Kaip dauguma, ko gero, yra pastebėję, virintas vanduo nėra toks skanus, kaip nevirintas.

Ekspertai pataria prieš kaitinant vandenį kavai ar arbatai išpilti iš virdulio seną vandenį ir įpilti šviežio, kuris dar nebuvo užviręs.

Vandenyje yra gana daug įvairių priemaišų, kurios paprastai atsiranda po vandens valymo, t. y. chloravimo. Virinant priemaišos neišnyksta, netgi atvirkščiai – jų koncentracija gali padidėti. Taigi kuo daugiau kartų tas pats vanduo užvirinamas, tuo labiau jis gali pakenkti mūsų organizmui.

Plikoma arbata

Žinoma, jei vandenį užvirsime kelis kartus, nieko akivaizdžiai blogo neatsitiks. Bet dažnai virdulio dugne lieka nedidelis kiekis vandens, kuris virinamas daug kartų, ir jame atsiranda vis daugiau kenksmingų junginių. Štai kodėl geriau išpilti seną skystį – taip apsaugosite savo organizmą.

Kitokios nuomonės laikosi Kauno technologijos universiteto Bendrosios chemijos katedros vedėjas prof. dr. Algirdas Šulčius, kuris neigia, kad keliskart virintas vanduo tampa kenksmingas.

„Įvairių vandenyje esančių medžiagų koncentracijos yra labai mažos, tad net nežinau, kiek kartų reikėtų virinti vandenį, kad kas nors nutiktų. Šimtus? Jei vandenį virini kelis kartus, tikrai neįvyksta nieko, kas pakenktų žmogaus organizmui. Vienintelis patarimas – maistui, arbatai naudoti vandenį, kuris virdamas pasiekia 90 laipsnių temperatūrą. Tokia senovės kinų išmintis, plačiai taikoma teisingai ruošiant žaliąją arbatą“, - DELFI yra sakęs jis.

Kaip DELFI yra teigusi sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė, sprendimas virinti ar nevirinti vandenį priklauso nuo vandens kilmės.

„Rekomenduoju virinti vandenį, kuris nėra ištirtas – pavyzdžiui, semiamas iš šulinio ar kokio šaltinio. Dar daugiau atsargumo reikia atostogaujant egzotiškose Azijos, Arabijos šalyse, net ir Maskvoje žmonės negeria vandens iš krano ir perka vandenį iš parduotuvės maisto ruošai".

Taip pat jos nuomone daug kartų virintas vanduo kenkia nebent arbatiniui, kai susidaro nuosėdos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)