Kurie produktai yra naudingiausi mūsų odai, kurią taip puoselėjame įvairiais kremais, kaukėmis, kosmetinėmis procedūromis, DELFI Maistas skaitytojams pakomentavo biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė.

Riebi žuvis. Lašiša, silkė, skumbrė – tai puikiausias maistas sveikai odai palaikyti. Šiose žuvyse gausu Omega-3 riebalų rūgščių, kurios užtikrina ląstelių membranų vientisumą, dėl to kenksmingos medžiagos sulaikomos ir nepatenka į ląstelę, o ir pati ląstelė gauna reikiamą kiekį maistinių medžiagų ir deguonies. Omega-3 riebalų rūgštys užtikrina odos drėgmę, elastingumą bei odos riebalų barjerą, skatina teigiamus ląstelių membranų pokyčius. Kadangi Omega-3 riebalų rūgštys mažina uždegiminius procesus organizme, šios svarbios maistinės medžiagos vartojimas silpnina jaunatvinių spuogų (arba aknės), veido raudonio pasireiškimą, turi teigiamą poveikį psoriazės simptomų mažinimui, didina atsparumą saulės ultravioletinių spindulių poveikiui. Riebiose žuvyse gausu ir vitamino E, kuris yra vienas galingiausių antioksidantų mūsų odai. Gaunant pakankamai vitamino E su maistu, apsaugome odą nuo laisvųjų radikalų poveikio ir uždegiminių procesų. Vitaminas E stabdo polinesočiųjų riebalų rūgščių (ypatingai Omega-3) irimą ląstelių membranose, o tai padeda sumažinti odos struktūrinio baltymo kolageno pokyčius ir sulėtinti odos senėjimą. Žuvys – puikus baltymų šaltinis, o baltymai taip pat reikalingi odos struktūrinėms savybėms – stangrumui ir vientisumui – palaikyti. Galiausiai, žuvyse yra ir tokio svarbaus mikroelemento kaip cinkas, kuris taip pat mažina uždegiminius procesus, skatina naujų ląstelių gamybą, greitina žaizdų gijimą.

Avokadas. Mononesočiosios ir polinesočiosios riebalų rūgštys (tai 84% visų avokadą sudarančių riebalų), esančios avokade, yra labai svarbios odos sveikatai. Jos padeda palaikyti odos drėgmę. Tyrimo, kuriame dalyvavo 716 moterų, rezultatai įrodė, kad avokado vartojimas susijęs su elastingesne oda, taip pat apsaugo odą nuo ultravioletinių spindulių, didinančių raukšlių atsiradimą ir spartinančių senėjimą. Avokaduose taip pat gausu vitamino E, kuris apsaugo odą nuo oksidacinio pažeidimo. Vitaminas E efektyviau veikia junginyje su vitaminu C, kuris taip pat svarbus mūsų odai, nes stiprina kolageno gamybą, mažina uždegiminius procesus, palaiko sveiką odą. Vitaminas C veikia kaip galingas antioksidantas ir apsaugo odą nuo saulės spindulių bei aplinkos užterštumo sukelto žalojančio oksidacinio poveikio. Laisvieji radikalai sukelia oksidacinį stresą organizme, o šis – skatina odos senėjimą. Pusė avokado, suvalgomo kiekvieną dieną, suteikia 10% rekomenduojamos vitamino E ir 17% vitamino C dienos normos.

Daržovės

Graikiniai riešutai. Šie riešutai svarbūs odai dėl turimų riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmas pats negamina. Juos sudaro apie 65 proc. riebalų – pagrindinės yra omega-6 ir omega-3 riebalų rūgštys. Tinkamas šių polinesočiųjų riebalų santykis graikiniuose riešutuose yra itin sveikas organizmui bei pačiai odai. Ko dar naudingo mūsų odai galime rasti graikiniuose riešutuose? 28 g riešutų (12-14 riešutų puselių) turi 6% rekomenduojamos cinko dozės, galingų antioksidantų vitaminų E ir C, seleno bei 4-5 g baltymų.

Saulėgrąžų sėklos. Apskritai, sėklos ir riešutai yra puikus odos funkcijų palaikymo bei stiprinimo šaltinis. 28g saulėgrąžų sėklų yra 37% rekomenduojamos vitamino E normos (primenu, kad tai galingas antioksidantas), 32% rekomenduojamos seleno normos (selenas stiprina odą, nagus, gerina miegą, nuotaiką, lėtina senėjimo procesus dėl savo antioksidacinio poveikio), 10% rekomenduojamos cinko normos ir 5,4 g baltymų.

