Žmogaus kūno didžiąją dalį sudaro vanduo, tad jis kiekvienam iš mūsų ne ką mažiau svarbus ir reikalingas nei maistinės medžiagos, primenama atsiųstame pranešime. Turbūt daugelis jau išmokote apskaičiuoti, kiek vandens pagal savo kūno svorį turėtumėte išgerti kas dieną – tereikia savo kūno masę padauginti iš 0,03, tad jei sveriate, pavyzdžiui, 60 kilogramų, jūs per dieną turėtumėte išgerti 1,8 l vandens.

Deja, bendrovės „Samsung“ žiemą atliktas tyrimas parodė, kad didžioji dalis apklaustųjų – net 47 proc. – per dieną išgeria vos 3–6 stiklines vandens. Taigi kokias klaidas mes darome gerdami vandenį?

Mitas: per dieną žmogus turėtų išgerti du litrus skysčių

Turbūt daugelis girdėjote teiginį, kad kiekvienas žmogus per dieną turėtų išgerti du litrus skysčių. Tiesos šiame teiginyje yra, bet ne visai. Pagalvokite apie savo rutiną – kiek skysčių per dieną suvartojate? Galbūt rytą pradedate nuo kavos puodelio, per pietus pasisotinate vaisių kokteiliu, o vakare dar išgeriate arbatos?

Deja, daugelis daro klaidą manydami, kad visi šie ir kiti panašūs gėrimai yra prilyginami skysčiams – visa tai, ką išgeriate, neturėtų būti skaičiuojama kaip vanduo. Taip pat svarbu paminėti, kad kiekvienas puodelis ar stiklinė kitų skysčių turėtų būti papildyti stiklu vandens. Deja, atliktas tyrimas parodė, kad lietuviai vandens išgeria gerokai per mažai.

Mitas: rytą pradėkite nuo stiklinės vandens su citrina

Patarimą, kad rytą reikėtų pradėti nuo stiklinės vandens su citrina, turbūt skaitėte ar girdėjote daugelis. Deja, ko gero, tik nedaugelis žino, kokios temperatūros turėtų būti geriamas vanduo ir kuriuo ryto metu reikėtų mėgautis šiuo gėrimu.

Jei prabudę pirmą kartą valgote tik po kurio laiko, įsidėmėkite, kad vandenį su citrina reikėtų gerti ne iš karto – norėdami pasiekti geriausių rezultatų šį ryto ritualą turėtumėte atlikti bent valandą prieš pirmąjį valgymą.

Negana to, atkreipkite dėmesį, kokios temperatūros vandenį pilate į stiklinę – jis neturėtų gelti dantų nuo šalčio ar būti pernelyg karštas. Jei geriate pernelyg vėsų, pavyzdžiui, kambario temperatūros vandenį, jūsų kūnas turės skirti papildomos energijos tam, kad jis taptų kūno temperatūros.

Karštas vanduo su citrina

Mitas: negalima gerti vandens kartu su maistu

Vienos tiesos kalbant apie tai, ar galima vartoti gėrimus kartu su maistu, turbūt nerasime, nes kiekvieno žmogaus skrandis veikia skirtingai, tad akivaizdu, kad turėtų skirtis ir patarimai, kaip maitintis.

Štai gydytojai gastroenterologai teigia, kad papildomi skysčiai neleidžia deramai atlikti darbo skrandžio sultims, kurios paruošia maistą tolesniam virškinimui. Mitybos ekspertai šiuo klausimu kiek atlaidesni – jei valgymo metu jaučiate, kad jus troškina, geriau nekentėkite, o išgerkite kelis gurkšnius šilto vandens.

Mitas: gerti gryną vandenį yra sunku

Jei planuojate keisti savo įpročius ir siekiate į mitybos racioną įtraukti daugiau vandens, nesustokite pusiaukelėje ir pasinaudokite išmaniaisiais sprendimais, kurie palengvins jūsų kelią link sveikesnio gyvenimo būdo.

Darbo diena jau į pabaigą, o pastebėjote, kad išgėrėte tik kelias stiklines vandens, nes... pamiršote?
Pasitelkite į pagalbą technologijas: išmaniųjų telefonų gamintojai gali pasiūlyti daugybę nemokamų ir patogių naudoti programėlių, kurių padedami galėsite sekti savo išgeriamo vandens kiekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)