Simptomai – individualūs

Pasak gydytojos-dietologės E. Kliukaitės-Sidorovos, netoleruojančių laktozės žmonių skaičius Lietuvoje nemažas: tokią problemą turi net kas trečias suaugęs bei kas penktas vaikas, ir dažniausiai ji yra įgimta.

„Laktozės netoleravimas reiškia, kad žmogaus organizme trūksta laktazės fermento, atsakingo už vadinamojo „pieno cukraus“ – laktozės – skaidymą. Tokia netolerancija būna dviejų rūšių: genetiškai nulemta ir didėjanti su amžiumi pirminė, ir antrinė, įgyta dėl plonosios žarnos gleivinės pažeidimo, kuris gali atsirasti, pavyzdžiui, dėl celiakijos, infekcinių procesų žarnyne, tam tikrų vaistų ar alkoholio poveikio“, – paaiškina gydytoja-dietologė.

Anot specialistės, laktazės fermento kiekvieno žmogaus organizme kiekis yra skirtingas, taigi ir laktozės netoleravimo požymiai reiškiasi skirtingai: vieniems – audringai, kitiems – tik vos pastebimai.

„O ir patys laktozės netoleravimo simptomai gali būti individualūs. Greičiausiai jie išryškėja tiesiog išgėrus pieno – netoleruojant laktozės, galimas pilvo pūtimas, pykinimas, vėmimas, dujų kaupimasis, viduriavimas, pilvo skausmai. Iš esmės, visi simptomai yra susiję su sutrikusia žarnyno veikla. Simptomai praeina organizmui visiškai pašalinus laktozės likučius“, – sako E. Kliukaitė-Sidorova.

Išeitis – belaktozė dieta

Gydytojos-dietologės teigimu, turint įgimtą laktozės netoleravimą, padėti apsiginti nuo prastos savijautos gali tik belaktozė dieta – mitybos korekcija yra būtina. Vis dėlto tai nereiškia, kad netoleruojantys laktozės turėtų pamiršti visus pieno produktus – puikia išeitimi šiuo atveju tampa belaktoziai maisto gaminiai, iš kurių sudėties laktozė specialiai pašalinta.

„Svarbu pabrėžti, kad jei žmogaus organizme laktazės fermento trūksta tik šiek tiek, tikėtina, kad jis gali paragauti ir įprastų pieno produktų. Pavyzdžiui, labai nedideli kiekiai laktozės yra svieste, brandintuose sūriuose. Kitu atveju, poreikius patenkina belaktozių produktų asortimentas, minimaliai besiskiriantis sudėtimi, bet ne skoniu“, – sako E. Kliukaitė-Sidorova.

Skanauti skirtingų pieno produktų išvengiant laktozės netoleravimo padarinių padeda plati belaktozių produktų pasiūla. Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, didinti belaktozių produktų asortimentą suinteresuoti ne tik prekybininkai, bet ir patys gamintojai, nes laktozės netoleruoja reikšminga visuomenės dalis.

„Anksčiau belaktozių produktų prekybos centruose tekdavo paieškoti, tačiau dabar jų apstu, pradedant, ko gero, visomis įmanomomis sūrių rūšimis – belaktoziai fermentiniai, tepamieji, pelėsiniai, mėlynieji, kietieji, pjaustyti, su papildomais ingredientais, tęsiant įvairiais jogurtais – natūraliais ar su priedais, skirtingomis grietinių rūšimis, plačiu belaktozės varškės asortimentu ar net specialiai apdorotu pienu, kuriame taip pat nėra laktozės“, – vardija pašnekovė.

Tuo metu gydytoja-dietologė E. Kliukaitė-Sidorova primena, kad pastebėjus žarnyno sutrikimus – minėtus laktozės netoleravimo simptomus – visų pirma reikia atkreipti dėmesį į savo mitybos racioną: pasekti, kokie vartojami maisto produktai sukelia neigiamas organizmo reakcijas, ir pabandyti juos pakeisti belaktoziais.

„Žinoma, tikslią situaciją nusakyti gali tik specialistai. Įtarus, kad organizmas išties netoleruoja laktozės, arba nerandant simptomų priežasčių, reiktų kreiptis į juos“, – sako gydytoja-dietologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)