„Nėra tokios tradicijos, kad kiaušinių ant stalo turi būti ir antrąją Velykų dieną, vėliau žmonės juos valgo paprasčiausiai taupumo sumetimais, kad nereiktų išmesti. Todėl kiaušinių geriau paruošti mažiau negu daugiau. Išvirkite tik tiek, kiek visa šeima suvalgote paprastai – kas du, o kas išvis nė vieno. Jei kiaušinių norisi ir kitą dieną, reikėtų išsivirti šviežių“, – pataria J. Dobrovolskienė.

Kiaušinių, anot gydytojos, negalima ilgai laikyti kaip ir bet kokio kito maisto ar patiekalo. Juo labiau, kad kiaušiniai itin gera terpė daugintis bakterijoms.

„Margučius būtina suvalgyti per parą. Šeštadienį nudažai – sekmadienio ryte suvalgai. Iki Atvelykio laikyti vienareikšmiškai negalima. Vėliau valgydami kiaušinius nebesate garantuoti, kad neapsinuodysite. Per kiaušinius galima užsikrėsti labai nemaloniu virškinimo sistemos infekciniu sutrikimu salmonelioze“, – kalba J. Dobrovolskienė.

Jokie požymiai apie gresiantį pavojų jūsų iš anksto neįspės, kiaušinis išoriškai nebus kaip nors pasikeitęs, sako gydytoja. O jei jau apsinuodysite, iškart suprasite – dėl infekcijos smarkiai viduriuojama.

Jei kiaušinis virtas kietai, antrą Velykų dieną specialistė pataria verčiau jį supjaustyti į kokią nors mišrainę. Vis dėlto nors tokiu atveju tikimybė apsinuodyti mažesnė, bet vis tiek išlieka. Apsinuodijimu, anot jos, iškart kvepia ir paplitusios margučių dalybos. Valgykite tik tuos margučius, kuriuos patys žinote esant šviežius.

Kalbant apie dažytų kiaušinių valgymą, gydytoja taip pat nori įspėti – sintetiniais dažais išmarginti kiaušiniai, anot jos, neskirti valgyti. „Apskritai į margučius aš žvelgiu iš dviejų pusių – kaip į kiaušinius ir kaip į dažytą daiktą. Jeigu margučiai dažyti nenatūraliais dažais, tokių siūlyčiau nevalgyti. Kiaušinio lukšte yra porų, per kurias ta chemija tikrai praeina, net jei kiaušinis virimo metu ir nesuskyla. Pavyzdžiui, medvilnei skirti dažai yra aniliniai, jie itin stiprūs – jais galima kiaušinius išgražinti, bet ekologija to nepavadinsi“, – sako J. Dobrovolskienė, kurios teigimu, savo maistine verte itin naudingus kiaušinius valgyti būtina, o margučius – tik natūraliai dažytus.

Taip pat gydytoja primena, kad normali paros porcija – 100 g, o kadangi kiaušiniai sveria apie 60–70 g, žmogui turėtų pakakti dviejų kiaušinių, ne daugiau. Skaičiuodami suvalgytus margučius nepamirškite pridėti ir dažno lietuvio šventinį stalą puošiančius įdarytus kiaušinius.

Idealu, jei kiaušiniai į stalą būtų patiekiami dar šilti, nes šiltas maistas visada priimtinesnis žmogaus virškinimo sistemai, jis geriau ir greičiau įsisavinamas, sako specialistė ir iš anksto paruoštų margučių valgymą vadina išeitimi iš padėties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)