Parduotuvių lentynose nebesunku rasti įvairių veganams tinkamų produktų, tarp kurių – net pieno produktai ar dešrelės, pastebima atsiųstame pranešime.

Veganai iš savo raciono išbraukia mėsą, žuvį, jūrų gėrybes, kiaušinius, pieną, taip pat visus produktus ar gaminius, kurių sudėtyje yra gyvūninės kilmės medžiagų. Taigi net jei maisto produktas iš pažiūros atrodo „nekaltas“, veganai visada atkreips dėmesį į etiketėje užrašytus ingredientus.

Uolūs veganai tokio gyvūnų apsaugos principo laikosi ir kitose srityse – šalinasi gaminių iš odos ar kailių, kovoja už geresnes gyvūnų gyvenimo sąlygas.

Nors dažnam susidaro įspūdis, kad veganizmas – šiuolaikinėje visuomenėje kilusi idėja, iš tiesų pirmosios mintys apie tokį sveiko gyvenimo principą užrašytos dar antikos laikais, kai apie veganizmo privalumus svarstė filosofai Pitagoras ir Hipokratas. Vis dėlto terminas „veganas“ pirmąkart pavartotas kur kas vėliau – 1944-aisiais, britui Donaldui Watsonui įkūrus Veganų draugiją.

Sveika mityba – tik visavertė

Tam, kad veganinė mityba išties būtų sveika ir visavertė, ją planuoti būtina atsakingai – rinktis skirtingomis būtinosiomis maistinėmis medžiagomis ir mikroelementais žmogaus organizmą aprūpinančius produktus.

Augalinis pienas

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktoriaus Aido Polenino, dažniausiai veganai priversti galvoti, iš kur pasisemti baltymų, geležies, cinko, kalcio, vitaminų B12 ir D.

„Puikiu baltymų, taip pat ir geležies šaltiniu veganams gali tapti ankštinės daržovės, lęšiai, skirtingi riešutai, sėklos ir grūdinės kultūros, sojų produktai. Apsirūpinti kalciu padės tamsiai žalios spalvos daržovės – brokoliai, kopūstai ir jų sultys, cinku bei vitaminais – sojų ir pilno grūdo produktai“, – sako A. Poleninas.

Valgo net dešrą

Vis dėlto tai nereiškia, kad panorus tapti veganu teks valgyti vien vaisius, daržoves, grūdus ir soją. Pašnekovo teigimu, sparčiai augantis veganų skaičius diktuoja ir parduotuvėse esančią maisto produktų pasiūlą, tad vis dažniau galima rasti atskirus veganams skirtus skyrius.

„Gamintojai gerai suvokia, kad veganai – besiplečianti auditorija, turinti specifinių poreikių, todėl skuba juos patenkinti. Šiandien galima rasti įvairių įprastų produktų veganinių pakaitalų, pavyzdžiui, skirtingų skonių dešrų ir dešrelių, kurių pagrindas – soja, įvairūs sūrio gaminiai, užtepėlių, net pieno gaminių, kurių pagrindas – kokosai, soja ar grūdinės kultūros“, – vardija A. Poleninas.

Veganams skirti ir įvairūs užkandžiai bei desertai, nepamiršti lieka ir jų augintiniai – yra net veganiško maisto gyvūnams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)