Valgome nemaistingą maistą, kuris iš tikro ne maitina, bet užteršia organizmą. Pavalgę tokio maisto tampame mieguisti, mums nuolat trūksta energijos, atsiranda įvairių negalavimų, ligų, antsvoris.

Norint išsaugoti gerą sveikatą ar išvengti ligų, visų pirma, būtina išvalyti organizmą – pašalinti iš jo susikaupusius šlakus ir toksinus.

10 požymių, įspėjančių, kad reikia valyti organizmą:

  • Nors valgote ne daugiau nei anksčiau, svoris vis didėja
  • Jaučiate raumenų skausmus ir sąnarių stingulį
  • Spuoguota oda
  • Padidėjęs prakaitavimas. Aštrus prakaito kvapas
  • Nemalonus kvapas iš burnos
  • Jaučiatės išsekę, mieguisti, skauda galvą, sunku užmigti, o ryte atsikelti
  • Kamuoja vidurių pūtimas, užkietėjimas ar viduriavimas
  • Antsvoris
  • Dažni peršalimo simptomai, ligos. Nusilpęs imunitetas
  • Liežuvis apsitraukęs apnašomis

Ką galime pakeisti?

Skaidulingas maistas padeda iššluoti virškinamąjį traktą, tačiau tokio maisto, kaip daržovės, vaisiai, kruopos, rupių grūdų gaminių, spartėjant gyvenimo tempui, vartojame vis mažiau. Daugelis renkasi greitai paruošiamą maistą ir gatavus produktus, kuriuose trūksta ląstelienos bei skaidulų, skatinančių virškinamojo trakto veiklą, o stresą bando įveikti saldumynais, alkoholiu, rūkymu – tai dar labiau užteršia organizmą. Nesuvirškinti maisto likučiai nusėda ant žarnų sienelių, o tai itin sumažina maisto įsisavinimą.

Skaidulos – tai savotiška vidinė žarnyno šluota-kempinė iš vidaus. Ji padeda greitai pašalinti kenksmingas medžiagas, stabdo puvimą ir bakterijų, kurios gali sukelti uždegimus, sunkius negalavimus, ar net vadinamosios nepagydomos ligos.

Labai naudinga rytą pradėti šilto vandens stikline su citrinos sultimis ir vaisių kokteiliu, suplaktu kartu su žalėsiais. Taip pat naudinga avižinė košė su sėlenomis. Valgymą pradėkite nuo daržovių. Dažniau rinkitės kruopas: grikius, avižas, soras. Valgykite kuo daugiau lapinių žalialapių daržovių. Gerkite unikalius žaliuosius kokteilius – kartu su vaisiais ar daržovėmis sumalkite nemažą kiekį žalialapių lapų.

Ananasinis barbarisas

Siūlau rytą pradėti bene gardžiausiu kokteiliu, kvepiančiu vaikystės saldainiais.

Reikės:

1 skritinio ananaso
0,5 banano
1 v. š sėlenų
1 v. š maltų linų sėmenų
1/4–0,5 žaliosios citrinos
2 cm imbiero
papildomai galite dėti lauko žalumynų

Gaminimas:

Visus ingredientus sudedame į trintuvą, įpilame vandens, kad viską apsemtų, ir sutriname iki vientisos masės.

Galite taikyti dienos ar net trijų dienų kokteilių programą. Išsamią programą ir derinius rasite mano „3 dienų kokteilių programa“ knygoje. Detoksikacines programas rekomenduojama atlikti kas du tris mėnesius. Po to užtenka pakartoti kas pusę metų. Tai yra individualu – priklausomai nuo gyvenimo būdo.