Svogūnas – sveikatos lobis

Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad svogūnai lietuviams yra pažįstami ir plačiai naudojami nuo seno, todėl daugelis gyventojų namuose jų stengiasi turėti visuomet arba bent jau reguliariai pasipildyti jų atsargas.

„Populiariausi yra klasikiniai geltonieji svogūnai, tačiau skirtingiems patiekalams gaminti lietuviai jau noriai renkasi ir kitų rūšių svogūnus – rausvuosius, saldžiuosius ar baltuosius. Be to, bendros ekologiško maisto tendencijos atsispindi ir svogūnų paklausoje. Pastebime, kad pirkėjai ieško natūraliu būdu užaugintų svogūnų ir mieliau renkasi iš Lietuvos ūkių atkeliaujančią produkciją“, – sako B. Čaikauskaitė.

Tuo metu mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė primena, kad svogūnus vartoti verta tiek dėl skoninių, tiek dėl maistinių savybių.

„Svogūnai yra išties vertinga daržovė, kuri pasižymi ne tik aukšta energine verte, bet ir valomosiomis, antioksidacinėmis, antiinfekcinėmis, imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Svogūnuose gausu skaidulų, vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Ši daržovė taip pat naudinga kraujagyslių sistemos ligomis sergantiems gyventojams, be to, ji padeda reguliuoti cholesterolio kiekį organizme ir kovoja su uždegimais“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Gurmaniškų patiekalų palydovai

B. Čaikauskaitė pastebi, kad didžiausia svogūnų paklausa Lietuvoje būna pavasario ir vasaros sezonu, o labiausiai perkami yra lietuviški geltonieji svogūnai.

A. Matulevičiūtės teigimu, svogūnai pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis, dėl to juos itin tinka naudoti kaip natūralų prieskonį, suteikiantį patiekalams ypatingą skonį bei aromatą: „Žinoma, geriausiai naudingosios svogūno savybės yra išsaugomos, kai jie nėra termiškai apdorojami – kepinami aliejuje ar verdami. Nepaisant to, svogūnus tikrai verta dėti ir į sriubas, troškinius bei kitus aukštoje temperatūroje ruošiamus patiekalus.“

Visų rūšių svogūnai, pasak mitybos poveikio sveikatai tyrėjos, yra panašiai vertingi. Jų pasirinkimas labiau priklauso nuo kiekvieno asmeninio skonio ir patiekalo, kuriam šias daržoves ketinama naudoti.

„Įprasti lietuviški geltonieji svogūnai tikrai niekuo nenusileidžia kitoms – mūsų kraštuose galbūt mažiau įprastoms – svogūnų rūšims. Tačiau tikrai verta išbandyti ir kitokius svogūnus, paeksperimentuoti su jų skoniais. Pavyzdžiui, gan unikaliu skoniu pasižymi baltieji svogūnai, kurie tinkamiausi karamelizuotų svogūnų padažui gaminti“, – pastebi A. Matulevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)