Nors besaikis cukraus turinčių produktų vartojimas iš tiesų yra tiesiogiai susijęs su nutukimu ir aibe širdies problemų bei kepenų veiklos sutrikimų, egzistuoja galybė klaidingą informaciją skleidžiančių mitų, įrodinėjančiu, kad pavojų kelia ir saikingi cukraus kiekiai, nors yra nevisiškai taip – juk cukrus reikalingas organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti.

„Mums visiems reikia cukraus, kadangi tai pagrindinis struktūrinis elementas, be kurio organizmas negalėtų funkcionuoti. Tiesą sakant, cukrus yra būtinas, – portalui „Insider“ sakė kardiologė Jennifer Haythe iš Niujorko Kolumbijos presbiterionų ligoninės. – Vis dėlto savo pacientams patariu vartoti daugiau daržovių ir vaisių, nes saldumynuose yra gerokai per daug apdorotų ingredientų.“

Toliau paminėti keli populiariausi su cukrumi siejami mitai ir paaiškinta, kas iš tiesų už jų slypi.

MITAS: vieno tipo cukrus naudingesnis organizmui nei kito.

FAKTAS: visų tipų cukraus poveikis organizmui yra vienodas.

„Sklando nuomonė, kad egzistuoja keli cukraus tipai, tačiau tai tėra mitas, – nurodo J. Haythe. – Nesvarbu, ar kalbėtume apie rudąjį, ar apie baltąjį cukrų, ar, pagaliau, apie medų, visi jie skyla į vieną ir tą pačią gliukozę. Visų tipų cukrus yra angliavandeniai, kuriuos galima vartoti kaip gliukozę.“

MITAS: cukrus sukelia vaikams hiperaktyvumą.

FAKTAS: tokios būsenos kaip cukraus sukeltas aktyvumo šuolis nėra.

„Nuostata, kad cukrus sukelia vaikams hiperaktyvumą, yra vienas absurdiškiausių su cukrumi siejamų mitų“, – sako J. Haythe.

Įvairūs ne vienus metus vykdyti moksliniai tyrimai įrodė, kad nėra jokio tiesioginio ryšio tarp cukraus vartojimo ir hiperaktyvumo.

Oklahomos universiteto Sveikatos mokslų centro Raidos ir elgesio ypatumo pediatrijos skyriaus vadovas profesorius Markas Wolraichas šiai temai skirtame išsamiame straipsnyje nurodo, kad „cukrus neturi jokio poveikio vaikų elgesiui“.

MITAS: prie cukraus priprantama kaip prie stiprių narkotikų.

FAKTAS: jokių nepaneigiamų įrodymų apie cukraus sukeliamą priklausomybę nėra.

„Nėra jokių įrodymų, patvirtinančių, kad cukrus veikia panašiai kaip narkotikai, – sako J. Haythe. – Visų prima, nuo cukraus neapsvaigstama, be to, nuomonė, kad cukrus sukelia priklausomybę, yra nepagrįsta.“

Vis dėlto kai kurių cukraus, kaip priklausomybę sukeliančio produkto, tyrimų išvados prieštarauja vienos kitoms. Vieno 2013 metais Prancūzijoje atlikto tyrimo iniciatoriai nurodo, kad noras vartoti saldumynus yra susijęs su vadinamuoju apdovanojimo troškimo centru smegenyse, suaktyvinamu ir priklausomybę sukeliančių narkotikų. Tyrimo autoriai savo išvadose teigia, kad cukrus gali sukelti didesnę priklausomybę nei kokainas.

Kiti medikai ir mokslininkai su tokia nuomone linkę ginčytis. Jie tvirtina, kad priklausomybę primenantį elgesį pavyksta pastebėti tik eksperimentuojant su graužikais. Iš pradžių gyvūnai buvo šerti cukrumi tik konkrečiu paros metu, o kai vėliau jiems buvo leista ėsti cukrų neribotai, iš tiesų pavyko pastebėti stiprėjančią priklausomybę rodančių požymių.

MITAS: pernelyg gausus cukraus vartojimas sukelia diabetą.

FAKTAS: abiejų tipų diabetą sukelia genetinių ir išorinių veiksnių derinys, tačiau vien besaikės cukraus dozės tiesiogiai diabeto nesukelia.

