Naudingų medžiagų apstu

Pasak mitybos specialistės V. Kurpienės, vienas kiaušinis žmogaus organizmui neša visą eilę naudų, mat jame gausu ne tik ypač vertingų ir labai lengvai pasisavinamų baltymų, būtinų žmogaus raumenims, bet ir įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų.

„Viename kiaušinyje gausiai aptinkama vitamino A, naudingo žmogaus regėjimui, ypač retai maisto produktuose randamo vitamino D, kuris labai reikalingas žmogaus kaulams ir mineralinių medžiagų apykaitos reguliacijai bei lietuvių yra smarkiai stokojamas, įvairių B grupės vitaminų, reikalingų geroms imuninei bei nervų sistemoms ir savijautai užtikrinti. Taip pat įvairių mineralų, pavyzdžiui, fosforo ar seleno, kuris maiste taip pat aptinkamas labai retai“, – vardija V. Kurpienė.

Specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad naujausiais tyrimais įrodyta, jog kiaušiniai nedidina cholesterolio kiekio žmogaus kraujyje, priešingai nei manyta anksčiau. Taigi, pasak V. Kurpienės, kiaušiniai yra rekomenduojamas vartoti maisto produktas, jei tik, žinoma, žmogus neturi alergijos.

Per Velykas – iki 3 kiaušinių

Žinoma, kaip ir visų kitų maisto produktų atžvilgiu, kiaušinius taip pat reikia valgyti su saiku. Remdamasi Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis V. Kurpienė sako, kad per savaitę kiaušinių galima suvalgyti iki 5 vienetų.

Lupti kiaušiniai

„Be abejonės, tikslus rekomenduojamas suvartoti skaičius priklauso nuo daugelio išorinių aplinkybių, pavyzdžiui, žmogaus svorio ar fizinio aktyvumo bei sveikatos būklės. Tačiau faktas tas, kad per dieną nereikėtų suvalgyti daugiau nei 2-3 kiaušinių. Taigi ir prisėdus prie velykinio stalo piktnaudžiauti neverta – 3 kiaušiniai yra gana“, – sako V. Kurpienė.

Tačiau prekybininkų duomenys rodo, kad lietuviai mėgsta per Velykas pasimėgauti kiaušiniais iki soties. „Lyginant su įprastais kiaušinių pardavimais, pastarųjų trejų metų duomenys rodo, kad prieš Velykas jų vidutiniškai parduodama dvigubai daugiau, o kai kurių gamintojų kiaušinių žmonės nuperka tris, penkis ar net septynis kartus daugiau. Pirkėjai ruošdamiesi šventei nuperka daugiau nei milijoną dėžučių kiaušinių – tiek jų parduodama per tris savaites iki Velykų“, – atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Rekomenduoja natūralius pagardus

Kalbėdama apie Velykas mitybos specialistė taip pat pabrėžia, kad svarbu ir tai, su kuo gi kiaušiniai valgomi. Savo ruožtu ekspertė ragina pasirūpinti, kad ant velykinio stalo netrūktų šviežių daržovių, o įprasti mažiau organizmui naudingi maisto produktai būtų pakeisti sveikesniais, bet taip pat skaniais.

„Pavyzdžiui, žmogaus organizmui menką vertę teikiantį majonezą, kuriuo daugelis mėgsta pagardinti kiaušinius, keiskite avokadų užtepėle. Įvairiausių receptų – tiesiog apstu: pavyzdžiui, gana vien sutrinti avokadą su svogūnu ir pomidoru, arba sumaišyti jį su varške ir pagardinti prieskoniais. Kitas variantas – pasigaminti majonezą patiems namuose. Jam paruošti tereikia putpelės kiaušinių, šiek tiek garstyčių, citrinos sulčių, vertingo aliejaus ir vandens“, – sako V. Kurpienė.

Mitybos specialistė taip pat pabrėžia, kad skanaujant velykinių patiekalų svarbiausia įdėmiai sekti savo savijautą ir nustoti valgyti vos tik pajutus sotumo jausmą.

„Bus lengviau, jei dėmesį fokusuosite į drauge esančius žmones – pavalgę velykinių pusryčių nepraleiskite progos drauge pasivaikščioti, pažaisti stalo žaidimų ar tiesiog skirkite laiką maloniam pokalbiui toliau nuo stalo. Tokiu būdu po švenčių jausitės lengviau ir labiau energingi“, – sako V. Kurpienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)