Grikių kotletai – ne visi atspėja, ko čia įdėta

Reikės:

Išvirtos grikių kruopos 2 stiklinės
Svogūnas 1 vnt.
Morka (nedidelė) 1 vnt.
Bulvė 1 vnt.
Česnakas 1 skiltelė
Majonezas 1 v. š.
Druska, malti juodieji pipirai
Švieži žalumynai (krapai arba petražolės)
Miltai arba džiūvėsėliai kotletam apvolioti
Augalinis aliejus kepimui

Gaminimas:

Grikių kotletai patinka daugeliui. Dėl pačios kruopos tekstūros kotletai puikiai laiko formą, o skonis išskirtinis ir su niekuo nesulyginamas. Ne, neatrodys, kad valgote grikius. Dažnai net pasitaiko, kad valgytojas net nesupranta, jog mėgaujasi grikių kotletais.

1. Į keptuvę dedame gabalėlį sviesto, pilame šlakelį aliejaus, dedame smulkintą svogūną, česnaką, tarkuotą morką ir pakepiname 8-10 minučių.

2. Į dubenį dedame keptuvės turinį, virtus grikius, tarkuotą bulvę, smulkintus žalumynus ir viską šiek tiek pasmulkiname blenderiu.

3. Gautą masę paskaniname druska, pipirais, dedame šaukštą majonezo, išmaišome, formuojame kotletus, apvoliojame juos miltuose arba džiūvėsėliuose ir kepame grikių kotletus įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.

Kepti burokėliai ir grikiai – šiltos salotos, kurios patiks net retai jas valgantiems


Kepti burokėliai ir grikiai – šiltos salotos, kurios patiks net retai jas valgantiems


Reikės:

grikių kruopų 350 g

didelių burokėlių 3 vnt.

špinatų 50 g

pievagrybių arba kitų grybų 100 g

nedidelio poro 1 vnt.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200° C. Nuskuskite ir supjaustykite burokėlius vidutiniais gabaliukais. Grūstuvėje gerai sutrinkite džiovintą rozmariną ir druską.

2. Burokėlius sudėkite į dubenį. Įpilkite 1 valg. š. alyvuogių aliejaus, 1 valg. š. balzamiko acto ir rozmarino druską. Kepkite orkaitėje 40 minučių.

3. Grikių kruopas išvirkite ir palikite, kad išbrinktų.

4. Didelėje keptuvėje įkaitinkite kokoso aliejų. Dėkite supjaustytą porą ir kepkite ant nedidelės ugnies, kol suminkštės. Įdėkite supjaustytą česnaką. Pakepkite porą minučių. Tada dėkite supjaustytus grybus ir kepkite kol gerai iškeps. Pagardinkite druska, pipirais ir 1 v. š. balzamiko acto. Įdėkite špinatus ir pakepinkite dar porą minučių.

5. Galiausiai sudėkite išvirtus grikius ir gerai sumaišykite. Jeigu reikia, pagardinkite druska ir pipirais.

6. Perkelkite į lėkštes ir ant viršaus dėkite keptus burokėlius.

Skanaus!

Receptu dalijasi organizacija „Gyvi gali“ ir Kas tas avokadas.

Plovas su grikiais

Plovas su grikiais
Grikių plovas

Reikės:

gredientai
Alyvuogių aliejus 5 šaukštai
Sviestas 8 šaukštai
Svogūnai 2 vnt.
Jautiena 500 g
Morkos 3 vnt.
Grikiai 2.5 puodelio
Vanduo 5 puodeliai
Druska 2 šaukšteliai
Pipirai 0.5 šaukštelio
Kuminai 1 šaukštelis

Gaminimas:

1. Svogūną smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite, o jautieną supjaustykite pusės kąsnio gabaliukais.

2. Nulupkite tik sausas česnako luobeles ir gerai nuplaukite.

3. Į puodą ar greitpuodį (svarbu, kad puodas būtų storomis sienomis) sudėkite pusę nurodyto kiekio sviesto ir supilkite visą aliejų.

4. Suberkite svogūnus ir kepkite maišant ant mažos ugnies apie 5 minutes.

5. Suberkite jautieną ir maišant kepkite ant mažos ugnies dar apie 7 minutes.

6. Suberkite morkas ir dar pakepkite 2 minutes.

7. Įpilkite 4 puodelius vandens, suberkite visus prieskonius ir uždengus dangtį virkite ant mažos ugnies apie 50 minučių.

