„Sunkoka pasakyti. Termiškai apdoroti yra saugiau, jei renkate įvairius grybus. Ypač, jei jie yra palaikyti kažkiek, ir žiūrint kaip veikia jūsų skrandis, nes termiškai neapdoroti grybai – sunkiai virškinami“, – sako J. Motiejūnaitė.

Jurga Motiejūnaitė

Tęsiantis pokalbiui virtuvės šefas domėjosi musmirėmis. Atsiminė ir savo patirtį, kai vienos laidos filmavimo metu ragavo džiovintos musmirės.

„Kurią musmirę turite galvoje? Jei jums būtų davę žaliosios musmirės, mes šiandien nekalbėtumėme. Geriausiu atveju gulėtumėte reanimacijoje. O raudonąją musmirę kai kurie žmonės naudoja kaip vaistą, kai kurie kaip psichotropines medžiagas, bet tai labai rizikinga. Su šiais pastoviais vartotojais norėčiau susitikti net ne po 40 metų, o po 20 metų ir pažiūrėti kaip jaučiasi jų kepenys, nes niekas nežino ar tos medžiagos nesikaupia, ar jų nėra ilgalaikis poveikis. Aš taip nejuokaučiau.“

Alfas live

Pokalbio metu daktarė patarė, kad renkant grybus Lietuvoje ir nepažįstant grybų, svarbiausia rinkti tokius, kurie turi kempinėlę apačioje ir niekada tų, kurie yra su lakšteliais. Taip pat papasakojo, kad yra grybų, kurių negalima vartoti kartu su alkoholiu.

„Negalima vartoti baravyko paąžuolio. Gražus, skanus grybas, bet su alkoholiu jo negalima, nes pagirios gali būti daug sunkesnės nei numatyta. Ir kitas, kurio Lietuvoje nelabai renkame – gauruotasis mėšlagrybis. Kai jaunas jis geras ir skanus grybas, bet su alkoholiu geriau nevartoti, nes pagirios bus stiprios“, – pasakoja botanikė.

Alfas teiravosi, kokių naudingų medžiagų turi grybai:

„Grybai turi vitamino D, seleno ir pats svarbiausias, ką ypač laukiniai grybai turi – ergotioninas, tai dabar labai tyrinėjama aktyvi medžiaga, grybai ją gali perduoti augalams. Laukiniuose grybuose jo daug, o kultūriniuose, kur jie auginami su daug trašų, intensyvioje žemėnaudoje, jo beveik nėra.“

Alfas Ivanauskas

Šefas domėjosi ar tarp Lietuvoje randamų grybų baravykas tikrai yra pats vertingiausias ir kodėl sakoma, kad jis yra pats vertingiausias, jeigu taip yra:

„Negaliu pasakyti ar jis yra pats vertingiausias. Beveik neįmanoma. Baravyką galite naudoti įvairiai: džiovinti, kepti, valgyti žalią, virti. Skoninės jo savybės yra daug geresnės nei pievagrybio. Kitas dalykas, baravykų ne taip lengva rasti, tai ne ūmėdės, ne kazlėkai. Baravykas – laimikis. O dėl to, kas kam patinka. Žmonės skirtingi: vieni mėgsta voveraites, kiti rudmėses, dar kiti žvynabūdes. O baravykas yra toks grybas, kuriame susideda daug dalykų.

Alfas gamino sluoksniuotą kugelį ir keptą varškės tinginį. Laidos pabaigoje Alfas uždavė klausimą gyd. dietologei: „Gajus mitas, kad veganai, vegetarai ar žaliavalgiai daugiau išleidžia maisto produktams. Ar tai tiesa?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)