Pasak maisto ekspertės V. Juodkazienės, tik sveikas, vitaminais praturtintas maistas gali padėti kovojant su stresu.

„Siekiant sumažinti streso ar nerimo lygį, visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į tam tikras maistines medžiagas, kurios gali turėti tiesioginės naudos. Čia reikėtų išskirti vitaminą C, magnį ir Omega-3 riebalų rūgštis. Vitaminas C padeda sumažinti kortizolio, streso hormono, ir kraujospūdžio lygį esant dideliam nerimui, magnis yra būtinas, norint išvengti galvos skausmo ir nuovargio bei pagerinti miego kokybę, o Omega-3 riebalų rūgštys ne tik apsaugo nuo širdies ligų ir depresijos, bet ir mažina streso hormonų perteklių“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė tikina, kad organizmui naudingų maisto produktų, kurie padeda kovoje su stresu ar nerimu, galima lengvai rasti ne tik sode ar darže, bet ir prekybos tinklų parduotuvėse.

Juodasis šokoladas

Juodas šokoladas

Ekspertai seniai darė prielaidas, kad tamsus šokoladas gali padėti sumažinti stresą ir nerimą. Ilgainiui su studentais atlikti tyrimai parodė, kad vos 40 gramų tamsaus šokolado padėjo jiems sumažinti streso lygį.

Šokoladas turi daug triptofano, kurį organizmas naudoja paversdamas nuotaiką gerinančiais neurotransmiteriais, tokiais kaip serotoninas. Tamsus šokoladas taip pat yra geras magnio šaltinis, mažinantis depresijos simptomus. Tačiau nepamirškite, kad rinktis reikėtų 70 ir daugiau procentų juodąjį šokoladą“, – pataria V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė taip pat primena, kad juodajame šokolade yra pridėtinio cukraus ir riebalų, todėl jį vartoti reikėtų nedidelėmis porcijomis.

Špinatai

Špinatai

Lapinės daržovės turi daug mūsų organizmui naudingų medžiagų, jose gausu folio rūgšties, kuri padeda pagerinti nuotaiką stresą keliančių situacijų metu. Tačiau špinatai iš visų lapinių daržovių išsiskiria dėl jo sudėtyje esančio magnio.

„Špinatai pasižymi ypač gausiu magnio kiekiu, kuris reikalingas kovojant su stresu ar nerimu. Žmogui patiriant stresą magnis pasišalina iš organizmo, todėl labai svarbu į mitybą įtraukti maisto produktų, kurie jo turi. Jeigu nesate špinatų gerbėjas, į mitybos racioną galite įtraukti pupelių arba rudųjų ryžių, kuriuose taip pat gausu šios medžiagos“, – pataria maisto ekspertė.

Žolelės ir arbata

Arbatžolės

V. Juodkazienės teigimu, įvairios žolelės ir iš jų gaminamos arbatos taip pat turi raminantį poveikį ir gali padėti kovoti su nemiga, sumažinti nerimą ar pyktį.

Vienos populiariausių žolelių dėl plataus gydomųjų savybių spektro yra ramunėlės. Jos dažniausiai naudojamos streso sukeltiems simptomams palengvinti – nemigai ar virškinimo trakto sutrikimams. Maisto ekspertė taip pat išskiria ir ne ką mažiau organizmui naudingą mėtą, miežių arbatą arba daugeliui gerai pažįstamą valerijono šaknį, neretai naudojama nerimui ir nemigai gydyti.

Lašiša

Lašiša

Šią žuvį drąsiai galima įvardinti kaip tikrą mitybos superžvaigždę. Lašiša naudinga ne tik dėl joje esančių Omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti stresą. Joje taip pat gausu vitamino D, kuris yra ypač svarbus kovojant su depresija.

„Riebią žuvį, tokią kaip lašiša, per savaitę reikėtų valgyti du–tris kartus per savaitę. Šioje žuvyje gausu Omega-3 pagrindinių riebalų rūgščių, kurios padeda padidinti serotonino gamybą. O šiuose riebaluose esanti DHA – dokozaheksano rūgštis – mažina streso hormonus“, – teigia V. Juodkazienė.

Avokadas

Avokadas

Turbūt jau niekas neabejoja avokado nauda žmogaus organizmui. Ne veltui jis neretai pavadinamas supermaistu.

Avokadas yra dar vienas produktas, kurį patariama valgyti patiriant stresą. Jie teigiamai veikia smegenų ląstelių veiklą ir suaktyviną jų veiklą. Taip pat avokaduose yra gausu stresą mažinančių medžiagų – vitamino B, mononesočiųjų riebalų rūgščių ir kalio“, – sako maisto ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt