Taigi ruošdamiesi šventėms rūpinkitės savo ir artimųjų sveikata produktus rinkdamiesi atidžiau.

Patyrinėję parduotuvių lentynose esančių majonezų sudėtį pastebėjome, kad nors pagrindiniai šio tiršto padažo ingredientai yra aliejus, kiaušinių tryniai ir rūgštis (actas ar citrinų sultys), skirtingi produktai skiriasi ne tik savo riebumu, bet ir įvairiais priedais.

O čia šiek tiek įdomių faktų. Majonezas kilęs iš Ispanijos ir tik vėliau nukeliavo į Prancūziją, kur kartais gaminamas su garstyčiomis. Olandijoje gruzdintos bulvytės valgomos su majonezu, o ne su kečupu. O 2004 metų tyrimas parodė, kad Rusija yra vienintelė šalis Europoje, kurioje majonezo parduodama daugiau nei kečupo.

Pagal Europos padažų industrijų federacijos rekomendacijas, riebalų kiekis majoneze turėtų būti 70%, o kiaušinių trynių – 5%. Kiti ingredientai majoneze gali būti cukrus, druska, prieskoniai, garstyčios, vaisiai ar daržovės, vanduo, pieno produktai.

Viename šaukštelyje majonezo yra apie 90 kalorijų. Beje, įprastas majonezas gaminamas tik iš vištų kiaušinių.

Kasdien vartoti nerekomenduoja

Lietuvos dietologų draugijos prezidentės, gydytojos dietologės Rūtos Petereit nuomone, majonezą reikėtų vartoti labai ribotai.

„Majonezas yra riebalai. Dažnai žmonės galvoja, kad tie riebalai nepakenks, tačiau tokie riebalai yra kenksmingi ir didina riziką susirgti lėtinėmis ligomis. Naujausi tyrimai rodo, kad lėtinės ligos atsiranda dėl to, kad blogas yra Omega 3 ir Omega 6 riebalų santykis organizme. Naujausių tyrimų duomenimis, tas santykis Europoje yra 1:17, o JAV – 1:24. Omega 6 randama būtent gyvūninės kilmės produktuose ir tam tikruose aliejuose, o Omega 3 – žuvyje, linų sėmenyse ir kt.“, – dėsto R. Petereit.

Tai, kad majonezas yra gaminamas iš rafinuoto aliejaus, taip pat nėra gerai sveikatai. Vis dėlto, anot gydytojos, jeigu majonezas vartojamas retai, tarkim, per artėjančias šventes, mūsų organizmui nieko blogo tikrai nenutiks, tačiau tai neturėtų būti kasdienis produktas.

Renkame sveikiausią

Artėjanti viena didžiausių metų švenčių be majonezo tiesiog neįsivaizduojama, tačiau kokį jį šiemet rinktis?

Pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį į riebalų kiekį majoneze – kuo jų daugiau, tuo mažiau priedų pridėta į padažą. Tirdami majonezų sudėtį labai stiprių ir kenksmingų priedų neradome, tačiau norėdami išsirinkti sveikiausią variantą atkreipkite dėmesį į visus priedus.

Mitybos specialistė doc. dr. Sandrija Čapkauskienė išskyrė kelis ingredientus. Kiekvienam jų skyrėme atitinkamus balus:

antioksidantas E385 – kalcio dinatrio EDTA-1 balas. Tai dirbtinis antioksidantas, konservantas. Gali sukelti medžiagų apykaitos sutrikimus.

Modifikuotas krakmolas-0,5 balo.

Natrio benzoatas – E211 – konservantas-2 balai. Hiperaktyvių vaikų paramos grupė įtraukė šį priedą į nevartotinų priedų sąrašą. Siejamas su didesne vėžinių ligų rizika.

Sacharinas – E954-2 balai. Dirbtinis saldiklis, 500 kartų saldesnis už cukrų, gali būti metalo prieskonio. Pavojingas, gali sukelti alergijas, astmą.

Kvapiosios medžiagos-0,5 balo.

Pieno rūgštis – E270-0,5 balo. Iš krakmolo, panaudojant bakterijas, pagaminta rūgštingumą reguliuojanti ir konservavimo medžiaga. Suaugusiesiems toksinio poveikio nekelia, tačiau gali sukelti sveikatos problemų mažiems vaikams, kuriems sunku metabolizuoti šį produktą.

Kaip atskirą vertinimo kriterijų išskyrėme riebalų kiekį produkte:

Jei riebalų daugiau nei 70%, skyrėme +1 balą.
60–70%0 balų.

40–60%-2 balus.

<40%-4 balus.

Šį kartą vienodą balų skaičių surinko ir pirmąją vietą tarp tirtų majonezų užėmė „Daumantų“ majonezas su laisvai vaikštančių vištų kiaušiniais, taip pat šio gamintojo ekologiškas majonezas ir majonezas be jokių E, „Hellmann's Original“ ir Obelių majonezas be konservantų.

Gamintojų vertinimas

„Daumantų“ reklamos ir ryšių su visuomene specialistė Jorūnė Liutkienė paaiškino, kodėl majonezo gamyboje naudojamas būtent rafinuotas aliejus: „Majonezo gamybai tinkamiausias yra beskonis, bespalvis (skaidrus) ir bekvapis, ypač tyras aliejus. Nuo aliejaus kokybės priklauso ir produktų kokybė ir produkto skonis.“

Ši įmonė yra pirmieji ir vieninteliai ekologiško majonezo gamintojai Lietuvoje. Nors majonezas ir nėra sveikiausias produktas, bet bent jau yra galimybė pasirinkti sveikesnį, paprastesnį savo sudėtimi variantą. Kaip teigia J. Liutkienė, pastebima, kad jaučiamas vartotojų noras pirkti produktus su mažesniu druskos ir cukraus kiekiu.

Savo komentarą pateikė ir Obelių majonezui atstovaujančios UAB „Rukola“ kokybės kontrolės vadovė Eglė Lukaševičienė: „Kurdami savo 72% riebumo Obelių majonezo receptūrą stengėmės, kad joje būtų kuo natūralesnės sudedamosios dalys, todėl jame nėra konservantų, tirštiklių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų ir t.t.

Skonio pagrindą sudaro garstyčios, tačiau tam, kad skonis ir aromatas būtų išraiškingesni, naudojama garstyčių aromato kvapioji medžiaga. Kadangi mūsų majoneze didelis kiekis rapsų aliejaus, tai vyksta natūralus aliejui procesas – oksidacija, o jai vykstant keičiasi skoninės ir aromato savybės, majonezas gali laikui bėgant apkarsti.

Oksidacija turi įtakos ir sąlytyje su oru „pagelstančiam“ majonezo paviršiui. Tam, kad oksidacija, atidarius majonezą, nevyktų sparčiai, ir naudojami antioksidantai. Beje, mes naudojame kur kas mažesnį kiekį, nei nustato ES reglamentuojami jų naudojimo normatyvai, užtikrinantys maisto produktų saugumą vartotojams.“

UAB „Vilniaus majonezo gamykla“ rinkodaros vadybininkas Raimondas Tamulevičius trumpai pakomentavo, kad, be pagrindinių majonezo sudedamųjų dalių – aliejus, kiaušinių miltelių, garstyčių, cukraus, druskos, citrinų sulčių, naudojami ir prieskoniai skirtingiems skoniams išgauti. Vartotojų poreikiams patenkinti kuriamos įvairių riebumų ir skonių receptūros. O konservantų kiekis griežtai reglamentuojamas higienos normose. Konservantai naudojami siekiant apsaugoti produktus nuo mikroorganizmų sukeliamo gedimo.