Didžiausios simpatijos – bulvėms

Kaip pasakoja prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, lietuviai ištikimi klasikinėms vietos augintojų daržovėms. „Populiariausiųjų daržovių penketuką sudaro tipinės lietuviško daržo gėrybės: svogūnai, lietuviški ilgavaisiai agurkai, morkos, kopūstai. Vis tik, pirmoje vietoje pagal perkamumą metai iš metų karaliauja bulvės“, rašoma pranešime spaudai.

Atstovės teigimu, per metus minėtų populiariausių daržovių bendrai nuperkama net apie 3 mln. kg, tačiau apie pusę kiekio sudaro būtent bulvės. „Iš tiesų lietuviai neabejingi bulvėms – jas perka ištisus metus. Itin laukiamos kasmet būna šviežios bulvės, tačiau ir iš sukauptų atsargų tautiečiai nestokoja fantazijos gaminant. Tai vis dar itin populiarus garnyras šalia įvairių patiekalų, be to bulvės lengvai pasiduoda kitoms receptūroms. Juk visi žino lietuvių meilę cepelinams, kugeliui, bulviniams blynams ir kitiems tradiciniams bulvių patiekalams“, – sako B. Čaikauskaitė.

Perkamumą diktuoja kainos

Prekybos tinklo atstovė teigia, jog vietos augintojų daržovės kasmet yra labai laukiamos. „Paprastai kovo antroje pusėje jau galime pasiūlyti pirmųjų lietuviškų daržovių – pomidorų, agurkų, svogūnų laiškų. O štai tautiečių pamėgtos bulvės pasirodo kiek vėliau – pirmuoju jų derliumi pirkėjus pradžiuginame birželio pradžioje“.

Komentuodama kainų kitimą, B. Čaikauskaitė akcentuoja sezono ypatybes. „Deja, derlius labai priklauso nuo gamtinių sąlygų ir to, kokių metų būta. Jei nekamuoja didžiulės sausros arba priešingai – liūtys, šalies augintojai gali džiaugtis turtingu derliumi ir siūlyti palankias tiekimo kainas. Pirkėjams šis kriterijus labai aktualus. Nors vietos produkcija visuomet labai vertinama, kartais atvežtinių daržovių kokybės ir kainos santykis nugali. Visais atvejais derėdamiesi su tiekėjais taikome aukščiausius šviežumo ir kokybės standartus, suprantame, jog daržovės yra neatsiejama žmonių raciono dalis, todėl jų pasiūla turi būti kruopščiai atrinkta“ , – sako B. Čaikauskaitė.

Mėgstamos daržovės ne tik skanios, bet ir naudingos

Pasak maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, tai, jog tautiečiai nuperka didelius kiekius daržovių yra itin sveikintina tendencija. „Valgant daržoves gauname tikrai daug maistingų medžiagų. Žinoma, daug kas priklauso nuo paruošimo būdo ir pačių valgymo įpročių. Tačiau teisingai paruoštos ir apdorotos net ir pačios paprasčiausios daržovės gali tapti nepamainomai skaniu ir sveiku patiekalu“.

Paprašyta išskirti perkamiausių šalies daržovių savybes, V. Juodkazienė negaili komplimentų.
„Kopūstai yra tikra gamtos dovana. Tai puikus antioksidantas, juose gausu vitamino C. Žiemą rauginti kopūstai turėtų nuolatos papildyti meniu, o štai atšilus turbūt skaniau mėgautis šviežiomis kopūstų salotomis. Kopūstuose itin nedaug kalorijų, jie suteikia sotumo jausmą, tad tai yra puikus pasirinkimas papildant pietų ar vakarienės stalą. Tiesa, pjaustant kopūstą svarbu palikti kotą ir jo maistui nenaudoti, nes jame kaupiami nitratai yra pavojingi sveikatai.“

Daržovės

Į populiariausiųjų penketuką patenkanti morka taip pat turi kuo didžiuotis. „Morkos – nepamainomas beta karoteno šaltinis. Šviežios morkos yra puikus užkandis, itin tinkantis tarp pagrindinių maitinimųsi. Tokį pasirinkimą rekomenduoju ne tik daug dirbantiems suaugusiems, bet ir vaikams, papildant jų priešpiečių dėžutes. Dera žinoti, jog pagrindiniai karotenai tirpsta riebaluose, todėl, pavyzdžiui, morkų salotas rekomenduojama maišyti su augaliniu aliejumi“, – pataria maisto ekspertė.

Daugelio mėgstami agurkai – vienas geriausių vasaros daržovių pasirinkimų. „Agurkuose yra beveik 90 proc. vandens, todėl karštomis dienomis mažai vandens geriantiems žmonėms agurkai yra tikra alternatyva. Be to, agurkuose gausu vitaminų, ląstelienos. Salotos su šia daržove puikiai papildytų dienos racioną. Užtenka pagardinti liesu jogurtu ar šlakeliu aliejaus ir agurkai įgauna naują skonį, o jei derinsite su kitomis sezoniškomis daržovėmis – ridikėliais, pomidorais, svogūnais – gausite šaunią energijos ir vitaminų kombinaciją“.

Ašaras spaudžiantys svogūnai, V. Juodkazienės teigimu, dažnai yra pakankamai neįvertinami. „Svogūnai – specifinio skonio daržovė, deja, neįtinkanti visiems receptoriams. Vis tik, jos naudingosios savybės yra neįtikėtinos: svogūnai turi antioksidacinių savybių, veikia prieš uždegimą ir netgi kovoja su vėžinėmis ląstelėmis. Šią daržovę galima integruoti beveik į visus patiekalus, todėl norintiems gyventi ilgai ir sveikai, tą ir rekomenduočiau daryti. Naudokite svogūnus salotose, troškiniuose ir net desertuose – juk svogūnai įgauna visai kitą skonį juos karamelizuojant“.

Bulvės

Populiarumo aukštumose besipuikuojanti bulvė pastaraisiais metais neatsigina pagyrų. „Ankščiau bulves daug kas nuvertindavo, tačiau pakitęs gyvenimo būdas ir požiūris į sveiką mitybą, privertė tautiečius permąstyti pasirinkimus. Meilė bulvėms buvo visuomet, tačiau pakito jų gamybos įpročiai. Dabar, norint išsaugoti vertingąsias bulvių savybes – vitaminus C, E, naudingąsias druskas – dauguma verda neskustas, o vos švelniai nuplautas, kepimą riebaluose pakeitė kepimas orkaitėje. Bulvė vis dažniau tampa pagrindiniu patiekalu, pavyzdžiui įdaryta varške ar daržovėmis, o ne kaip įprasta ankščiau, neatsiejama mėsos palydove“, – įsitikinusi V. Juodkazienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją