Grikių receptai: 13 vienas už kitą gardesnių patiekalų – net neįsivaizduojate, koks malonumas jūsų laukia
Roma Macijauskaitė
www.DELFI.lt
FOTO: Shutterstock
Jei rūpinatės savo sveikata ir gera savijauta, neabejotinai norėsite į savo valgiaraštį įtraukti grikius. Šios kruopos turi nemažai skaidulinių medžiagų, yra puikus magnio, fosforo, kalio, kalcio, cinko, folio rūgšties šaltinis. O jei žinote tik tai, kaip išsivirti grikius pusryčiams, jums labai pravers receptai, kuriuos jums šiandien surinkau – net 13! Net nustebsite, kad iš grikių galima pagaminti šitokią patiekalų įvairovę: kotletus, kepsnelius, rizotą, apkepą, duonelę pusryčiams, gardžias salotas ir net gurmaniškus patiekalus.
Grikių kotletai – ne visi atspėja, ko čia įdėta
Reikės:
Išvirtos grikių kruopos 2 stiklinės Svogūnas 1 vnt. Morka (nedidelė) 1 vnt. Bulvė 1 vnt. Česnakas 1 skiltelė Majonezas 1 v. š. Druska, malti juodieji pipirai Švieži žalumynai (krapai arba petražolės) Miltai arba džiūvėsėliai kotletam apvolioti Augalinis aliejus kepimui
Gaminimas:
Grikių kotletai patinka daugeliui. Dėl pačios kruopos tekstūros kotletai puikiai laiko formą, o skonis išskirtinis ir su niekuo nesulyginamas. Ne, neatrodys, kad valgote grikius. Dažnai net pasitaiko, kad valgytojas net nesupranta, jog mėgaujasi grikių kotletais.
1. Į keptuvę dedame gabalėlį sviesto, pilame šlakelį aliejaus, dedame smulkintą svogūną, česnaką, tarkuotą morką ir pakepiname 8-10 minučių.
2. Į dubenį dedame keptuvės turinį, virtus grikius, tarkuotą bulvę, smulkintus žalumynus ir viską šiek tiek pasmulkiname blenderiu.
3. Gautą masę paskaniname druska, pipirais, dedame šaukštą majonezo, išmaišome, formuojame kotletus, apvoliojame juos miltuose arba džiūvėsėliuose ir kepame grikių kotletus įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.
Kepti burokėliai ir grikiai – šiltos salotos, kurios patiks net retai jas valgantiems
Kepti burokėliai ir grikiai – šiltos salotos, kurios patiks net retai jas valgantiems
Reikės:
grikių kruopų 350 g
didelių burokėlių 3 vnt.
špinatų 50 g
pievagrybių arba kitų grybų 100 g
nedidelio poro 1 vnt.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200° C. Nuskuskite ir supjaustykite burokėlius vidutiniais gabaliukais. Grūstuvėje gerai sutrinkite džiovintą rozmariną ir druską.
3. Grikių kruopas išvirkite ir palikite, kad išbrinktų.
4. Didelėje keptuvėje įkaitinkite kokoso aliejų. Dėkite supjaustytą porą ir kepkite ant nedidelės ugnies, kol suminkštės. Įdėkite supjaustytą česnaką. Pakepkite porą minučių. Tada dėkite supjaustytus grybus ir kepkite kol gerai iškeps. Pagardinkite druska, pipirais ir 1 v. š. balzamiko acto. Įdėkite špinatus ir pakepinkite dar porą minučių.
5. Galiausiai sudėkite išvirtus grikius ir gerai sumaišykite. Jeigu reikia, pagardinkite druska ir pipirais.
6. Perkelkite į lėkštes ir ant viršaus dėkite keptus burokėlius.
Skanaus!
Receptu dalijasi organizacija „Gyvi gali“ ir Kas tas avokadas.
1. Svogūną smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite, o jautieną supjaustykite pusės kąsnio gabaliukais.
2. Nulupkite tik sausas česnako luobeles ir gerai nuplaukite.
3. Į puodą ar greitpuodį (svarbu, kad puodas būtų storomis sienomis) sudėkite pusę nurodyto kiekio sviesto ir supilkite visą aliejų.
