Dietologė Lina Barauskienė LRT televizijos laidoje „Vartotojų kontrolė“ pasakoja, kad bulvių traškučiai dažnai yra gaminami tam skirtame riebalų mišinyje, kuris nėra labai tinkamas sveikatai.

„100 gramų paprastų virtų bulvių yra apie 80 kilokalorijų, tai tokiame pat kiekyje bulvių traškučių – virš 500 ir tai didžiulis skirtumas. Porcija tokių bulvių traškučių yra apie 30 gramų, grubiai penkiolika bulvių traškučių. Valgant kiekvieną dieną bulvių traškučių, skaičiuojama, kad per metus išgeri penkis litrus gruzdinimui skirto aliejaus, skaičiai įspūdingi“, – sako L. Barauskienė.

Bene pagrindinė bulvių traškučių problema – jų riebumas. Todėl valgydami tokį užkandį, gauname didelį kiekį visiškai nenaudingų riebalų.

Bulvių traškučių savybėmis domėjosi ir garsus treneris bei mitybos specialistas Artur Swan. Norėdamas nustatyti, kurie bulvių traškučiai mažiausiai kenkia mūsų sveikatai ir, kas labai svarbu, yra skanūs, jis nusprendė palyginti keletą skirtingų traškučių. Paaiškėjo, kad bulvių traškučiuose bulvių yra tik 40-50 proc., kai kur tik bulvių krakmolas.

„Tai, ką tu matai, 60 procentų yra bulvės, o visa kita yra kažkas, tai nėra bulvės. Naudojama daug hidrintų riebalų, e priemaišų, medžiagų, kurios yra nereikalingos. Bet mano nuostabai buvo traškučių, kuriuose buvo trys ingredientai ir jie buvo ganėtinai skanūs ir buvo tikrai panašūs į mums žinomus traškučius. Tai reiškia, kad nebūtina naudoti be galo daug priedų, kad traškutis būtų skanus. Gal tai yra daroma dėl to, kad produktas turėtų ilgesnį galiojimo laiką. Naudojami pigesni ingredientai“, – svarsto A. Swan.

Ir tie skaičiai, rodantys bulvių kiekį traškučiuose, gali skirtis gan smarkiai. Todėl jeigu jau nusprendėte užkrimsti bulvių traškučių, prieš keliaudami link kasos, nepatingėkite peržvelgti jų sudėties.

Bulvių traškučiai

Pigesni ingredientai, papildomi priedai ir neaiškios kokybės aliejus gruzdinimui – visa tai, pasak dietologų, gali būti pirmi žingsniai į pašlijusią sveikatą ateityje.

Pasak mitybos specialitės Tautvilės Šliažaitės, didžiausia bulvių traškučių bėda yra ta, kad jie kepinami augaliniame aliejuje. „Tai blogas produktas, nes bet kokį maistą skrudinant aliejuje jis tampa transriebalu, tai kelia cholesterolį ir uždegimus. Traškučiai pakankamai didelis blogis. Vaikams, kurie augantys, tai neturėtume traškučių duoti“, – teigia T. Šliažaitė.

Bulvių traškučiai pavojingi gali būti dar ir todėl, kad juose gali būti aptinkama akrilamido. Tai cheminis junginys, susidarantis labai aukštoje temperatūroje kaitinant daug angliavandenių, pavyzdžiui, krakmolo, gliukozės, fruktozės turinčius produktus.

Bulvių traškučiai

Dietologė L. Barauskienė teigia, kad akrilamidas gali būti pavojingas ir besilaukiančioms moterims.

„Labai pavojingas nėščiosioms, nes veikia nervų sistemą, gali paveikti nervų sistemą besivystančio vaisiaus ir labai mažo kūdikio. Vyrams pavojingas akrilamidas gali sukelti nevaisingumą. Šita medžiaga iš tiesų yra tokia, kurią reikėtų riboti valgant traškučius arba gruzdintas bulvytes. Buvo ištirta, kad bulvių traškučiai yra vienas iš tų produktų, kur yra daugiausiai akrilamido“, – tvirtina L. Barauskienė.

Bet yra žmonių, kuriuos bulvių traškučiai ne gąsdina, o žavi. Štai vilnietė Evelina Stundžienė yra didelė šių produktų gerbėja ir jau kelis metus rašo tinklaraštį apie ragautus bulvių traškučius. E. Stundžienė sako, kad jų yra išragavusi apie tūkstantį skiritingų rūšių. Anot E. Stundžienės, bulvių traškučiai yra užkandis, kuris puikiai atspindi vienos ar kitos šalies kulinarines tendencijas. Kaskart atvykusi į kitą šalį, ji pastebi, kad vietinių bulvių traškučių madas diktuoja tos šalies virtuvė ir tradiciniai skoniai, prie kurių yra pripratę vietiniai žmonės.

Mitybos specialistai gerų naujienų neturi ir skrudintų riešutų, riešutų su apvalkalais bei panašių užkandžių mėgėjams. Pasak jų, riešutuose su įvairiais skoniais yra daugybė druskos, cukraus, dažiklių ir kitokių nereikalingų priedų.

Plačiau – laidos įraše.