K, taip pat ir kalcio bei aminorūgščių kiekį. Cheminė kefyro sudėtis iš esmės priklauso nuo pasirinkto pieno rūšies, kefyro grūdų ar mikroorganizmų kultūrų mišinių, priedų ir technologinio proceso. Nustatyta, kad karvių pieno kefyras turtingas baltymų, riebalų ir laktozės. Buivolių pieno kefyrui būdingas didesnis klampumas, didesnis kiekis mielių, todėl ir didesnis kiekis etanolio. Etanolis suteikia egzotišką ir gaivų aromatą.

Kefyras

Dėl kefyre esančių baltymų, riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų šis gėrimas mažina stresą, stiprina imuninę sistemą, mažina cholesterolio kiekį, saugo nuo alergijų, astmos, diabeto, vėžio, pasižymi antibakteriniu poveikiu, padeda gyti žaizdoms. Reguliariai vartojant kefyrą gali palengvėti daugelis žarnyno sutrikimų (net dirgliosios žarnos sindromas), pagerėti žarnyno peristaltika, sumažėti vidurių pūtimas“, – pasakoja S. Čapkauskienė.

Anot jos, žmogaus žarnynas yra viena iš sudėtingiausių ir gausiausių ekosistemų. Suaugusio žmogaus žarnyno mikrobiota yra sudaryta iš 500–1000 bakterijų rūšių, o susiformuoja pirmaisiais trejais vaiko gyvenimo metais.

„Suaugusio žmogaus organizme yra maždaug 10 kartų didesnis bakterijų skaičius nei žmogaus ląstelių. Žarnyno mikrobiotos ir organizmo sąveika būtina nervų bei imuninei sistemai bręsti ir žarnynui vystytis. Vėliau suaugusio žmogaus žarnyno mikrobiota daro didelę įtaką savo šeimininko nervų sistemos funkcijoms: elgesiui, nuotaikai, mokymosi gebėjimams. Be to, skirtingos bakterijos, dažniausiai esančios daugelyje maisto produktų, kiekvieną dieną keliauja per mūsų žarnyną sąveikaudamos su pačiais maisto produktais, organizmo mikrobiota ir organizmo ląstelėmis sveikatai palankiame ar patologiniame kontekste. Daugelis pastarųjų mikroorganizmų yra žinomi kaip probiotikai. Probiotikai – tai mikrobinių ląstelių preparatai arba jų dalys, darantys teigiamą poveikį žmogaus organizmo sveikatai. Vienas iš žinomiausių probiotikų – kefyras“, – aiškina specialistė.

Sandrija Čapkauskienė

Pasak jos, šis gėrimas pastaruoju metu yra tapęs neuromokslininkų tyrimo objektu, nes jau įrodytas svarbus ryšys tarp probiotikų ir pažintinių bei elgesio procesų, apimančių neurologinius, metabolinius, hormoninius ir imunologinius signalinius kelius.

„Išvardytų sistemų pakitimai gali pakeisti žmogaus elgesį, emocijas, kognityvines funkcijas (kognityvinės funkcijos yra psichiniai procesai, leidžiantys mums atlikti bet kokią užduotį) – mokymąsi, orientaciją, atmintį, dėmesį, kalbą ir kt. Vis daugėja tyrimų, įrodančių smegenų ir žarnyno veiklos dėsningumus. Dar įdomu ir tai, kad kefyras priskiriamas psichobiotikams – medžiagoms, kurios veikia smegenis, malšindamos uždegiminius procesus (pakelia nuotaiką, mažina nerimą), sintetina (gamina) biologiškai aktyvų junginį – serotoniną, šis reguliuoja nuotaiką, miegą, apetitą, virškinimą, mokymosi galimybes ir atmintį“, – dėsto pašnekovė.

Mokslų daktarė teigia, kad vis daugiau tyrimų rodo, jog kefyrą vartojančių žmonių žarnyne gausu probiotinių bakterijų, o jos susijusios su sveikatos gerėjimu.

Kefyras

„Įdomu tai, kad gerdami kefyrą mes galime normalizuoti ir net pakeisti žarnyno mikrobiotos (žarnyne gyvenančių bakterijų) sudėtį. Taigi kefyras labai tinkamas vartoti tiek sveikiems, tiek ir sergantiems suaugusiems, senoliams, atletams, taip pat – ikimokyklinio amžiaus vaikams (prieš duodant kefyro 1–3 vaikams, reikėtų pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, mažyliams iki vienų metukų geriausias motinos pienas).

Netinkama ir nepakankama vaikų mityba glaudžiai susijusi su tam tikrų svarbių žarnyno bakterijų stygiumi, o tokia silpna žarnyno mikrobiota stipriai veikia vaikų smegenų aktyvumą ir elgesį, turi neigiamą poveikį nuotaikai ir pažinimo procesams. Dėl savo maistinių ir gydomųjų savybių kefyras ir su juo susiję produktai labai vertinami.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją