Trumpalaikės priemonės, anot mitybos specialistės, nieko vertos. Keiskite savo kasdienius įpročius jau dabar: „Nuo šios minutės būkite savo geriausia versija ir darykite viską, ką galite artimiausiu metu. Pavyzdžiui, jei darbe ant stalo guli ir masina sausainiai, pavaišinkite jais kolegas, o jei jų pilna namie – padėkite aukštai spintelėje.“

V. Kurpienės teigimu, norint pradėti maitintis sveikiau, pernelyg nesistengiant užtenka laikytis vos trijų taisyklių. Pirmoji ir bene svarbiausia – valgyti sąmoningai.

„Tai reiškia, kad jei norite valgyti, visada atsisėskite prie stalo. Labai didelį dienos kalorijų kiekį sudaro užkandžiavimai, kurių nė nepastebime – prie televizoriaus, kine, prie knygos ar kompiuterio. Jei šalia užsiimame kita veikla, maisto suvalgyti galime net dvigubai daugiau“, – įspėja ji.

Kalbėdama apie sąmoningą valgymą Vaida Kurpienė primena ir elementarias etiketo taisykles – nemandagu kalbėti pilna burna, tad šio principo lengva laikytis net ir pietaujant su kolegomis, kai, atrodo, pokalbių išvengti neįmanoma. Viskas paprasta – svarbesnes temas aptarkite jau suvalgę pagrindinį patiekalą, prie kavos. Kitaip sutriks sotumo jausmas, blogiau virškins, nes kalbėdami rizikuojate valgyti didesniais kąsniais, tikina specialistė.

Jei sunku susilaikyti nuo bereikalingo užkandžiavimo, V. Kurpienė pataria paprasčiausiai stengtis nukreipti dėmesį kur nors kitur: vakarais pabendraukite su antrąja puse, su vaikais ar draugais prie puodelio žolelių arbatos pažaiskite stalo žaidimus – tiesiog pagalvokite, kokia veikla, be kramsnojimo prie televizoriaus ar kompiuterio, jus gali nudžiuginti ar bent atitraukti nuo maisto.

Taip pat eikite anksti miegoti – tai pagerins savijautą, ir tą vakarą, ir kitą dieną mažiau norėsis saldumynų, miltinių patiekalų.

Kita taisyklė – valgyti daugiau šviežių daržovių. „Kalbu ne tik apie salotų lapus, rinkitės pačias įvairiausias – nuo daigintų spindulinių pupuolių, kurios panašios į šviežius žirnelius, iki griežčio, kopūstų, morkų, ropių, burokėlių, ridikų. Porą kartų per dieną suvalgius tokių daržovių, pagerėja mūsų sotumo jausmas, juk, pavyzdžiui, suvalgę dvi nedideles arba vieną didelę morką (apie 200 g) jau jaučiame sotumą, o paskui, valgykime kitą maistą, kol pajusime sotumo jausmą“, – mažą triuką atskleidžia V. Kurpienė.

Pirkinių krepšelyje turi atsidurti raugintų ir šviežių kopūstų, žiedinių kopūstų, burokėlių, morkų, ridikų, kaliaropių, kitų šakninių daržovių. Valgykite jas neapdorotas termiškai per pietus, prieš pagrindinį patiekalą, ir per vakarienę.

Pašnekovės teigimu, valgant daugiau šviežių daržovių, pastebimai pagerėja ir savijauta, padaugėja energijos, sumažėja mieguistumas, padidėja atsparumas virusams, pagerėja virškinimas. Vienintelė sąlyga – daržoves turite gerai sukramtyti, kitu atveju gali pūsti pilvą, atkreipia mitybos specialistė.

Nors kaip vieną pagrindinių sveikos mitybos taisyklių daugelis įvardytų vandens gėrimą, V. Kurpienė pirmenybę teikia kitai – rinktis kuo mažiau apdorotus produktus. „Geriausia, jei perkame produktą iš vienos sudedamosios dalies. Beje, taip mes netgi galime sutaupyti. Neapdorotas, neperdirbtas maistas taip pat suteikia didesnį sotumo jausmą ir turi daugiau naudingųjų medžiagų, taigi sveikatą atkuriame valgydami labai paprastus produktus. Suvalgę neperdirbtų produktų greičiau pasijaučiame sotūs ir ilgiau sotūs išliekame, nes mūsų organizmas gauna pakankamai naudingųjų medžiagų“, – aiškina ji.

Grikių košė su pomidorų tyre

Pavyzdžiui, vietoj dešrų ir kumpių rinkitės paprastą mėsą, gerokai sveikiau ją troškinti žemoje temperatūroje orkaitėje ar virti, troškinti. V. Kurpienės tikinimu, pabandę pamatysite, kad su prieskoniais ilgai kepimo rankovėje keptą kumpį skanu valgyti ir šaltą vietoje dešros, o taip išvengsite įvairių maisto priedų. Kitas pavyzdys – vietoje varškės sūrelių rinkitės paprastą smulkintuvu sutrintą varškę, pagardintą natūraliu jogurtu su druska ir krapais, arba kefyru, cinamonu bei vanile. Vietoje greit paruošiamų dribsnių pusryčiams rinkitės birią grikių arba avižų košę. Dar pravers liesa ir riebi žuvis, kiaušiniai, pupelės, avinžirniai ir lęšiai, pilno grūdo makaronai, šiek tiek nekepintų riešutų, vaisių užkandžiams.

Sveikų produktų sąrašą jau turite, o kad būtų lengviau, V. Kurpienė pataria susiplanuoti, ką valgysite artimiausias 2–4 dienas ar bent jau šiandien ir rytoj.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)