1. Vaisiai

Ilgai laikantis dietos daugeliui žmonių anksčiau ar vėliau užsinori ne tik sotaus, riebaus, bet ir saldaus maisto. Daugelis saldėsių po dietos dienų kaipmat sugrąžina prarastus kilogramus, tad jei be cukraus gyventi nebegalite, rinkitės šviežius vaisius.

Kai kurie vaisiai puikiai atstoja pyragaičius ar saldainius, tačiau turi kur kas mažiau kalorijų.

Be to, jei norite ne tik sulieknėti, bet galvojate ir apie sveikatą, kasdienis vaisių valgymas jums padės išvengti nemažai nemalonių ligų, sustiprins imunitetą, suteiks daugiau energijos.

Specialistai pataria išbandyti vieną gudrybę. Jei kokio nors vieno vaisiaus valgymas jums neteikia tiek džiaugsmo, kiek suteiktų šokolado plytelė, pasidarykite įvairių vaisių salotas ir pagardinkite jas juodojo šokolado drožlėmis – taip vaisiai virs tikru desertu.

2. Graikiškas jogurtas

Tai labai sveikas produktas. Jame kur kas daugiau baltymų, tačiau mažiau cukraus nei paprastame jogurte, be to, tai puikus kalcio, B grupės vitaminų ir gerųjų bakterijų šaltinis. Tokia kombinacija rūpinasi jūsų kaulų ir virškinimo sveikata.

Maišykite graikišką jogurtą su vaisiais – toks pasirinkimas numalšins jūsų norą suvalgyti ką nors nesveiko ir suteiks daug naudingųjų medžiagų.

3. Karšti gėrimai

Daugelis po sočių pietų mėgsta suvalgyti gabalėlį deserto. Tai vienas blogiausių dalykų, kokį galite padaryti, kai skrandis ir taip yra perpildytas.

Užuot rinkęsi saldų ir kaloringą skanėstą, galite pasitenkinti karštais gėrimais: kava, arbata, vandeniu su citrinos ar apelsino griežinėliu, mėtos lapeliu. Šiuos gėrimus galima šiek tiek pasaldinti, tačiau jie vis tiek nebus tokie kaloringi, kaip mums įprasti desertai, o širdį pamalonins.

Gerti patartina ir prieš valgį – kad užpildytumėte skrandį ir jaustumėte mažesnį alkį.

4. Varškė

Šis produktas yra labai maistingas, varškėje gausu baltymų ir daug kalcio, vitaminų B12 ir B2. Varškė yra puikus užkandis siekiantiems numesti svorio, mat ji ilgam suteikia sotumo jausmą ir mažina apetitą.

Jei viena varškė jums pernelyg sprangi ar neskani, pagardinkite ją vaisiais.

5. Šokoladas

Dieta ir šokoladas – iš pirmo žvilgsnio, mažiausiai suderinami dalykai. Tačiau mitybos specialistai sako, kad kartais šio saldėsio atsisakyti nereikia, kur kas svarbiau šiek tiek pakoreguoti savo įpročius.

Jei iki dietos labai mėgote suvalgyti vieną kitą pieninio šokolado plytelę, galite ją pakeisti mažesniu kiekiu kokybiško juodojo šokolado.

Geriausia rinktis tokius, kurių sudėtyje bent 70% sudaro kakava. Atminkite, nors tai ir ne taisyklė, įprastai kuo daugiau šokolade kakavos, tuo mažiau cukraus ar kitų jums visiškai nenaudingų priedų.

Geras juodas šokoladas yra puikus antioksidantas. Vis dėlto nereikia pamiršti, kad ir paties natūraliausio šokolado nereikia padauginti, vienos ar dviejų nedidelių plytelių per dieną visiškai pakaks numalšinti skanėstų troškulį.

6. Bananiniai ledai

Tai dar vienas „legalus“ saldumynas smaližiams. Jei svajojate apie ledus, išbandykite sveiką jų alternatyvą. Sutrinkite žalią bananą elektriniu trintuvu ir įdėkite į šaldymo kamerą bet valandai stingti.

Tokie ledai bus lygiai tokie pat skanūs, kaip ir įprasti jūsų pamėgti ledai, tačiau turės kur kas mažiau kalorijų, be to, juose bus naudingųjų skaidulų.

Jei norite įdomesnio skonio, į trintą bananų masę įmaišykite kitokių vaisių ar prieskonių.

7. Alyvuogės

Jei skaičiuojate kalorijas, bet ranka nevalingai siekia nesveikų užkandžių, verčiau paskanaukite alyvuogių.

Alyvuogės yra neatsiejama Viduržemio jūros dietos dalis. Jos mažai kaloringos, tačiau turi gausybę maistinių medžiagų. Be to, jose esanti oleino rūgštis pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir gerina širdies sveikatą.

8. Datulės

Nors datulėse itin daug cukraus, jos turtingos antioksidantais, skaidulomis, kaliu, geležimi ir kitomis naudingomis maistinėmis medžiagomis.

Datulės tikrai pagelbės, kai žūtbūt užsinorėsite ko nors saldaus. Jeigu norite traškaus sveiko saldėsio, datules įdarykite migdolais.

9. Daržovių traškučiai

Jei negalite gyventi be traškučių, užuot valgę nesveikus bulvių traškučius, rinkitės pagamintus iš kitų daržovių.

Nebūtina gaminti patiems, rinkoje šiandien yra lapinių kopūstų, burokėlių, pastarnokų, jūros dumblių ir kitokių sveikų traškučių.

Vis dėlto jei norite pačių sveikiausių traškučių, pabandykite juos pasigaminti namuose. Daugelį daržovių plonai supjausčius galima išdžiovinti orkaitėje.

10. Kukurūzų spragėsiai

Kukurūzų spragėsius visi laiko nesveiku maistu. Tačiau iš tiesų tai nėra toks didelis blogis, kaip galite įsivaizduoti.

Jei kine nusiperkate dėžutę spragėsių, joje greičiausiai tėra keli šimtai išsipūtusių kukurūzų grūdų, o toks kiekis jūsų organizmui ne tik kad nėra kenksmingas, bet ir naudingas.

Pagrindinis dalykas, į kurį turėtumėte atkreipti dėmesį – kiek spragėsiuose yra riebalų, cukraus ar druskos.

Dėl šios priežasties spragėsius geriausia ruošti namie. Turint mikrobangų krosnelę kukurūzų grūdus galima išspraginti be jokių riebalų ar nereikalingų pagardų. Trys puodeliai tokių spragėsiu turi vos 100 kalorijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt