„Žiemą pastebima kūno masės didėjimo tendencija. Ją lemia keletas esminių faktorių: dienos ilgėja, nelepina saulės šviesa, dėl to ima trukti vitamino D, o tada subjūra nuotaika, kurią bandome pataisyti valgydami riebesnį maistą šiltai įsitaisę lovoje, numojame ranka į fizinę veiklą, o kur dar švenčių maratonas, išmušantis iš ritmo. Viso to pavyktų išvengti, jei logiškai susidėliotume mitybos racioną, todėl labai svarbu tinkamai reaguoti į kūno siunčiamus signalus”, – sako gydytoja-dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.

Koją kiša riebus maistas ir fizinės veiklos stoka

Šaltuoju metų laiku norisi kaloringesnio maisto tam, kad organizmas turėtų daugiau atsargų palaikyti kūno temperatūrą ir būtent riebalais gausus maistas suteikia daugiausiai energijos, tačiau, anot specialistų, itin dažna klaida lemianti svorio didėjimą – netinkamų riebalų pasirinkimas.

„Riebalai yra būtini organizmui ir turi sudaryti 15-20 proc. suvartojamos paros maisto normos, tačiau svarbu rinktis tik „gerųjų” riebalų turinčius produktus. Tam, kad išvengtume „blogųjų”, reikėtų atsisakyti arba sumažinti perdirbtos mėsos, sūrio gaminių, palmių aliejų, greitojo maisto, suvartojimo kiekius, į racioną įtraukti jūrinę žuvį, alyvuogių aliejų, sėklas ir riešutus, avokadą”, – pataria D. Vaitkevičiūtė.

Mityba žiemos sezonu

Pasirinkti teisingą maistą ir kontroliuoti suvartojimo kiekius puikiai gali padėti valgymo planas.

„Reguliari ir subalansuota kasdienė mityba gali apsaugoti nuo netikėto alkio jausmo, pagerinti medžiagų apykaitą ir išlikti energingam visą dieną. Žiemą norisi valgyti nesveiką, kaloringą ir riebų maistą, tačiau mes savo klientams padedame išvengti tokio pasirinkimo. Nepaisant sezoniškumo patiekalai yra gaminami iš sveikatai palankesnių ingredientų, juose netrūksta baltymų, skaidulinių medžiagų. Be to, žmogus užsisakęs maisto rinkinį savaitei, mėnesiui ar bet kuriam kitam laikotarpiui gauna 5 sveikus patiekalus: pusryčius, užkandį, pietus, desertą ir vakarienę”, – sako sveikos maisto ruošinių įmonės „7Pack” vadovas Mindaugas Katelynas.

Išsigelbėjimas – sezoninės daržovės ir kruopos

Nepaisant metų laikų norint išsaugoti kūno linijas į mitybos racioną reikėtų įtraukti kuo daugiau skaidulinių medžiagų, baltymų turinčius produktus ir nenurašyti sezoninių daržovių ir kruopų.

„Sezoniškumas Lietuvoje – didelis turtas, kuriuo galime mėgautis visus metus. Į savo racioną įtraukite sezonines daržoves: salierą, morkas, topinambus, moliūgą, morkas, burokėlius, raugintas daržoves. Taip gausite pakankamą vitaminų bei skaidulų kiekį, padėsiantį užtikrinti ilgesnį sotumo jausmą. Gaminkite troškinius, virkite sriubas ir nepamirškite – jūrinės žuvies patiekalų, kurie yra gausūs baltymais ir omega – 3 riebalų rūgštimis”, – patarimais dalijasi D. Vaitkevičiūtė.

Mityba žiemos sezonu

Galiausiai gydytoja-dietologė atkreipia dėmesį, kad priaugus svorio žiemą, nereikėtų perlenkti lazdos sureikšminant priaugtų kilogramų skaičių.

„Grįžkite į normalų režimą, stenkitės nepraleisti pusryčių, per dieną nueikite bent 10tūkst. žingsnių. Labai svarbu išgerti pakankamai vandens, neretai alkio pojūtis painiojamas su troškuliu, be to, jei organizmui trūksta vandens, sulėtėja medžiagų apykaita. Ir svarbiausia, priaugtų kilogramų, nelaikykite didžiausia problema. Svarbiausia žinoti, kad vėl esate teisingame režime: tada kilogramai ištirps be didelių pastangų”, – ramina D. Vaitkevičiūtė.

Dalia Vaitkevičiūtė

TOP 3 D. Vaitkevičiūtės patarimai, norintiems nepriaugti svorio žiemą, būti sveikais:

Būkite fiziškai aktyvūs, per dieną stenkitės nueiti bent 10tūkst. žingsnių. Atraskite sportą, kuris būtų jums patrauklus ir teiktų malonumą;

Išgerkite pakankamai vandens. 1 kg kūno masės reikia 30 ml per dieną. Venkite saldintų gėrimų;

Valgykite subalansuotą maistą, kuris teiktų naudą jūsų organizmui ir nuotaikai ilgalaikėje perspektyvoje. Venkite emocinio valgymo, kuris suteikia tik trumpalaikį laimės efektą. Galvokite, ką valgote ir pajauskite ateinantį sotumo jausmą.

Mityba žiemos sezonu
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)