Saldžiosios bulvės. Beta-karotenas – tai fitochemikalas (karotinoidas), randamas augaluose. Viena iš jo funkcijų – vitamino A gamyba žmogaus organizme. Daug beta-karotenų yra geltonos, oranžinės spalvos daržovėse ir vaisiuose, špinatuose, saldžiosiose bulvėse. Būtent saldžiosios bulvės yra puikus beta-karotenų šaltinis – 100 g termiškai apdorotose saldžiosiose bulvėse yra toks kiekis beta-karotenų, kurių ne tik pakanka vitaminui A pagaminti, bet ir 4 kartus viršija rekomenduojamą vitamino jo dozę. Beta-karotenas apsaugo odą nuo žalingų saulės spindulių, nuo perdegimo saulėje, mažina odos sausumą ir lėtina raukšlių formavimąsi.

Raudonosios ir geltonosios paprikos. Kaip ir saldžiosios bulvės, paprikos yra puikus beta-karoteno šaltinis, kurį organizmas verčia vitaminu A. 1 puodelis (149 g) raudonųjų paprikų turi savyje 92% rekomenduojamos vitamino A dozės. Jose taip pat nemažas kiekis vitamino C, būtino kolageno, suteikiančio odai tvirtumą, sintezei. Tas pats puodelis (149 g) raudonųjų paprikų turi 317% rekomenduojamos vitamino C dozės. Vitaminas C lėtina raukšlių formavimąsi bei su amžiumi palaiko odos drėgmę.

Daržovės

Brokoliai. Brokoliuose gausu vitaminų ir mineralų, svarbių normaliai odos sveikatai palaikyti: cinko, vitaminų A ir C. Brokoliuose taip pat gausu fitochemikalo (karotinoido) luteino, kuris „dirba“ kaip ir beta-karotenas. Luteinas saugo odą nuo oksidacinio streso, kuris skatina odos senėjimą ir raukšlių formavimąsi. Tačiau, brokoliuose gausu ir tokios biologiškai aktyvios medžiagos kaip sulforafanas. Tai organosulfitinis junginys, turintis priešvėžinių, antidiabetinių ir antimikrobinių savybių. Šis junginys taip pat neutralizuoja laisvuosius radikalus ir aktyvina organizmo apsaugines sistemas. Moksliškai įrodyta, kad sulforafanas padeda palaikyti kolageno kiekį odoje, mažina ultravioletinių spindulių pažeistų ląstelių kiekį.

Pomidorai. Šioje daržovėje gausu vitamino C ir karotinoidų likopeno, luteino bei beta-karoteno, veikiančių organizme kaip antioksidantai – apsaugančių odą nuo žalingo saulės spindulių poveikio, lėtinančių raukšlių formavimąsi. Puikus pasirinkimas norint palaikyti sveiką ir gražią odą. O valgant pomidorus su tyru alyvuogių aliejumi ar sūriu dar labiau padidiname karotinoidų pasisavinimą.

Juodasis šokoladas. Dar daugiau priežasčių, kodėl reikia valgyti šokoladą: kakavos poveikis odai yra fenomenalus. Atlikto tyrimo, kurio metu moterys 6-12 savaičių kasdien vartojo tikros kakavos miltelius, rezultatai parodė padidėjusią moterų odos drėgmę. Kitos tyrime dalyvavusių moterų odos savybės taip pat pagerėjo – oda tapo mažiau jautresnė saulės ultravioletiniams spinduliams, suintensyvėjo jos kraujotaka (didesnis kraujo pritekėjimas – daugiau maistinių medžiagų ir deguonies), sumažėjo odos šiurkštumas. Kito mokslinio tyrimo tyrimo rezultatai parodė, kad 20 g/dieną aukštos kokybės juodojo šokolado valgymas labiau apsaugo odą nuo saulės spinduliuotės nei gardžiavimasis mažiau savyje kakavos turinčiu šokoladu. Dar vieni atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad šokoladas gali sulėtinti ir raukšlių atsiradimą. Tik būkite tikros, kad šokolade, kurį valgote yra daugiau nei 70% kakavos. O dar geriau – valgyti tikrus kakavos miltelius ar juos naudoti skanumynų gamybai.

Žalioji arbata. Žaliojoje arbatoje esantys katechinai apsaugo odą nuo senėjimo, saulės spindulių poveikio, mažina veido raudonį (moterims, 12 savaičių kasdien gėrusioms žalią arbatą, 29% sumažėjo veido raudonis), didina drėgmę, elastingumą. Tik negerkite arbatos su pienu, nes pienas mažina žaliosios arbatos antioksidantų poveikį.

Rimti moksliniai tyrimai dar kartą įrodė ir pagrindė faktą, kad mityba yra labai svarbi mūsų sveikatai ir senėjimui. Tai ką mes valgome tiesiogiai veikia ir mūsų odą. Todėl labai rekomenduoju atkreipti dėmesį į savo lėkštės turinį, nes moters grožis prasideda nuo sveiko žarnyno.

Daržovės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)