2016 m. Australijoje atlikto tyrimo autoriai konstatavo, kad ėmus valgyti daugiau vaisių ir daržovių, pagerėjo psichinė sveikata, informuoja CNN.

Siekiant patikrinti, ar tyrimo duomenys teisingi, buvo išanalizuotas Jungtinėje Karalystėje (JK) atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 40 000 asmenų.

Tyrimas truko penkerius metus, jo autoriai atsižvelgė į kitus svarbius psichikai veiksnius – fizinę sveikatą, pajamas ir kitą valgomą maistą. Pasirodo, pradėję valgyti daugiau vaisių ir daržovių žmonės teigė pasijutę psichologiškai atsparesni, pajutę didesnį pasitenkinimą gyvenimu.

Maistas ir psichinė sveikata

Seniai įrodyta, kad fizinis aktyvumas naudingas psichinei sveikatai. Tyrimo JK analizė parodė – per dieną įtraukus porciją vaisių ar daržovių, nauda psichikai prilygsta pasivaikščiojimams 7–8 dienas per mėnesį.

Porcija tolygu vienam puodeliui žalių daržovių, pusei puodelio virtų daržovių ar smulkintų vaisių, vienam vaisiui (bet kokiam).

Tyrimai rodo, kad nesudėtingu būdu – tiesiog valgant daugiau vaisių ar salotų garnyrui – galima pastiprinti psichinę sveikatą.

Maistas ir psichinė sveikata

Pažymėtina, kad vien šio tyrimo rezultatai neatskleidžia, kodėl vaisiai ir daržovės stiprina psichiką. Neatmestinas ir keitimo poveikis, t. y. ėmus valgyti daugiau vaisių ir daržovių, mažiau valgoma nesveiko maisto.

Šiaip ar taip, prisiminus daugiau šios srities tyrimų, rezultatai nuteikia optimistiškai. Pavyzdžiui, tyrimo Naujojoje Zelandijoje duomenimis, pastebėta, kad dvi savaites praplėtus valgiaraštį dviem vaisių ir daržovių porcijomis, jauniems tyrimo dalyviams sustiprėjo motyvacija, padaugėjo energijos. Tiesa, nerimo, depresijos simptomams tai neturėjo jokios įtakos.

Beje, australų tyrėjų teigimu, jei žmogus per dieną suvalgo 2 porcijas vaisių ir daržovių, tai pozityviai veikia nuotaiką, tiesa, nuo depresijos negydo.

Maistas ir psichinė sveikata

Apibendrinant galima teigti – JK ir kitose šalyse atlikti tyrimai pagrindė sąsają tarp vaisių ir daržovių valgymo ir tarp didesnio psichinio stabilumo, nors norint patvirtinti šį dėsningumą, reikalingi išsamesni tyrimai.

Šiaip ar taip, daugiau vaisių ir daržovių mitybos racione turi įtakos didesniam psichikos stabilumui, tad patartina vartoti jų daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)