8. Keptuvėje išlydykite likusį sviestą ir suberkite grikius. Ant vidutinės ugnies maišant apkepkite grikius apie 5 minutes.

9. Česnaką perpjaukite pusiau ir įmeskite į puodą. Įdėkite lauro lapus. Ant viršaus atsargiai supilkite grikius ir įpilkite vieną stiklinę vandens (galima įpilti 1,5 stiklinės vandens, jei vanduo pilnai neapsemia grikių).

10. Uždengus puodą virkite dar 20 minučių.

11. Išmaišykite, nukelkite nuo ugnies ir leiskite plovui pastovėti dar 10 minučių. Jei puode liko gana daug skystimo, atidenkite dangtį ir virkite ant didelės ugnies apie 5 minutes.
Skanaus!

Grikių miltų blynai


Grikių miltų blynai


Reikės:

rikių miltų 150 g

kepimo sodos 1 a. š.

druskos žiupsnelis

migdolų pieno 250 g

vanilinio cukraus 1 a. š.

cinamono žiupsnelis

kokosų aliejaus 1 v. š.

aviečių 120 g

šviežių mėtų lapelių 10 vnt.

Gaminimas:

1. Giliame dubenyje sumaišykite visus recepte nurodytus ingredientus ir uždengę tešlą palaikykite ją kambario temperatūroje apie pusvalandį.

2. Įkaitinkite keptuvę, ištirpdykite kokosų aliejų ir kepkite blynus – vienam blynui pakanka apie pusę nedidelio samtelio tešlos. Kepkite blynus iš abiejų pusių, kol išvysite nedidelius kylančius oro burbuliukus ir lengvai pakepkite dar po porą minučių.

3. Patiekite su šviežiomis avietėmis ir mėtomis.

Skanaus!

Grikių ir mocarelos kepsneliai - mėgstantiems sočiai pasilepinti


Grikių ir mocarelos kepsneliai - mėgstantiems sočiai pasilepinti

Grikių kotletai

Reikės:

Grikiai 200 g

Kiaušiniai 2 vnt.

Svogūnas 1 vnt.

Smulkintas mocarelos sūris 80 g

Saulėje džiovinti pomidorai 60 g

Žolelių prieskonių mišinys žiupsnelis

Žolelių prieskonių mišinys žiupsnelis

Druska pagal skonį

Malti juodieji pipirai pagal skonį

Gaminimas:

1. Visų pirma, išvirkite grikius ir sugrūskite juos į košę. Tuomet susmulkinkite svogūną ir pakepinkite jį keptuvėje drauge su saulėje džiovintais pomidorais – keptas daržoves sudėkite šalia grikių.

2. Vėliau suplakite kiaušinius, pagardinkite juos prieskoniais ir supilkite šalia kepsneliams paruoštos grikių ir daržovių tešlos – viską gerai išminkykite.

3. Tuomet iš turimos masės formuokite kepsnelius – į kiekvieno iš jų vidų įdėkite šiek tiek mocarelos ir kepkite keptuvėje, kol jie apskrus iki auksinės spalvos.

Grybų, riešutų ir grikių rizotas – tiesiog pasakiškas


Grybų, riešutų ir grikių rizotas – tiesiog pasakiškas

Grikių rizotas su grybais

Reikės:

Grikiai 100 g

Pievagrybiai 250 g

Svogūnas 1 vnt.

Česnako skiltelė 1 vnt.

Graikiniai riešutai 0.3 stiklinės

Anakardžių riešutai 0.3 stiklinės

Jūros druska žiupsnelis

Citrinos sultys šaukštas

Alyvuogių aliejus šlakelis

Bazilikas žiupsnelis

Ekologiškas sultinys 0.5 vnt.

Druska žiupsnelis

Juodieji malti pipirai žiupsnelis

Gaminimas:

1. Naktį prieš patiekalo gaminimą, vandenyje užmerkite riešutus, taip pat iš karto pasiruoškite grikius – užpilkite juos verdančiu sultiniu ir palikite nakčiai „pastovėti“.

