Lietuvoje auginama ir perdirbama visa paletė ekologiškų produktų rūšių – pieno, mėsos, grūdų, uogų, vaistažolių produktai, taip pat nealkoholiniai gėrimai. Parduotuvių lentynose galima rinktis ekologišką sviestą, varškę, įsigyti ekologiškos jautienos ar vištienos, ekologiškų kruopų, makaronų ir pan. Ieškantiems išskirtinių ar retesnių ekologiškų produktų pasirinkimas taip pat nemenkas – nuo maisto kūdikiams, kiaušinių miltelių, maisto papildų iki kultūrinių grybų, paruoštų sriubų, kanapių aliejaus.

„Taip pat parduotuvėse yra įvairių rūšių produktų, tiek atvežtų iš kitų ES šalių, tiek ir importuotų. Iš trečiųjų šalių daugiausia importuojami švieži arba džiovinti vaisiai ir daržovės. O iš ES šalių yra įvairių produktų, ypač perdirbančios ekologiškus produktus įmonės stengiasi gaminti inovatyvius, patrauklius vartotojui produktus tiek išvaizda, tiek skoniu. Pastaruoju metu Lietuvoje yra sertifikuota daug rūšių jau paruoštų vartoti sriubų (pievagrybių, burokėlių, morkų su kokosų sultimis ir kt.). Taip pat skirtingi lietuviški ekologiški produktai yra išvežami į ES šalis, eksportuojami į Japoniją, Ameriką, Korėją ir kt.“, – sako žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Ekologiškų produktų atpažinimo ženklai

Lietuvos ekologiškų produktų vartotojas gali atpažinti ekologiškus produktus pagal ypatingą ženklinimą ant produkto pakuotės.

Visi Lietuvoje užauginti ir (arba) pagaminti ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai turi būti paženklinti prekių ženklu Ekologinis žemės ūkis ir ES ekologinės gamybos logotipu, o visi supakuoti ES šalyse pagaminti ekologiški maisto produktai turi būti paženklinti ES ekologinės gamybos logotipu.

„Kitaip tariant, jei ant produkto pakuotės yra ES ir nacionalinis ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų ženklai, tuomet produktas yra pagamintas Lietuvoje. Jei ant produkto pakuotės yra tik vienas ES ekologiškų produktų ženklas, tuomet pagaminta ne Lietuvoje“, – kaip paprasčiau susigaudyti ženklinimo labirintuose, pasakoja ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, maisto technologė Raminta Bogušienė.

Taip pat ant produktų pakuotės turi būti nurodytas kontrolės įstaigos, atlikusios paskutinės produktų paruošimo operacijos kontrolę, kodas (VšĮ „Ekoagros“ kodo numeris – LT-EKO-001).

„Lietuvos ekologiškų produktų vartotojai gali būti tikri, kad ekologinės gamybos nuorodomis pažymėti produktai pagaminti laikantis visų ekologinės gamybos reikalavimų. Sertifikavimo įstaiga kasmet tikrina visus ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų augintojus, gamintojus“, – sako R. Bogušienė.

Svarbi žaliavų kontrolė

Ekologiškų produktų ženklinimo etiketėje turi būti nurodyta produkto žaliavų kilmės nuoroda, parodanti, kur buvo užaugintos žaliavos, įeinančios į produkto sudėtį (pavyzdžiui, Lietuva; ES žemės ūkis; ne ES žemės ūkis, ES ir ne ES žemės ūkis ir kt.).

Svarbiausia ekologiškų produktų gamyboje užtikrinti atsekamumą „nuo lauko iki stalo“, kad įsigytos ekologiškos žaliavos nebūtų sumaišytos su neekologiškomis. Perkamos žaliavos tik iš kontrolės sistemoje esančių tiekėjų, priimant jas vertinami galiojantys ekologiškų žaliavų patvirtinamieji dokumentai ir lydintys dokumentai, tikrinama, ar nepažeistos pakuotės, kad būtų galima įsitikinti, ar žaliavos nėra sukeistos ir atitinka ekologinei gamybai keliamus reikalavimus.

„Ekologinės gamybos reglamentuose yra papildomų reikalavimų, kurių nėra įprastiniams produktams, pavyzdžiui, gyvulininkystėje gyvūnai turi būti šeriami ekologiškais pašarais, pašarai negali būti GMO, gyvūnams reglamentuotas tam tikras privalomas laikymui plotas patalpose ir lauke ir t.t. Taip pat papildomi privalomi reikalavimai yra ekologinei augalininkystei, vynininkystei, bitininkystei, akvakultūrai, žaliavų perdirbimui ir t.t. Visa tai lemia, kad galutinis ekologiškas produktas bus kokybiškesnis, lyginant su neekologišku“, – sako žemės ūkio viceministrė.

Ar ingredientai ekologiški?

Ekologiškų produktų ženklinimo etiketėje turi būti nuoroda į žemės ūkio kilmės ingredientų ekologiškumą.

Ekologiško maisto produkto sudedamosios dalys turi būti iš ne mažiau nei 95 % ekologiškų ingredientų, tačiau 5 % gali būti neekologiškų, jei rinkoje nėra ekologiškų ingredientų. Lietuvoje gaminamus maisto produktus dažniausiai sudaro 100 % ekologiški ingredientai.

„Tačiau į 5 % nesiskaičiuoja tam tikri leistini ekologinėje gamyboje maisto priedai (E 300, E 330, E 250, E 270 ir t.t.), perdirbimo pagalbinės medžiagos (kalio chloridas, kalio karbonatas, sieros rūgštis, augaliniai aliejai ir t.t.), fermentai, druska, natūralios arba identiškos natūralioms kvapiosios medžiagos, vitaminai ir mineralinės medžiagos. Jos turi būti su gamintojo patvirtinimu, kad nėra genetiškai modifikuotos ar pagamintos iš genetiškai modifikuotų žaliavų ir leistinos pagal teisės aktus“, – sako R. Bogušienė.

Kur įsigyti ekologiškų produktų?

Ekologiškų produktų galima įsigyti prekybos centruose, mugėse, ūkininkų turgeliuose, įvairiose specializuotose internetinėse parduotuvėse. Visus Lietuvoje sertifikuotus ekologiškų produktų augintojus, gamintojus, prekybininkus galima rasti ekoagros.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)