„Nors maistas turi ir trumpalaikį efektą mūsų savijautai, tačiau itin svarbūs yra ilgalaikiai padariniai, turintys įtakos mūsų sveikatai. Jeigu mūsų maiste yra per mažai vertingų medžiagų, ilgainiui gali atsirasti lėtinis nuovargis, irzlumas, mažėjantis atsparumas virusams ir didesnė tikimybė susirgti įvairiomis ligomis“, – sako V. Kurpienė.

Anot jos, mes turime pasirinkimą – nuolat naudoti savo vidinius energijos resursus menkaverčio maisto virškinimui, arba atvirkščiai – valgyti vertingą maistą ir kaip tik padėti organizmui tinkamai funkcionuoti bei dar labiau jį sustiprinti.

Nesubalansuota mityba labiausiai kenkia vaikams

Mitybos ekspertė teigia, kad didelį dėmesį į mitybos svarbą turėtų atkreipti vaikų tėvai. Ji pasakoja, kad nors saldumynų trokšta ir prašo visos atžalos, tačiau būtent tėvai turėtų būti atsakingi už tai, ką ir kiek jų mažieji valgo.

„Labai svarbu yra pasirūpinti sveika vaikų mityba kuo ankstyvesniame jų amžiuje, nes tai deda esminį pagrindą jų ateičiai. Vaikystės ir paauglystės metu suformuoti mitybos įpročiai išlieka visą gyvenimą, bet turi įtakos jų sveikatos būklei – augimo laikotarpiu atsiradus mineralų, vitaminų, vertingų baltymų, nepakeičiamų riebalinių rūgščių ar kitų medžiagų trūkumui, didėja tikimybė, kad jau suaugęs vaikas gali anksčiau susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis“, – pasakoja pašnekovė.

Ji priduria, kad visavertė bei subalansuota mityba gali pagerinti ir vaikų mokslo rezultatus: „Taip yra dėl labai paprastos priežasties – vaikui pradėjus pakankamai miegoti ir tinkamai maitintis, jis gali daug lengviau susikaupti. Geriau veikia trumpalaikė atmintis, o tai turi įtakos ir ilgalaikei atminčiai. Teigiama, jog šie skirtumai pradeda akivaizdžiai matytis labai greitai, kartais net praėjus 2 ar 3 mėnesiams po vaiko mitybos pokyčių.“

Nuo virusų saugo uogos ir vaisiai

V. Kurpienė teigia, kad viena iš pagrindinių teisingos mitybos sudedamųjų dalių – kasdienis vaisių ir uogų vartojimas. Anot jos, ir vaisiai, ir uogos turi labai panašų kiekį kalorijų bei cukrų, tačiau žiūrint iš antioksidantų pusės – uogos gali būti nuo dešimčių iki šimtų kartų vertingesnės už vaisius.

„Tiek vaisiai, tiek uogos yra būtina sveikos mitybos dalis, tačiau labai svarbu yra atkreipti dėmesį į tris dalykus. Pirmiausia, suvalgyti jų porciją rekomenduojama kasdien. Antra – reikia palaikyti kuo didesnę įvairovę, nes nuo gausaus tų pačių vaisių ar uogų kiekio jautrų vaiką gali iššaukti alerginę reakciją, bet svarbiau yra tai, jog kiekviena gėrybė turi skirtingas žmogaus organizmui naudingas medžiagas. Kuo daugiau skirtingų gausime, tuo labiau tikėtina, kad sveikesni ir atsparesni ligoms bei virusams tapsime“, – teigia mitybos specialistė. „Trečia, būtina kreipti dėmesį į skirtingas jų spalvas. Augalinį maistą vis kitaip nuspalvina juose esantys skirtingi antioksidantai“.

Sezoniškumo galima nesunkiai išvengti

Ji akcentuoja, kad nevalia pamiršti ir sezoniškumo – tai reiškia, kad jei valgytume tik šviežius, Lietuvoje užaugintus vaisius ir uogas, tai galėtume daryti vos tris ar keturis mėnesius. Tačiau ji priduria, kad yra ir kitų būdų, kaip galima užsitikrinti kasdienę reikiamą vitaminų normą.

„Sezoniškumo prasme sudėtingiausia yra su uogomis – šviežių uogų ne sezono metu rasti būna sunkiausia. Tad kokios egzistuoja alternatyvos? Visai neseniai geriausiu pasirinkimu dar buvo laikomos šaldytos uogos, tačiau technologijos daro stebuklus, todėl dabar sveikiausia alternatyva galima laikyti šalčiu džiovintas uogas ir vaisius“, – sako V. Kurpienė.

Šaldyti vaisiai ir uogos

Specialistė taip pat priduria, kad lietuvių noras pirmenybę teikti savo šalyje užaugintoms uogoms ir vaisiams yra natūralus, tad gera žinia yra ta, kad Lietuvoje pagamintus šalčiu džiovintus vaisius ir uogas jau galima rasti ir mūsų prekybos centruose. Ši informacija yra nesunkiai randama ant pakuotės, tad svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, kur vaisiai buvo supakuoti, bet ir kur pagaminti. Pasidomėjus internete ar pačioje parduotuvėje, tikrai rasite Lietuvoje užaugintų ir pagamintų produktų.

Vaikus pradžiuginsiantis užkandis

Anot mitybos specialistės, liofilizuoti, arba kitaip, šalčiu džiovinti, vaisiai ir uogos, pasižymi maksimaliai autentišku skoniu ir didžiausiu įmanomu išsaugomu kiekiu vertingų medžiagų. Be to, tai yra puikus ir vertingas saldžių užkandžių pakaitalas.

„Kalbant apie šalčiu džiovintus vaisius ir uogas, juos yra labai patogu naudoti vietoje įprastinių, riebių ar pernelyg saldžių, organizmui kenkiančių užkandžių. Be to, kadangi jie yra panašūs į saldainius, juos mėgsta vaikai“, – teigia V. Kurpienė.

Šalčiu džiovinti vaisiai ir uogos

Ji priduria, kad, valgant tokius užkandžius, galima ne tik mėgautis skirtingų uogų ir vaisių įvairove, bet ir prisiminti, kad taip rūpinamės savo atžalų sveikata: „Labai dažnai žmonės, kurie domisi sveika mityba pyksta ant senelių ir svečių, kad jie vaikams atneša saldainių ar šokoladų. Tačiau jie nori pradžiuginti vaiką ir nežino kaip kitaip tai padaryti. Taigi tiesiog švelniai patarkite artimiesiems mažuosius pradžiuginti lipdukais, knygele, muilo burbulais ar sveiku užkandžiu – šalčiu džiovintomis braškėmis, šilauogėmis, avietėmis. Taip bus patenkinti visi, ir seneliai, suteikę džiaugsmo anūkams, ir vaikai, gavę tai, ką mėgsta, ir jūs, nes būsite užtikrinti, kad jūsų vaikai valgo ne tik skanų, bet ir sveiką saldėsį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)