Vis dėlto, kad ir kaip bebūtų, sekti apytikslį suvartojamo cukraus kiekį yra svarbu. Bet kuris cukrus, netgi natūralus, gali pakenkti insulino kiekiui kūne, paskatinti svorio augimą ar netgi sukelti diabetą.
Taigi, kadangi ant vaisių nerasite maisto etikečių su sudėtimis, svetainė Womenshealthmag.com pateikia 10 vaisių, iš kurių 5 pasižymi itin dideliu cukraus kiekiu, o kiti 5 fruktozės beveik neturi.
Daug cukraus turintys vaisiai
Ličiai
- 1 puodelyje ličių – 29 gramai cukraus
Šis egzotiškas vaisius – tikra cukraus bomba, todėl jį vartoti verta itin saikingai. Be to, lityje yra net 136 mg kalcio, kai rekomenduojama paros norma – vos 75 mg.
Figos
- 1 didelėje figoje – 10 gramų cukraus
Figos – itin prabangus vaisius dar ir dėl savo cukraus bei kalorijų kiekio, praktiškai atitinkančio kiekį saldainiuose. Tačiau šiuose vaisiuose yra ir skaidulų bei kalio.
Mangai
- 1 puodelyje smulkinto mango – 23 gramai cukraus
Mangas – vaisius, be kurio dauguma mūsų neįsivaizduoja savo vasaros. Ir nors dėl didelio vitamino A kiekio jis pagelbsti mūsų išvargusioms akims, kartu jame – be galo daug cukraus.
Vyšnios
- 1 puodelyje vyšnių be kauliukų – 19 gramų cukraus
Dėl didelio cukraus kiekio vyšnias net galima prilyginti saldainiams. Bet jos gali padėti kamuojamiems nemigos ar suteikti priešvėžinių bei kalio koncentraciją organizme atnaujinančių medžiagų.
Vynuogės
- 1 puodelyje vynuogių – 15 gramų cukraus
Nors visos vynuogių rūšys turi itin daug skaidulų ir antioksidantų, be to, yra be galo skanios, jos, deja, savyje turi be galo dideles cukraus atsargas.
Mažai cukraus turintys vaisiai
Avokadai
- Visame avokade – vos 1 gramas cukraus
Nors avokadas – tikrai ne pats populiariausias vaisius, jame cukraus beveik nėra. Be to, jame gausu sveikųjų riebalų.
Spanguolės
- 1 puodelyje spanguolių – 4 gramai cukraus
Vartojamos neperdirbtos, ne padažuose, kepiniuose ar cukruotos, spanguolės pasižymi neįtikėtinai mažu cukraus kiekiu.
Avietės
- 1 puodelyje aviečių – 5 gramai cukraus
Šios nuostabios uogos ne tik mėgstamas įvairių kokteilių ingredientas. Jos taip pat pasižymi itin mažu fruktozės kiekiu, be to, turi daugiau skaidulų nei bet kurios kitos uogos, tad ilgiau jaučiamės sotūs. Avietės stabilizuoja ir cukraus kiekį kraujyje.
Gervuogės
- 1 puodelyje gervuogių – 7 gramai cukraus
Šias uogas galite valgyti be jokio kaltės jausmo dėl cukraus. Be to, viename puodelyje gervuogių – penktadalis paros skaidulų normos.
Braškės
- 1 puodelyje braškių – 7 gramai cukraus
Puodelis braškių – ne tik mažai cukraus turintis užkandis, bet ir puikus vitamino C šaltinis. Tiesa, čia jo yra kiek daugiau nei rekomenduojama – 85 mg (rekomenduojama 75).