4. Suberkite svogūnus ir kepkite maišant ant mažos ugnies apie 5 minutes.
5. Suberkite jautieną ir maišant kepkite ant mažos ugnies dar apie 7 minutes.
6. Suberkite morkas ir dar pakepkite 2 minutes.
7. Įpilkite 4 puodelius vandens, suberkite visus prieskonius ir uždengus dangtį virkite ant mažos ugnies apie 50 minučių.
8. Keptuvėje išlydykite likusį sviestą ir suberkite grikius. Ant vidutinės ugnies maišant apkepkite grikius apie 5 minutes.
9. Česnaką perpjaukite pusiau ir įmeskite į puodą. Įdėkite lauro lapus. Ant viršaus atsargiai supilkite grikius ir įpilkite vieną stiklinę vandens (galima įpilti 1,5 stiklinės vandens, jei vanduo pilnai neapsemia grikių).
10. Uždengus puodą virkite dar 20 minučių.
11. Išmaišykite, nukelkite nuo ugnies ir leiskite plovui pastovėti dar 10 minučių. Jei puode liko gana daug skystimo, atidenkite dangtį ir virkite ant didelės ugnies apie 5 minutes. Skanaus!
Grikių miltų blynai
Grikių miltų blynai
Reikės:
rikių miltų 150 g
kepimo sodos 1 a. š.
druskos žiupsnelis
migdolų pieno 250 g
vanilinio cukraus 1 a. š.
cinamono žiupsnelis
kokosų aliejaus 1 v. š.
aviečių 120 g
šviežių mėtų lapelių 10 vnt.
Gaminimas:
1. Giliame dubenyje sumaišykite visus recepte nurodytus ingredientus ir uždengę tešlą palaikykite ją kambario temperatūroje apie pusvalandį.
2. Įkaitinkite keptuvę, ištirpdykite kokosų aliejų ir kepkite blynus – vienam blynui pakanka apie pusę nedidelio samtelio tešlos. Kepkite blynus iš abiejų pusių, kol išvysite nedidelius kylančius oro burbuliukus ir lengvai pakepkite dar po porą minučių.
3. Patiekite su šviežiomis avietėmis ir mėtomis.
Skanaus!
Grikių ir mocarelos kepsneliai - mėgstantiems sočiai pasilepinti
Grikių ir mocarelos kepsneliai - mėgstantiems sočiai pasilepinti
Reikės:
Grikiai 200 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Svogūnas 1 vnt.
Smulkintas mocarelos sūris 80 g
Saulėje džiovinti pomidorai 60 g
Žolelių prieskonių mišinys žiupsnelis
Žolelių prieskonių mišinys žiupsnelis
Druska pagal skonį
Malti juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimas:
1. Visų pirma, išvirkite grikius ir sugrūskite juos į košę. Tuomet susmulkinkite svogūną ir pakepinkite jį keptuvėje drauge su saulėje džiovintais pomidorais – keptas daržoves sudėkite šalia grikių.
2. Vėliau suplakite kiaušinius, pagardinkite juos prieskoniais ir supilkite šalia kepsneliams paruoštos grikių ir daržovių tešlos – viską gerai išminkykite.
3. Tuomet iš turimos masės formuokite kepsnelius – į kiekvieno iš jų vidų įdėkite šiek tiek mocarelos ir kepkite keptuvėje, kol jie apskrus iki auksinės spalvos.
Grybų, riešutų ir grikių rizotas – tiesiog pasakiškas
Grybų, riešutų ir grikių rizotas – tiesiog pasakiškas
Reikės:
Grikiai 100 g
Pievagrybiai 250 g
Svogūnas 1 vnt.
Česnako skiltelė 1 vnt.
Graikiniai riešutai 0.3 stiklinės
Anakardžių riešutai 0.3 stiklinės
Jūros druska žiupsnelis
Citrinos sultys šaukštas
Alyvuogių aliejus šlakelis
Bazilikas žiupsnelis
Ekologiškas sultinys 0.5 vnt.
Druska žiupsnelis
Juodieji malti pipirai žiupsnelis
Gaminimas:
1. Naktį prieš patiekalo gaminimą, vandenyje užmerkite riešutus, taip pat iš karto pasiruoškite grikius – užpilkite juos verdančiu sultiniu ir palikite nakčiai „pastovėti“.
