Ne veltui pusryčiai vadinami svarbiu dienos maistu, kurio jokiu būdu negalima praleisti. Tačiau taip pat nereikia manyti, kad nuo pat ryto galima „mesti“ į save kas papuola, nes kai kurie produktai jūsų sveikatai gali turėti neigiamą poveikį.

Kava tuščiu skrandžiu

Kas geriau gali nuteikti ryte, nei karštos kavos kvapas? Tačiau jeigu vienintelis dalykas, ką esate įpratę „suvalgyti“ prieš išbėgdami į darbą, yra puodelis kavos, jūs labai rizikuojate prisišaukti rėmenį, gastritą ar netgi opą. Esmė tame, kad kava gali stimuliuoti druskos rūgšties išsiskyrimą skrandyje, o šis elementas dirgina jo sieneles ir gali sukelti uždegimą. Idealus variantas – gerti kavą jau po valgio – taip šis gėrimas suteiks žvalumo be jokios žalos.

Apelsinų sultys

Pradėti dieną apelsinų sultimis – tai viena iš tendencijų, gimusių Amerikoje Antrojo pasaulinio karo metais. Tuo laikotarpiu kariams katastrofiškai trūko vitaminų ir tada vyriausybė pradėjo pirkti užšaldytus apelsinų sulčių koncentratus. Pasibaigus karui šis įprotis nepradingo, tačiau šiek tiek transformavosi: pradėtos gerti šviežiai spaustos sultys. Deja, naudos sveikatai tai neduoda.
Kaip ir kavos atveju, citrusiniai vaisiai tuščiu skrandžiu sudirgina skrandžio sieneles ir sukelia uždegimą. O jeigu dar šiuos du produktus derinsite tarpusavyje, gastritas bus neišvengiamas.

Blyneliai ir sklindžiai

Kas iš mūsų pusryčiams nesuvalgytų su malonumu kelių blynelių ar sklindžių? Deja, nors tai yra dažnas pusryčių variantas, dėl naudos trūkumo juo piktnaudžiauti nederėtų. Paprastai šie patiekalai gaminami iš rafinuotų miltų ir cukraus, o šie paprastieji angliavandeniai greitai pakelia gliukozės kiekį kraujyje. Iš pradžių jūs išties pajausite jėgų antplūdį, tačiau kol pasieksite darbo vietą, cukraus kiekis kraujyje kris ir vėl jausitės alkani.

Manų košė

Daugelis nuo vaikų darželio laikų turime įprotį rytais valgyti manų košę. Deja, dėl joje esančio fitino, kuris suriša kalcį ir skatina rachito vystymąsi, vaikų dažnai maitinti tokia koše nepatariama. Be to, šis produktas nerekomenduojamas ir suaugusiems – kitaip nei avižinė košė, manų košė stokoja ląstelienos, mat joje vien lengvai pasisavinami angliavandeniai. Manų košė pusryčiams naudinga tik tiems, kurie serga skrandžio ir virškinimo takų ligomis: dėl šioje košėje esančio didelio krakmolo kiekio skrandžio sienelės pasidengs ir sumažės ligos simptomai.

Sausi pusryčiai

Nereikia manyti, kad idealūs pusryčiai – pienu užpilti įvairiausi dribsniai. Jeigu nuolat taip maitinsitės, jūsų kasai netrukus teks grumtis dėl išlikimo. Atkreipkite dėmesį į šių dribsnių sudėtį: dažniausiai pirmoje vietoje yra ne reklamuojami sveiki grūdai ir vitaminai, o cukrus ar jo pakaitalai. Didelis cukraus kiekis verčia sustiprintu režimu dirbti kasą, mat ji priversta intensyviai išskirti insuliną. Dėl to gali sutrikti jos funkcija ir netgi iškilti II tipo diabeto rizika.

Jogurtai

Pusryčiams renkatės nedidelę porciją jogurto? Taip tik didinate persivalgymo riziką. Pasak tyrimų, kas praleidžia pirmą dienos valgymą, arba valgo skurdžiai, turi gerokai didesnį kūno masės indeksą, palyginti su sočių pusryčių mėgėjais. O jogurtas – jokia išeitis, nors jis, jeigu jame yra cukraus, gerokai kaloringesnis. Dėl jame esančio cukraus šis produktas turi daug „tuščių“ kalorijų ir neaprūpina organizmo maistinėmis medžiagomis. Idealus variantas yra nesaldus jogurtas su vaisiais riešutais ar varške.

Vien tik vaisiai

Ne geriausias variantas ir pusryčiams suvalgytas obuolys ar kriaušė. Nors vaisiuose daug ląstelienos, ilgai sotūs vien jais nebūsite. Dėl to galiausiai persivalgysite. Tad savo „vaisių racioną“ papildykite daug baltymų turinčiais produktais, tokiais kaip riešutai ar varškė. Taip sustiprinsite sotumo pojūtį ir ilgam nuslopinsite alkį.

Vaisiai ir uogos

Sumuštiniai su dešra

Tokius sumuštinius daugelis mėgsta dėl to, kad juos labai paprasta paruošti. Vis dėlto, reguliarus panašaus maisto vartojimas gali baigtis kolorektaliniu (arba storosios žarnos) vėžiu ar II tipo diabetu. Dešrą, kaip ir kitas stipriai perdirbtos mėsos rūšis, mokslininkai laiko kancerogenu – jau aptiktas tiesioginis ryšys tarp jų vartojimo ir kai kurių onkologinių ligų išsivystymo. Kalbant apie baltą duoną, jis turi aukštą glikemijos indeksą ir jos suvalgius gliukozės kiekis kraujyje tampa nestabilus.

Kaip taisyklingai pusryčiauti?

Dietologų požiūriu, tikrai nėra sunku namuose pasiruošti idealius ir naudingus pusryčius. Tai gali būti:

  • avižų dribsniai su vaisiais ir varške;
  • omletas ar kiaušiniai su daržovėmis ar skrudinta pilno grūdo duona;
  • nesaldus jogurtas su vaisiais ir riešutais;
  • „naudingi“ sumuštiniai: pilno grūdo duona, pomidorai ir vištienos krūtinėlė.

Nepamirškite, kad pusryčių praleisti negalima, o kalorijų ribojimas jų metu – neteisingas požiūris. Sotūs ir skanūs pusryčiai užkirs kelią svorio augimui ir suteiks gerą energijos užtaisą, svarbiausia – išsirinkti patinkančius produktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)