Tiesa, ta pačia nuotrauka socialiniuose tinkluose dalintasi jau seniai, apie šį tortą DELFI jau rašė, tačiau ne paslaptis, kad saldumynų, kurie turėtų panašią sudėtį, apstu. Taigi įdomu pasiaiškinti, ar tokius produktus vartoti apskritai galima.

Dažniausiai galima vadovautis nerašyta taisykle – kuo mažiau sudedamųjų dalių, tuo bet kuris produktas yra sveikesnis. Žinoma, naivu būtų tikėtis, kad sveikuoliškas gali būti parduotuvinis desertas. Vis dėlto ilgiausia minėto torto sudėtis suglumino ir kalbintas mitybos specialistes – gydytoją dietologę Kristiną Jasmontienę ir dietistę Eveliną Pleterienę.

Torto sudedamosios dalys: augalinių riebalų mišinys (vanduo, hidrinti augaliniai riebalai, cukrus, PIENO baltymai, stabilizatoriai: E420i, E463, emulsikliai: E322, E435, E472e, joduota druska, kvapiosios medžiagos, dažiklis: E160a), vanduo, ŽEMĖS RIEŠUTAI smulkinti, cukrus, KVIETINIAI MILTAI, persikai konservuoti, KIAUŠINIŲ masė, GRIETINĖLĖS standiklis (cukrus, maltodekstrinas, želatina, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga: E330, kvapai, cukraus miltai, dažai E160a, joduota druska), kakavinis glaistas (cukrus, hidrinti augaliniai riebalai, kakavos milteliai, emulsikliai: E322, kvapiosios medžiagos), biskvito mišinys (KVIEČIŲ krakmolas, emulsikliai: E472b, E475, lieso PIENO milteliai, gliukozės sirupas, tešlos kildymo medžiagos E450, E500, KVIETINIAI miltai, IŠRŪGŲ milteliai , stabilizatorius: E516, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: E327, E300, dažiklis: E101), šokoladiniai mini lašeliai (cukrus, kakavos masė (41 %)), kakavos sviestas, emulsiklis: SOJŲ lecitinas, vanilė), balta, šokoladinė glazūra (cukrus, hidrinti riebalai, lieso PIENO milteliai, LAKTOZĖ, emulsiklis: E322, kvapiosios medžiagos), augalinis aliejus, juodo šokolado glajus (kakavos masė (44 %), cukrus, kakavos sviestas, emulsiklis: sojų lecitinas, vanilinas), degtinė, karamelinis dekorgelis (cukrus, karamelinės kruopos, emulsikliai: E420, E471 ir LAKTOZĖ, želatina, kvapai, KIAUŠINIŲ baltymų milteliai, rudas cukraus sirupas, vaisių ir augalų dažai, druska), romo esencija, stabilizatorius: E466, tirštiklis: E1520, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga: 260), abrikosinė želė (gliukozės sirupas, cukrus, vanduo, abrikosų tyrė (10 %), tirštikliai: E440, E407, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: E341, E331, E330, lakiosios medžiagos, konservantas: E202, augalų ekstraktas).

„Šio torto sudėtis tikrai įspūdinga, – sako E. Pleterienė. – Vaikai dažniausiai renkasi labai išpuoštus, ryškių spalvų tortus, dekoruotus mėgiamų animacinių filmų herojais, tačiau šiuose tortuose ypač didelis dažiklių kiekis ir, mano manymu, tai pats blogiausias variantas. Sveikiausias tortas visada bus keptas namuose, galbūt jis nebus toks gražus, tačiau jį galima iškepti iš natūralių maisto produktų ir be jokių papildomų maistinių priedų. Sveikesnis pasirinkimas ypač svarbu patiems mažiausiems ir alergiškiems vaikams.“

Ne visi E priedai yra blogi

Deserto sudėtyje gausu priedų, paženklintų raide E, tačiau abi specialistės pabrėžia, kad ne visi jie yra blogi.

„Tikra tiesa, kad ingredientai, pažymėti raidele E, nebūtinai yra „blogi“. Štai priedas E160d – likopenas yra augalinės kilmės raudonos spalvos dažiklis, išgaunamas iš pomidorų, o priedas E162 yra raudonos spalvos dažiklis, gaunamas iš burokėlių. Taip pat nepavojingi tirštikliai E415 – ksantano derva ir E440 – pektinas“, – vardija E. Pleterienė.

Gydytoja dietologė K. Jasmontienė taip pat apgina kai kuriuos maisto priedus, kurie iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti bauginančiai. „Pavyzdžiui, emulsiklis E322 – sojos lecitinas yra visose gyvose ląstelėse randama medžiaga. Taip pat yra ir su citrinos rūgštimi, kuri ženklinama E330, E440 – iš citrusinių vaisių gaunamu pektinu, kuris irgi gali būti naudojamas kaip tirštiklis gaminant desertų įdarus, zefyrus, ledus ir pan.

Natūralūs ir šiame torte naudojami dažikliai: E101 – riboflavinas ir E160 – vienas iš karotinų. Galima sakyti, kad čia naudojamas maltodekstrinas yra natūralus saldiklis – jis gaunamas iš krakmolo“, – aiškina K. Jasmontienė.

Rado priedą, kuris panašus į plastiką

Visi kiti E raide pažymėti ingredientai, esantys torte, gydytojos teigimu, nėra natūralūs. Vardydama juos K. Jasmontienė pirmiausia išskiria sorbitolį, kuris žymimas E420, nes šio, nors ir natūralaus saldiklio, kaip sako pašnekovė, mažiems vaikams vartoti nerekomenduojama.

„Tai nors ir natūralus saldiklis, bet jis naudojamas ir kaip stabilizatorius, ir kaip emulsiklis. Mažiems vaikams gaminių su tokiu saldikliu negalima, – kalba ji ir toliau vardija sintetinius ingredientus: – E471 – riebalų rūgščių digliceridai iš esmės yra tie patys transriebalai, kurių randama tokiuose produktuose, kaip spurgos, keptos bulvės ir pan. Tai tie patys hidrinti riebalai, kurie atlieka ir emulsiklio funkciją, šis priedas panašesnis į plastiką nei į natūralų riebalą. E450 žymimas kalio natrio difosfatas – taip pat sintetinis priedas, o priedas E202 saugo nuo pelėsių ir pan., tad gal nereikėtų tokio produkto nei patiems valgyti, nei juo labiau vaikams duoti.“

E. Pleterienė taip pat išskiria priedus, kurie gali būti pavojingi vaikams, ypač alergiškiems ir segantiems astma: tai priedai E420, E420i, E322, E435, E472e, E472b, E330, E331, E475, E450, E471, E1520, E341.

Gali sukelti vėžį

Abi mitybos specialistės kaip patį pavojingiausią priedą torto sudėtyje išskiria hidrintus riebalus, kuriuos vaikų mitybai uždrausta naudoti ugdymo įstaigose.

„Hidrinti riebalai, arba transriebalai, – tai pusiau kieti riebalai, kurie susidaro pramoniniu būdu hidrinant augalinį aliejų. Konditerijoje šie riebalai vis dar labai plačiai naudojami dėl pigumo ir ilgesniam galiojimo terminui išlaikyti. Šie riebalai organizme skatina uždegiminius procesus, didina širdies ir kraujagyslių ligų, antrojo tipo cukrinio diabeto išsivystymo riziką, todėl vaikų mityboje šių riebalų neturėtų būti“, – kalba E. Pleterienė.

Gydytoja dietologė K. Jasmontienė prideda, kad, kaip rodo tyrimai, hidrinti riebalai sietini ir su tokiomis problemomis, kaip nutukimas, taip pat vėžio rizika.

„Hidrinti riebalai nerekomenduojami nei suaugusiesiems, nei vaikams. Matyt, gaminant šį tortą naudotas margarinas, ir dar ne pats geriausias. Jei tortą gamintume namie, vietoj jo rinktumėmės sviestą, – sako gydytoja. – Žinoma, nuo vieno gabaliuko tokio torto niekas nenumirs ir neapsinuodys, bet jei tai būtų periodiškai valgomas desertas, matyt, tam tikrų pasekmių sulauktume.“

Dietistei E. Pleterienei nerimą kelia ir didelis cukraus kiekis – šimte gramų torto yra 29 g cukraus, tai, anot specialistės, atitinka 6 arbatinius šaukštelius cukraus ir vaikui toks kiekis yra labai didelis. Be to, pro akis neprasprūsta ir kaip viena iš sudėtinių dalių esanti degtinė: „Vaikiškuose valgomuose tortuose ir desertuose alkoholio neturi būti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)