Paprastai sakant, virškinimo laikas yra procedūros, kai suvalgytas maistas suskaidomas į mažesnes daleles, kurios per žarnyną patenka į kraują, trukmė. Labai svarbu suprasti virškinimo laiką, jeigu norite numesti svorio ar išlaikyti tai, ką jau pasiekėte.

Greitai virškinamas maistas

Jeigu valgote daug greitai virškinamo maisto, gali atrodyti, kad suvalgote daugiau, nei derėtų, nes vos tik pavalgote, viskas suvirškinama, ir vėl jaučiate alkį. Toks maistas suteikia greitą energijos antplūdį, kitaip tariant, staiga pašoka gliukozės kiekis kraujyje. Ir nors energijos antplūdis skamba gerai, jeigu jūsų organizmą užtvindo gliukozė ir jūs jos nepanaudojate, netrukus ji virsta riebalais.

Lėtai virškinamas maistas

Lėtai virškinamas maistas cukraus kiekį kraujyje pakelia daug lėčiau, todėl ir energija užtikrinama tolygiau ir labiau subalansuotai. Vis dėlto, jeigu valgysite tik labai lėtai virškinamą maistą, versite savo virškinimo sistemą nuolat dirbti maksimaliu pajėgumu, o tai organizmui yra gana sunki užduotis.

Mitybos specialistai pataria to paties valgio metu nemaišyti lėtai ir greitai virškinamo maisto, taip pat vengti greitai virškinamo maisto iškart po to, kai suvalgėte lėtai virškinamų produktų, nes jų virškinimas dar nesibaigęs, mat priešingu atveju perkrausite skrandį.

Geriausias laikas apdoroti maistui, turinčiam skirtingą virškinimo laiką, yra pietūs – tada jūsų virškinimo sistema yra aktyviausia. Pusryčių ir vakarienės patiekalai turėtų būti paprastesni, geriausia pagaminti iš greitai virškinamų maisto produktų. Tokiu atveju iškart po pusryčių sulauksite energijos antplūdžio ir leisite ilsėtis skrandžiui naktį.

Taigi, kiek laiko virškinami skirtingi produktai:

1. Vanduo – nuteka į žarnas iš karto



2. Vaisių ar daržovių sultys – 15–20 min.



3. Žalios daržovės – 30–40 min.



4. Termiškai apdorotos daržovės – 40 min.



5. Žuvis – 45–60 min.



6. Salotos su aliejumi – 1 val.



7. Krakmolingos daržovės – 1,5–2 val.



8. Kruopos (ryžiai, grikiai, bolivinė balanda) – 2 val.



9. Pieno produktai – 2 val.

Pieno produktai


10. Riešutai – 3 val.



11. Vištiena – 1,5–2 val.



12. Jautiena – 3 val.



13. Ėriena – 4 val.

Ėriena


14. Kiauliena – 5 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)