2. Sekančią dieną nuplaukite mirkytus riešutus ir sudėkite juos į trintuvą. Šalia įpilkite mažą stiklinę vandens ir viską sumalkite iki vientisos masės. Tuomet drauge supilkite citrinos sultis, suberkite druską ir viską išmaišykite.

3. Vėliau keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, sudėkite baziliką ir suberkite per naktį mirkytus grikius – troškinkite viską apie 10 min.

4. Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkintus grybus, įberkite druskos bei pipirų – kepkite taip pat iki 10 min. Tada sumaišykite paruoštą riešutų kremą su grybais ir grikiais bei porą minučių viską patroškinkite.

Skanaus!

Grikių košė su pievagrybiais ir špinatais


Grikių košė su pievagrybiais ir špinatais

Pievagrybių ir grikių košė

Reikės:

gredientai

Grikiai 6 šaukštai

Pievagrybiai 8 vnt.

Špinatai 2 saujos

Česnakai 2 skiltelės

Alyvuogių aliejus 1 šaukštas

Druska pagal skonį

Pipirai pagal skonį

Gaminimas:

1. Grikius išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir nuvarvinkite.

2. Pievagrybius gana smulkiai supjaustykite ir suberkite į keptuvę su įkaitintu vienu šaukštu aliejaus.

3. Pabarstykite pipirais, druska, įspauskite česnako.

4. Kepkite maišant ant vidutinės ugnies apie 5 minutes.

5. Suberkite špinatus ir maišant kepkite dar 3 minutes.

6. Sumaišykite su grikiais.

Skanaus!

Grikių apkepas


Grikių apkepas


Reikės:

Virta arba kepta vištiena (galima rinktis kitą mėsą, taip pat gaminti be jos) 250 g

Grikiai 200 g

Grietinėlė 100 ml

Tarkuotas sūris 2 saujos

Kiaušiniai 2 vnt.

Morkos 1 vnt.

Bulvės 1 vnt.

Svogūnai 1 vnt.

Česnakas 2 skiltelės

Druska

Juodieji pipirai

Gaminimas:

1. Išvirkite grikius pagal instrukciją ant pakuotės.

2. Tuo metu keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol šis suminkštės.

3. Šalia sudėkite tarkuotą morką, kapotą česnaką – viską pakepinkite porą minučių.

4. Vėliau į atskirą indą suberkite kepintas daržoves, vištieną (arba pasirinktą kitą mėsą), virtus grikius bei tarkuotą bulvę.

5. Taip pat įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę bei įberkite druskos ir pipirų – gerai išmaišykite šiuos ingredientus.

6. Viską suberkite į sviestu arba aliejumi išteptą kepimo indą ir kepkite apie 30 minučių 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

7. Praėjus pusvalandžiui ant apkepo užberkite tarkuotą sūrį ir dar pakepinkite keletą minučių, kol šis išsilydys.
Skanaus!

Varškės ir grikių apkepas


Varškės ir grikių apkepas

Grikių ir varškės apkepas

Reikės:

Grikiai 200 g

Pienas 400 ml

Vanduo 1 stiklinė

Varškė 500 g

Sviestas 120 g

Kiaušiniai 2 vnt.

Cukrus 5 šaukštai

Razinos 2 saujos

Cinamonas žiupsnelis

Vanilinis cukrus 0.5 šaukštelio

Druska žiupsnelis

Gaminimas:

1. Vandenį pasūdykite, supilkite druską, suberkite grikius.

2. Virkite ant silpnos ugnies, įmaišykite sviestą.

3. Supilkite pieną ir virkite ant mažos ugnies kol grikiai išbrinks.

4. Palikite grikius atvėsti.

5. Suberkite pertrintą varškę, cukrų, prieskonius, įmuškite kiaušinius, suberkite išmirkytas razinas.

6. Gerai išmaišykite.

7. Kepimo formą gerai ištepkite sviestu ir sukrėskite tešlą.

8. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-45 minutes.
Skanaus!

Grikiai su aitriąja paprika ir šokoladu


Grikiai su aitriąja paprika ir šokoladu


Reikės:

aitriosios paprikos 1 vnt.

sviesto 1 šaukštas

virtų grikių 1 stiklinė

smulkinto juodojo šokolado 50 g

mėgstamų salotų lapelių 1 sauja

braškių vnt.

mėlynių 1 šaukštelis

druskos žiupsnelis

Gaminimas:

1. Pašalinkite sėklas iš aitriųjų paprikų ir jas susmulkinkite.

2. Keptuvėje ištirpdykite šaukštą sviesto, sudėkite smulkintą aitriąją papriką ir porą minučių pakepkite. Sudėkite virtus grikius, išmaišykite. Įberkite druskos, sudėkite juodąjį šokoladą. Išjunkite kaitrą ir viską išmaišykite.

