Pirmiausia susitvarkykite miego režimą. Taip, taip – būtent tinkamas miegas labai svarbu. Kaip tai padaryti? Vakare, užuot spoksoję televizorių, ramiai paskaitykite knygą. Būtina nuraminti per dieną aktyvintą protą. Eikime miegoti ne vėliau kaip 22–23 val., nes pats geriausias miegas iki 24 val. Tuomet pabusime žvalūs ir energingi, turėsime įkvėpimo bei noro tolimesniems pokyčiams.

Jei norite sulieknėti, turite griežčiau save kontroliuoti. Bent jau lieknėjimo periodu atsisakykite alkoholio, kuris itin skatina apetitą. Paskutinį kartą valgykite ne vėliau kaip 19–20 val., kad neapsunkintumėte virškinimo nakčiai, o smegenys ir kūnas galėtų pailsėti ir atsigauti. Vakarienei rekomenduočiau rinktis daugiau daržovių patiekalų ir nedaug baltyminio maisto, kad būtų statybinės medžiagos miego metu organizmui atstatyti. Puikiausias pasirinkimas – daržovių salotos ir lęšiai.

Gražina Gum

Norint sulieknėti būtina atsisakyti baltų miltų kepinių, cukraus, saldaus pieno, alkoholio. Rytais išgerkite 300–500 ml šilto vandens su 0,5–1 citrinos sultimis. Būtent šiltas vanduo greičiau pažadina organizmą, suteikia žvalumo, kartu su citrinos sultimis šalina per naktį susikaupusius toksinus.

Labai rekomenduoju pradėti rytais plakti žaliuosius kokteilius. Jie itin tinka rytais, nes greičiau sutvarko tualeto klausimus, o juk tai dažniausiai ir būna antsvorio priežastis. Kas rytą būtina atsikratyti to, ką valgėte vakar. Po žaliojo kokteilio, jei neketinate gerti kavos, kuri itin rūgština organizmą, galite išgerti stipresnės puero arbatos, o jei geriate kavą, tai rinkitės ne su pienu, bet su citrina arba juodą.
Kaip minėjau, jokio balto cukraus, o jei vis tiek norite pasisaldinti, rinkitės ksilitolį arba beržų cukrų.

Jei miegoti nueisite 22–23 val., atsikelsite ankščiau, o tai puiki proga pradėti daryti ritinę mankštą. Nebūtina sportuoti aktyviai, bet pasistenkite, kad tai taptų kiekvieno ryto įpročiu.

Po mankštos, jei norite valgyti, rinkitės sveikesnius pusryčiaus – iš vakaro mirkytas avižas. Ryte jas trumpai pavirkite ir pagardinkite trintomis uogomis arba vaisiais.

Košė

Visą dieną gerkite šiltą vandenį su citrina. Jei norite užkandžiauti, visada su savimi nešiokitės obuolį, džiovintų slyvų, mirkytų migdolų. Taip išvengsite nesveikų užkandžių, kurie yra mažos maistinės vertės. Taip pat galite su savimi turėti ir dienos metu gerti žaliąjį kokteilį.

Pietums rinkitės lengvesnius daržovių troškinius su tamsiais ryžiais ar įvairiomis ankštinėmis daržovėmis. Gerkite organizmą detoksikuojančias arbatas, tokias kaip imbiero, kumino su citrina.

Dar labai svarbu papildyti savo kūną mums gyvybiškai svarbiu elementu – deguonimi. Tai itin skatina energijos gamybą, o kai jos trūksta, žmonės jaučiasi pavargę. Tik pažvelkite aplinkui – kiek daug žmonių šiandien nuolat skundžiasi nuovargiu.

Pavasaris tiesiog kviečia mus į lauką, tad kuo daugiau laiko leiskite gamtoje. Vieni ar su šeima kas vakarą būtinai pasivaikščiokite. Tuomet visas organizmas prisipildys deguonimi, taip greičiau vyks visi procesai, metabolizmas, taip lieknėsite lengvai ir be didžiulio streso.

Žinoma, labai gerai, jei rasite laiko lankyti ir pilateso, kalanetikos užsiėmimus. Bet tai ne panacėja – visai nebūtina fanatiškai visiems lėkti ir kelti svarmenis ar kaip kitaip save versti judėti. Pradėkite nuo paprastų dalykų.

Žaliasis kokteilis „Vitaminų įkrova“

Reikės:

2 kivių

1 obuolio

2 cm imbiero (jei ruošiate vaikams, galite dėti mažiau)

0,5 žaliosios citrinos su žievele

Pasaldinti galite a. š. medaus, o jei norite švelnesnio skonio, įdėkite banano. Papildomai galima dėti maistingųjų laukinių augalų: dilgėlių, garšvų, kiaulpienių.

Ingredientus sudedame į elektrinį trintuvą, įpilame vandens, kad viską apsemtų, ir išplakame iki vientisos masės.