Kuo maistingumo požiūriu nesunokę bananai skiriasi nuo sunokusių, „Daily Mail“ korespondentas pasiteiravo mitybos specialistės, knygos „Daugiau maistingų medžiagų. Paprastas būdas sveikai maitintis“ autorės Rhiannon Lambert.

Specialistės teigimu, bananai – kalio ir kitokių maistingųjų medžiagų šaltinis, bet jų nauda sveikatai skiriasi, priklausomai nuo prinokimo laipsnio.

Neprinokusiuose bananuose mažiau cukraus

Jei sergate diabetu, valgykite mažiau sunokusius bananus, nes bananui prinokus, krakmolas virsta cukrumi.

R. Lambert paaiškino: „Tyrimų duomenimis, neprinokusiuose bananuose 80–90 proc. angliavandenių sudaro krakmolas, kuris bananams nokstant virsta laisvuoju cukrumi (t. y. gliukoze, fruktoze ir cukroze). Diabetu sergantiems žmonėms patariama valgyti ne per daug sunokusius bananus, nes nuo jų ne taip greitai šokteli cukraus lygis kraujyje.“

Stipriai sunokę bananai lengviau virškinami

Turintiems virškinimo sutrikimų patartina rinktis stipriai sunokusius bananus, nes jie lengviau virškinami.

Leidinyje „The Vege“ rašyta, kad žalesniuose bananuose yra vadinamojo atspariojo krakmolo, kuris nėra suvirškinamas, tačiau duoda naudos, nes jį mėgsta gerosios žarnyno bakterijos. „Dole Nutrition Institute“ direktorius, mitybos tyrimų vadovas Nicholasas Gillittas sakė, kad „gerosios bakterijos minta atspariuoju krakmolu“.

R. Lambert teigė tą patį: „Kai atsparusis krakmolas virsta paprastuoju cukrumi, bananas sunksta, o tyrimai rodo, kad labiau sunokę bananai lengviau virškinami.“

Ruduose bananuose gausu antioksidantų

Vieno tyrimo duomenimis, kai bananas yra beveik ar visiškai rudas, visas krakmolas būna virtęs cukrumi. Tokie bananai saldesni (todėl jie dažniau naudojami įvairiems kepiniams), chlorofilas juose būna virtęs kita forma.

„Būtent chlorofilo suirimas yra tikroji priežastis, kodėl bananams senstant, juose daugėja antioksidantų, – rašoma straipsnyje. – Visiškai parudavęs bananas yra antioksidantų šaltinis.“

Taigi įvairaus sunokimo bananai yra naudingi sveikatai. Mitybos specialistai sutaria – galite valgyti patinkančio sunokimo bananus, naudos sveikatai vis tiek bus.

Įvairaus sunokimo bananuose maistinių medžiagų kiekis nekinta, kinta tik skonis ir tai, kaip organizmas perdirba cukrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)