Štai kiek cukraus turi vienų ar kitų vaisių porcija:

1. Vynuogės

JAV Žemdirbystės departamento duomenimis, bene populiariausios pasaulyje veislės „Thompson“ besėklių vynuogių porcijoje yra 23 g cukraus. Vynuogės – sveikas užkandis, bet jei laikotės dietos ir skaičiuojate cukraus kiekį, vynuogių geriau nepadauginti.

2. Mangai

Kaip ir su bet kokiais saldumynais, taip ir su mangais – kiek cukraus suvartosite, priklauso nuo to, kiek mangų suvalgysite. Stiklinėje mango gabalėlių yra apie 22,5 g cukraus, o visame mange cukraus kur kas daugiau – apie 45 g.

3. Vyšnios

Vyšniose cukraus gana daug, kita vertus, jose, kaip ir daugumoje vaisių, yra daug maistingų medžiagų, taigi vyšnias valgyti tikrai sveika. „Daily Mail“ rašė, kad puodelyje vyšnių yra apie 20 g cukraus.

4. Kriaušės

Kiekvienoje suvalgytoje kriaušėje cukraus yra kur kas daugiau, nei būtumėte pagalvoję. Vidutinio dydžio kriaušėje yra apie 17 g cukraus. Jei ribojate cukraus kiekį, apsiribokite viena porcija kriaušių.

5. Ananasai
Ananasas

Turbūt nenustebsite išgirdę, kad ananasai turi nemažai cukraus. Stiklinėje ananasų gabalėlių yra 16 g cukrus. Jei suvalgysite daugiau nei porciją, susidarys nemažas cukraus kiekis.

6. Bananai

Bananai gana saldūs, jais neretai saldinami kepiniai, tirštinami ir saldinami kokteiliai. Bananai mažiau saldūs už dalį vaisių, jų porcijoje – 14,4 g cukraus. Kaip ir kituose vaisiuose, bananuose gausu vertingų medžiagų – magnio, kalio ir kt.

7. Apelsinai ir mandarinai

Jei apelsinai ir mandarinai – jūs mėgstami žieminiai gardėsiai, galite būti ramūs – cukraus juose nedaug. Mandarinų porcijoje – ne daugiau nei 12,7 g cukraus, o vidutinio dydžio apelsinas turi apie 12 g cukraus. Ir apelsinai, ir mandarinai turi daug vitamino C, ląstelienos ir kitų vertingų medžiagų.

8. Obuoliai

Obuoliai laikomi gana saldžiais vaisiais, bet jie tikrai nepirmauja pagal cukraus kiekį. Vienoje obuolių porcijoje yra apie 10–11 g cukraus. Tiesa, jei suvalgysite obuolį su žievele, organizmas gaus ir vertingos ląstelienos.

9. Abrikosai

Abrikosuose cukraus net mažiau nei uogose. JAV Žemdirbystės departamento duomenimis, šviežių abrikosų porcijoje – tik 3 g cukraus. Jie – puikus variantas, kai norisi ne per saldžių gardėsių.

10. Citrinos ir žaliosios citrinos
Citrinos

Įsivaizduokite – porcija citrinų ir žaliųjų citrinų turi tik 1 g cukraus (na, citrinų porcija – 1,5 g cukraus). Be to, jose gausu vitamino C, kalio, kalcio, fosforo.

Vaisiuose daug vertingų medžiagų, bet jei dėl kokių nors priežasčių turite riboti cukraus kiekį, naudinga žinoti, kiek cukraus yra vaisiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)