„Cukraus vartojimas diabeto nesukelia. Tai sudėtinga problema, kurią lemia žmogaus kasos funkcionavimas ir jam būdinga medžiagų apykaita, – sako J. Haythe. – Diabetu sergančių organizme nepagaminama pakankamai insulino, o šis padeda gliukozei absorbuotis į kraują ir kepenis kaip naudingai energijai.“

Diabetas labiau tikėtinas, jei konstatuojamas antsvoris arba nutukimas, nes dėl papildomų riebalų gali pasireikšti atsparumas insulinui. Taigi, saldumynų gausų racioną galima laikyti veikiau netiesioginiu nei tiesioginiu 2 tipo diabeto sukėlėju.

MITAS: dirbtiniai saldikliai sveikesni už cukrų.

FAKTAS: kai kurie dirbtiniai saldikiai tokie pat žalingi organizmui kaip cukrus.

Nors dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas (dažnai naudojami dietiniuose gazuotuose gėrimuose), yra mažiau kaloringi nei cukrus, kaip rodo tyrimai, geriant dietinius gazuotus gėrimus kyla dvigubai didesnė nutukimo rizika nei tada, kai jų apskritai nevartojama.

Įdomu tai, kad vieno tyrimo autoriai nustatė, jog sintetinis saldiklis sacharinas sukelia didesnę priklausomybę nei kokainas, o kita mokslininkų grupė teigia gavusi įrodymų, kad dietinių gazuotų gėrimų keliama cukrinio diabeto rizika yra net 67 proc. didesnė nei įprastų.

MITAS: cukrus sukelia ėduonį.

FAKTAS: iš tikrųjų ėduonį sukelia dantų emalį paveikiantys rūgštūs produktai ir gėrimai.

„Ne cukrų, o rūgštį reikia laikyti dantų gedimo priežastimi, – teigia portalo AsktheDentist.com leidėjas Markas Burhenne‘as. – Didžiausiais ėduonies sukėlėjais turėtume vadinti krekerius ir įvairią duoną, o ne saldainius. Suvalgius ką nors saldaus, natūraliai burnos ertmėje tarpstančios bakterijos cukrų suvartoja. Šalutinis bakterijų produktas yra rūgštis, kuri vėliau ir išskiriama. Rūgštys demineralizuoja dantų emalį, suardydamos jo struktūrą ir sukeldamos ėduonį.“

MITAS: cukrų būtina išbraukti iš raciono.

FAKTAS: be gliukozės žmogus neišgyventų.

Žinoma, vartojant per daug cukraus ilgainiui iškyla pirmiau aptartų problemų, kaip antai svorio augimas arba ilgalaikiai sveikatos sutrikimai. Vis dėlto gliukozė tiesiog būtina organizmui.

„Įsitikinimas, kad cukrus vien tik kenkia, yra klaidingas, – sako J. Haythe. – Visiems reikia cukraus – jis būtinas kaip paprasčiausia išgyvenimo sąlyga.“

Reikia pasakyti, kad šis požiūris tarp medikų kelia nemažai diskusijų. 2015 metais pasirodžiusiame profesoriaus Roberto Lustigo – žmogaus, didelę savo karjeros dalį skyrusio su riebalais susijusio mito paneigimui, – straipsnyje nurodoma, kad cukrus yra toksiškas, nesvarbu, kokia jo forma, kaloringumas ar žmogaus kūno svoris.

Kad ir kaip būtų, visiškai išbraukti cukrų iš raciono beveik neįmanoma. Vaisiai, bulvės ir kiti krakmolingi produktai turi palyginti aukštą glikemijos indeksą, taigi, siekiant visiškai nevartoti cukraus, visų jų tektų atsisakyti.

Cukrus

MITAS: cukrus – pagrindinė visų sveikatos problemų priežastis.

FAKTAS: cukrus retai būna vienintelė nutukimo ir širdies ligų priežastis.

Cukrus neabejotinai yra vienas iš nutukimą lemiančių veiksnių, tačiau, nusprendus pereiti prie sveikos gyvensenos, reikėtų pamąstyti ne tik apie cukraus vartojimą.

„Taip jau yra, kad cukraus turintys produktai paprastai labai kaloringi, be to, gerokai apdoroti, – primena J. Haythe. – Logika labai paprasta: jei suvartojate daugybę kalorijų, auga svoris ir randasi sveikatos problemų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)