Vis dėlto, kad ir kaip bebūtų, sekti apytikslį suvartojamo cukraus kiekį yra svarbu. Bet kuris cukrus, netgi natūralus, gali pakenkti insulino kiekiui kūne, paskatinti svorio augimą ar netgi sukelti diabetą.

Taigi, kadangi ant vaisių nerasite maisto etikečių su sudėtimis, svetainė Womenshealthmag.com pateikia 10 vaisių, iš kurių 5 pasižymi itin dideliu cukraus kiekiu, o kiti 5 fruktozės beveik neturi.

Daug cukraus turintys vaisiai

Ličiai


  • 1 puodelyje ličių – 29 gramai cukraus

Šis egzotiškas vaisius – tikra cukraus bomba, todėl jį vartoti verta itin saikingai. Be to, lityje yra net 136 mg kalcio, kai rekomenduojama paros norma – vos 75 mg.

Figos


  • 1 didelėje figoje – 10 gramų cukraus

Figos – itin prabangus vaisius dar ir dėl savo cukraus bei kalorijų kiekio, praktiškai atitinkančio kiekį saldainiuose. Tačiau šiuose vaisiuose yra ir skaidulų bei kalio.

Mangai

Mangas

  • 1 puodelyje smulkinto mango – 23 gramai cukraus

Mangas – vaisius, be kurio dauguma mūsų neįsivaizduoja savo vasaros. Ir nors dėl didelio vitamino A kiekio jis pagelbsti mūsų išvargusioms akims, kartu jame – be galo daug cukraus.

Vyšnios


  • 1 puodelyje vyšnių be kauliukų – 19 gramų cukraus

Dėl didelio cukraus kiekio vyšnias net galima prilyginti saldainiams. Bet jos gali padėti kamuojamiems nemigos ar suteikti priešvėžinių bei kalio koncentraciją organizme atnaujinančių medžiagų.

Vynuogės


  • 1 puodelyje vynuogių – 15 gramų cukraus

Nors visos vynuogių rūšys turi itin daug skaidulų ir antioksidantų, be to, yra be galo skanios, jos, deja, savyje turi be galo dideles cukraus atsargas.

Mažai cukraus turintys vaisiai

Avokadai

Avokadai

  • Visame avokade – vos 1 gramas cukraus

Nors avokadas – tikrai ne pats populiariausias vaisius, jame cukraus beveik nėra. Be to, jame gausu sveikųjų riebalų.

Spanguolės


  • 1 puodelyje spanguolių – 4 gramai cukraus

Vartojamos neperdirbtos, ne padažuose, kepiniuose ar cukruotos, spanguolės pasižymi neįtikėtinai mažu cukraus kiekiu.

Avietės


  • 1 puodelyje aviečių – 5 gramai cukraus

Šios nuostabios uogos ne tik mėgstamas įvairių kokteilių ingredientas. Jos taip pat pasižymi itin mažu fruktozės kiekiu, be to, turi daugiau skaidulų nei bet kurios kitos uogos, tad ilgiau jaučiamės sotūs. Avietės stabilizuoja ir cukraus kiekį kraujyje.

Gervuogės


  • 1 puodelyje gervuogių – 7 gramai cukraus

Šias uogas galite valgyti be jokio kaltės jausmo dėl cukraus. Be to, viename puodelyje gervuogių – penktadalis paros skaidulų normos.

Braškės


  • 1 puodelyje braškių – 7 gramai cukraus

Puodelis braškių – ne tik mažai cukraus turintis užkandis, bet ir puikus vitamino C šaltinis. Tiesa, čia jo yra kiek daugiau nei rekomenduojama – 85 mg (rekomenduojama 75).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)