3. Košę sudėkite į dubenėlį, tuomet dėkite mėgstamų salotų lapelius ir uogas.

Receptų ir nuotraukų kūrėjai: VMG

Grikių kruopų salotos su sūriu ir grybais


Grikių kruopų salotos su sūriu ir grybais


Reikės:

Alyvuogių aliejus 2 v. š.

svogūnas 1 vnt.

grikių kruopos 300 g

marinuoti pievagrybiai 300 g

olandiškas sūris 100 g

Citrinos 0.25 vnt.

Petražolių papuošimui

salotų lapai 4 vnt.

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

1. Išvirkite grikius kaip nurodyta ant pakelio. Grikius atidėkite atvėsti. Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir apkepkite susmulkintus svogūnus iki traškumo.

2. Dubenyje išmaišykite grikius, pievagrybius, tarkuotą sūrį ir traškius svogūnus. Salotas pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Papuoškite petražolėmis. Patiekite su salotų lapais.

Skanaus!

Receptu dalijasi RIMI.

Grikių duonelė be glitimo savaitgalio pusryčiams


Grikių duonelė be glitimo savaitgalio pusryčiams

Grikių duonelė be glitimo savaitgalio pusryčiams

Reikės:

Nekepinti (žalieji) grikiai 300 g

Čija sėklos 50 g

Druska 1 a. š.

Kmynai 1 a. š.

Mėgstamos sėklos (saulėgrąžų, moliūgo, sezamų)

Gaminimas:

1. Pirmiausia bent 2 valandoms užmerkiame grikius, kad suminkštėtų.

2. Tą patį darome su čija sėklomis, užpilame jas 250 ml vandens.

3. Po 2 valandų sutriname praskalautus grikius (kiek pavyksta – tiek), įmaišome brinkintas čija sėklas, kmynus, druską, mėgstamas sėklas.

4. Gautą masę pilame į kepimo popieriumi išklotą arba riebalais pateptą kekso formą.

5. Viršų pabarstome sėklomis ir pašauname į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 50 minučių.

6. Dailiai iškepusią išimame iš formos ir atvėsiname ant grotelių.

7. Tokia duona laikoma maistinėje plėvelėje gali išsilaikyti šviežia iki savaitės.
Skanaus!

Receptu dalijasi tinklaraščio „Keičiu į sveikesnį“ autorė Giedrė Renevė

Moliūgų ir grikių salotos – tikras malonumas


Reikės:


350 g nuvalyto sviestinio moliūgo

Šlakelio aliejaus

Moliūgo marinatui:

1 šaukšto auksaspalvio sirupo

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių

Po ½ šaukštelio kalendros ir cinamono

Žiupsnelio druskos

Kelių šakelių petražolių

Salotoms:

4–6 varškės sūrio riekelių

1 šaukštelio persilado

Aliejaus (kepti)

1 raudonojo svogūno

100 g traškių salotų

50 g mirkytų grikių

Saujelės bruknių arba spanguolių

Salotų užpilui:

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Šlakelio citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

1. Moliūgą supjaustykite skiltelėmis arba nedideliais kubeliais ir iškepkite su šlakeliu aliejaus orkaitėje.

2. Sumaišykite visus produktus moliūgo marinavimui ir sudėkite į jį keptą moliūgą.

3. Sūrio riekeles pabarstykite persiladu ir pakepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus.

4. Svogūną supjaustykite plonais šiaudeliais.3 iš 4 darbuotojų teigia, kad daugiausia streso darbe jiems sukelia tiesioginis vadovas – ekspertė išskyrė dvi dažniausias klaidas

5. Lėkštėje sudėliokite salotų lapus, sudėkite sūrio skilteles, suberkite grikius, sudėliokite moliūgų gabaliukus, svogūnus ir užberkite bruknių.

6. Salotas pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Jei reikia, pagardinkite druska.

Receptu dalijasi Alfas Ivanauskas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją