„Ne visos pasaulinės tendencijos ir mados yra vien tik blogos ir nukreiptos į besaikį vartojimą, pirk arba mirk, beatodairišką žemės resursų eksploataciją, dirbamų laukų ir maisto chemizavimą, bet ir į priešingą pusę, prasimuša alternatyvių idėjų, kurias populiarina sąmoningų žmonių bendruomenės: ekologinių produktų bumas, atsakingas vartojimas – veganizmas/ vegetarizmas, cukraus, alkoholio atsisakymas, joga, sportas ir panašios tendencijos”, – taip prasideda pokalbis su Kombuchos festivalio organizatoriumi Martynu.

Kombuchos festivalis

Fermentuotos arbatos gėrimas išgyvena tikrą renesansą: JAV kiekvienoje didesnėje parduotuvėje surasime kombučios skyrių, o Europoje ir Lietuvoje tai yra sparčiai populiarėjanti naujiena. Nors vyresni žmonės jį gerai žino, reikia tik šiek tiek priminti: namų šeimininkė, didelis stiklainis, uždengtas balta drobule ir jame plaukiojantis baltas gyvis – taip taip mes kalbame apie tą patį gėrimą.

Kombučia

„Džiugina širdį, kai vestuvių planuotojai, švenčių organizatoriai, kreipiasi su noru savo šventę apvainikuoti kombuchos taurėmis. Kai kurie tik šventiniais buteliais, o linksmesni ir visą bačkutę ima ir liejasi sveiki burbuliukai į valias. Manau, kombučia – tai ateities šampanas, sveikas taurusis gėrimas. Įprotis švenčiant kelti taurę ir sakyti tostą išliks visuomet, o kai linkėdami sveikatos, keliame gyvybės eliksyro taurę, tiesiog įprasminame tuos žodžius”, – pasakoja kombuchos bendruomenės kūrėja Martyna.

Gamintojai

Baltic Shamans bendruomenė jau daug metų populiarina šį sveiką gėrimą, kurį ypač gerai žino ir mėgsta keliautojai iš JAV, Japonijos ar Australijos. Per pastaruosius kelis metus, išaugo ir vietinis šio gėrimo gerbėjų ratas, kurie pradėjo gaminti jį savo reikmėms namuose, kiti tapo šio gėrimo gamybos meistrais, kaip pvz.: vieni pirmųjų Lietuvoje „Vilko kombucha”, ar receptūras ir patirtį parsivežę iš JAV „Amber Kombucha” ir „Ohm Bucha”, kauniečiai „Tealure” ir „Acala Premium kombucha” bei „Labas kombucha” ir „Kaip Kam“. O taip pat labiau žinomi prekiniai ženklai kaip „Sun365 Juice & Smoothies”, Čekai „Btea” ir Latviai „Kombucha Vitality drink”. Šį gėrimą vis dažniau galime sutikti didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse, o Baltic Shamans nuo šiol bus ir specializuota kombucherija, kurioje bus galimybė paragauti ir įsigyti daugumos gamintojų produkcijos.

Kaip teisingai pasirinkti

Renkantis kombučią visgi labai svarbu atkreipti dėmesį, ar tai tikra kombučia, ar tik kombučios gėrimas. Tam, kad bakterijos išliktų gyvos pirmoji taisyklė gėrimas turi būti nepasterizuotas – termiškai neapdorotas, taip jame išlieka visos bakterijos ir fermentai. Antras svarbus faktorius gėrimas turi būti dirbtinai neprisotintas angliarūgštės. Fermentacijos metu gėrimas savaime įgauna burbuliukus – šampanizuojasi. Fermentacijos metu cukrus ar medus bakterijų yra suskaidomas, tad galima sakyti šis gėrimas neturi pridėtinio cukraus. O skonių būna pačių įvairiausių: originaliose dažniausiai atskleidžiami arbatų aromatai, vaisių ir uogų skonio fermentuojama su natūraliomis sultimis – kiekvienam pagal skonį.

Kombuchos festivalis

Kombuchos festivalis

Gerais dalykais norisi dalintis, o apsijungus tai daryti lengviau, todėl ir kilo idėja surengti kombučios festivalį, sukviečiant visus gamintojus, bei šio gėrimo mėgėjus ir smalsuolius, kurie nori paragauti ir pajusti šio gėrimo poveikį. Festivalio metu vyks degustacijos, prezentacijos, gamintojai pasakos apie savo gaminamų gėrimų subtilybes, naudą sveikatai, derinimą su maistu, žinoma sužinosite kaip jį gaminti patiems namuose, bus galimybė įsigyti patį grybą. Klausysimės muzikos, degustuosime ir rinksime „metų kombučios skonį”. Prie šio puikaus gėrimo tinka ir fermentuotas maistas, desertai, ko taip pat netruks festivalio metu.

Kombuchos festivalis

Festivalis vyks liepos 1, 2 dienomis Užupyje, šalia „Baltic Shamans” galerijos, Užupio meno inkubatoriaus ir baro „Pakrantė” terasoje ant Vilnelės kranto, adresu Užupio g. 2A, Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)