Kūčios – be mėsos ir pieno

Kūčių stalo tendencijas atskleidė „Lidl Lietuva“ užsakymu bendrovės „Norstat“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa, kurioje dalyvavo 2000 respondentų. Griežtai visada per Kūčias mėsos ir pieno produktų iki vidurnakčio nevalgo apie 40 proc. gyventojų, 27 proc. nurodo, kad taip pat dažniausiai laikosi šios tradicijos. Dar 12 proc. apklaustųjų sako išimtį taikantys tik vaikams, rodo atliktos apklausos duomenys.

Egzistuoja keli paaiškinimai, kodėl per Kūčias tradiciškai ruošiama būtent dvylika patiekalų. Viena teorija sako, kad šis skaičius simbolizuoja visus dvylika metų mėnesių, o pagal krikščionišką tradiciją Kūčių vakarienė siejama su paskutine vakariene, kurią valgė dvylika apaštalų.

„Kai kurios švenčių tendencijos kinta, dalis praranda aktualumą, o žmonės nebežino dalies jų kilmės, taip pat vis dažniau yra linkę išbandyti naujoves. Tačiau apklausos rezultatai aiškiai patvirtina – su maistu susijusios tradicijos didžiajai daliai Lietuvos gyventojų yra šventas reikalas. Matome, kad, pavyzdžiui, šiek tiek dažniau jaunesni gyventojai nurodo, kad dvylika patiekalų ant Kūčių stalo jiems yra visiškai nesvarbu, tačiau vėlgi – daug didesnė dalis tų jaunuolių, kuriems tradicinis maistas per šventes vis dėlto vaidina svarbų vaidmenį", – pranešime žiniasklaidai sako „Lidl Lietuva" Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Karaliauja kūčiukai

Paprašyti nurodyti, kurie patiekalai yra neatsiejama jų Kūčių stalo dalis, didžioji dalis gyventojų įvardija kūčiukus. Tą pažymi net 86 proc. apklaustųjų. Toliau rikiuojasi silkės patiekalai (77 proc.), kepta žuvis (38 proc.), aguonpienis (37 proc.) ir įvairios salotos bei mišrainės (32 proc.).

„Silkė kūčiukams tikrai lipa ant kulnų, dažnai respondentai minėjo ir keptą žuvį. Kūčiukų bei aguonpienio populiarumą galime sieti su švenčių tradicijomis, o žuvis – dažnas patiekalas ant mūsų stalo, kurio receptai keliauja iš kartos į kartą. Dar įdomu, kad patiekalų ruoša ir gaminimas žmonėms nėra tarp labiausiai erzinančių dalykų šventiniu laikotarpiu. Vadinasi, skanus maistas ir susėdimas prie bendro stalo vis dar yra itin svarbi mūsų švenčių dalis, kuri asocijuojasi su geromis emocijomis", – pastebi V. Lopeta.

Anot jo, kūčiukų populiarumas apklausoje nestebina. Pastebima, kad pirkėjai jų parduotuvėse ieško ir noriai perka dar gerokai prieš šventes, kai jie tik pasirodo prekyboje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją