„Vasara toks metas, kai itin lengva pasigauti ne tik infekcines žarnyno ligas, bet ir kvėpavimo takų. Neapdairiai nuplauti vaisiai, smarkiai šaldomos patalpos gali greitai tapti ligos priežastimi. Pastebėta, kad profilaktiškai vartojant probiotikus, t.y. gerąsias bakterijas, kurių gausu jogurte ir kefyre, rečiau susergama minėtomis ligomis, o jau susirgus – lengviau pasveikti. Taip yra todėl, kad sergant, sutrinka žarnyno mikrobiota, o pieno rūgšties bakterijos gamina medžiagas, pasižyminčias antibakterinėmis savybėmis, kurios padeda greičiau atstatyti sutrikusią žarnyno veiklą“, – atsiųstame pranešime cituojamas doc. V. Urbonas.

Kokius produktus rinktis

„Viską reikėtų vartoti su saiku. Jeigu jūsų organizmas toleruoja laktozę ir pieno baltymą, mėgaukitės įvairove, tačiau su saiku. Reikėtų vartoti ir jogurtą, ir kefyrą, ir kitus pieno produktus. Vieną dieną galima išgerti stiklinę kefyro, kitą – suvalgyti indelį jogurto, nes šiuose produktuose esančios gerosios bakterijos yra skirtingos“, – aiškina ekspertas.

Kaip teigia jis, svarbu rinktis tuos produktus, kurie savo sudėtyje turi gyvųjų bakterijų. „Šiandieninis asortimentas prekybos centruose yra labai gausus, todėl tereikia paskaityti etiketes ir išsirinkti tuos produktus, kurie savo sudėtyje turi gyvųjų bakterijų“, – priduria V. Urbonas.

Kaip teigia gydytojas V. Urbonas, raugintus pieno produktus geriau rinktis ir todėl, kad juose yra mažiau cholesterolio, laktozės, o naudingųjų medžiagų tiek pat kiek ir piene. „Rauginti pieno produktai yra vertinami ne tik dėl priešuždegiminių savybių, bet ir dėl naudingųjų mineralinių medžiagų gausos – juk tai puikus kalcio šaltinis, taip pat piene ir pieno produktuose gausu vitamino B12, B6, magnio, kalio. O netoleruojantiems laktozės rauginti pieno produktai gali tapti netgi išeitimi – pastaruosiuose šio pieno cukraus yra kur kas mažiau negu piene“, – aiškina V. Urbonas.

„Gerosios bakterijos yra tik viena dalis, tačiau dar yra keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis – tai riebumas ir cukraus kiekis. Natūraliai rauginti produktai nėra saldūs, todėl dažnai ir nelabai mėgstami, ypač vaikų. Pirkdami kefyrą ar jogurtą rinkitės natūralius. Juos paskaninti galite įsiberdami šviežių uogų, sėlenų ar mėgstamų sėklų. Taip produktas taps dar maistingesnis ir naudingesnis“, – patarimais dalijasi doc. V. Urbonas.

Šaltibarščių sezonas

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė pastebi, kad rauginto pieno produktų paklausa nemažėja. „Ypač pastebimas sezoniškumas – juos mūsų pirkėjai pastebimai dažniau renkasi gegužės–liepos mėnesiais. Ko gero, tam įtakos turi šaltibarščių sezonas, be to, jogurtai perkami norint maitintis lengvesniu, sveikesniu maistu. Įvairias uogas žmonės valgo jas užpylę pienu ar jogurtu ir pan.“, – sako V. Drulienė.

Kaip rodo prekybos tinklo pardavimų duomenys, per 2017 metus buvo parduota daugiau nei 15 milijonų pakuočių įvairių rauginto pieno produktų. Daugiausia jų – per 1,8 milijono – gegužės mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)