Maisto komą gali lydėti fiziologiniai sutrikimai

Pasak A. Matulevičiūtės, persivalgymas nebūtinai yra susijęs su progomis, jį išprovokuoti gali įvairūs veiksniai: stresas, liūdesys, nuovargis, dietos, psichologinės ir emocinės krizės. Vis tik, šventinis laikas, anot sveikos gyvensenos propaguotojos, yra padidinto jautrumo laikas, mat žmonės neretai atleidžia vadeles, o persivalgymai virsta tikromis „maisto komomis“.

„Kai žmogus prisivalgo tiek, jog jam sunku yra ne tik judėti, bet ir kvėpuoti, tai jau, galima sakyti, yra „maisto koma“. Dažnai žmogus adekvačiai negali paaiškinti, kaip ir kodėl tiek suvalgė, tarsi trumpam būtų dingusi sąmonė. Šią būseną gali lydėti ir kiti nemalonūs pojūčiai – tai vėmimas, alpimas, karščio ar šalčio bangos, stiprus vangumas“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Persivalgymo gydyti vaistais bei kofeino turinčiais produktais nerekomenduoja

Po tokių išgyvenimų dažnas žmogus skuba griebtis vaistų, tačiau daugybę metų maisto srityje dirbanti A. Matulevičiūtė sako, jog tai turėtų būti kraštutinis atvejis. „Mano siūlymas būtų kurį laiką pailsėti, giliai ir ramiai kvėpuoti, gerti daugiau skysčių, ypač vandens arba virškinimą skatinančių arbatų, pavyzdžiui, ramunėlių žiedų arba mėtų. Geriausia padėtis – pusiau gulomis, tuomet skrandžiui bus lengviau virškinti. Kai žmogus pradeda justi palengvėjimą, reikėtų šiek tiek pajudėti. Į medikus kreiptis bei vartoti vaistus, manau, reikia tada, kai pasireiškia šalutiniai poveikiai: intensyvus viduriavimas, stiprus pykinimas ar netgi sąmonės netekimas“.

Dažnai žmonės norėdami paspartinti medžiagų apykaitą, o taip pat ir įgauti daugiau energijos, griebiasi kofeino turinčių produktų. „Kofeinas iš tiesų greitina medžiagų apykaitą ir šlapimo gamybą, tačiau apskritai ši medžiaga kiekvieną organizmą veikia individualiai, todėl saikas čia labai svarbus. Beje, svarbu atminti, jog kofeinas nėra vien tik kavoje. Jo apstu žalioje arbatoje, ypač iš miltelių gaminamoje matcha arbatoje, taip pat šokolade, kolos rūšies ir energetiniuose gėrimuose. Kiek mažesni kiekiai aptinkami net mėtiniuose saldainiukuose, šokoladiniuose javainiuose ar sausuose pusryčiuose, šaltoje arbatoje. Todėl renkantis maistą, būtina įvertinti visas jo sudedamąsias dalis“.

Po persivalgymo keletą dienų reikėtų akyliau stebėti savo būseną. A. Matulevičiūtė pataria, jog maisto racionas turėtų būti optimaliai subalansuotas. „Svarbiausiai ir vėl neapkrauti organizmo pernelyg riebiu maistu, tačiau nepulti ir prie visiškai lieso maisto ar tuo labiau – badavimo. Rekomenduoju į meniu įtraukti pilno grūdo košes, salotas, trintas sriubas, daržovių ir vaisių užkandžius ir, žinoma, gerti daug vandens“.

Siūlo rinktis organizmo neapsunkinantį maistą

Pasak A. Matulevičiūtės, pošventinis laikas dažnam būna tarsi naujas startas, kurio metu žmonės griebiasi dietų ar sporto. „Geriausiai gyventi taip, jog drastiškų pokyčių neprireiktų – t.y. išlaikyti saiką ir sveiką protą. Tačiau pavasaris idealus laikas leisti daugiau valandų kieme, užsiimti aktyvia veikla, net jei tai būtų važinėjimas dviračiu, riedučiais ar kamuolio spardymas su vaikais. Taip pat, tai dėkingas laikas į racioną įtraukti daugiau daržovių ir vaisių bei sumažinti riebaus maisto kiekius“.

Šiai minčiai antrina ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė. „Pavasarį mūsų pirkėjų krepšeliuose iš tiesų dažniau atsiduria lengvesni užkandžiai. Pusryčiams žmonės dažniau gaminasi populiariuosius glotnučius, priešpiečių ar pietų meniu pasipildo šviežių daržovių salotomis.

Natūralu, kad leidžiant daugiau laiko gryname ore, norisi užkąsti, tad pirkėjams siūlome jau paruoštų lengvų ir sveikų pasirinkimų: patogiai supakuotų salotų, daržovių rinkinių su užtepėlėmis, vaisių asorti, pilnagrūdžių duonelių bei šviežių sezoninių vaisių ir daržovių“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)