2. Sekančią dieną nuplaukite mirkytus riešutus ir sudėkite juos į trintuvą. Šalia įpilkite mažą stiklinę vandens ir viską sumalkite iki vientisos masės. Tuomet drauge supilkite citrinos sultis, suberkite druską ir viską išmaišykite.
3. Vėliau keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, sudėkite baziliką ir suberkite per naktį mirkytus grikius – troškinkite viską apie 10 min.
4. Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkintus grybus, įberkite druskos bei pipirų – kepkite taip pat iki 10 min. Tada sumaišykite paruoštą riešutų kremą su grybais ir grikiais bei porą minučių viską patroškinkite.
Skanaus!
Grikių košė su pievagrybiais ir špinatais
Grikių košė su pievagrybiais ir špinatais
Reikės:
gredientai
Grikiai 6 šaukštai
Pievagrybiai 8 vnt.
Špinatai 2 saujos
Česnakai 2 skiltelės
Alyvuogių aliejus 1 šaukštas
Druska pagal skonį
Pipirai pagal skonį
Gaminimas:
1. Grikius išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir nuvarvinkite.
2. Pievagrybius gana smulkiai supjaustykite ir suberkite į keptuvę su įkaitintu vienu šaukštu aliejaus.
3. Košę sudėkite į dubenėlį, tuomet dėkite mėgstamų salotų lapelius ir uogas.
Receptų ir nuotraukų kūrėjai: VMG
Grikių kruopų salotos su sūriu ir grybais
Grikių kruopų salotos su sūriu ir grybais
Reikės:
Alyvuogių aliejus 2 v. š.
svogūnas 1 vnt.
grikių kruopos 300 g
marinuoti pievagrybiai 300 g
olandiškas sūris 100 g
Citrinos 0.25 vnt.
Petražolių papuošimui
salotų lapai 4 vnt.
Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
1. Išvirkite grikius kaip nurodyta ant pakelio. Grikius atidėkite atvėsti. Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir apkepkite susmulkintus svogūnus iki traškumo.
2. Dubenyje išmaišykite grikius, pievagrybius, tarkuotą sūrį ir traškius svogūnus. Salotas pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Papuoškite petražolėmis. Patiekite su salotų lapais.
Skanaus!
Receptu dalijasi RIMI.
Grikių duonelė be glitimo savaitgalio pusryčiams
Grikių duonelė be glitimo savaitgalio pusryčiams
Reikės:
Nekepinti (žalieji) grikiai 300 g
Čija sėklos 50 g
Druska 1 a. š.
Kmynai 1 a. š.
Mėgstamos sėklos (saulėgrąžų, moliūgo, sezamų)
Gaminimas:
1. Pirmiausia bent 2 valandoms užmerkiame grikius, kad suminkštėtų.
2. Tą patį darome su čija sėklomis, užpilame jas 250 ml vandens.
3. Po 2 valandų sutriname praskalautus grikius (kiek pavyksta – tiek), įmaišome brinkintas čija sėklas, kmynus, druską, mėgstamas sėklas.
4. Gautą masę pilame į kepimo popieriumi išklotą arba riebalais pateptą kekso formą.
5. Viršų pabarstome sėklomis ir pašauname į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 50 minučių.
6. Dailiai iškepusią išimame iš formos ir atvėsiname ant grotelių.
7. Tokia duona laikoma maistinėje plėvelėje gali išsilaikyti šviežia iki savaitės. Skanaus!
Receptu dalijasi tinklaraščio „Keičiu į sveikesnį“ autorė Giedrė Renevė
Moliūgų ir grikių salotos – tikras malonumas
Reikės:
350 g nuvalyto sviestinio moliūgo
Šlakelio aliejaus
Moliūgo marinatui:
1 šaukšto auksaspalvio sirupo
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
Po ½ šaukštelio kalendros ir cinamono
Žiupsnelio druskos
Kelių šakelių petražolių
Salotoms:
4–6 varškės sūrio riekelių
1 šaukštelio persilado
Aliejaus (kepti)
1 raudonojo svogūno
100 g traškių salotų
50 g mirkytų grikių
Saujelės bruknių arba spanguolių
Salotų užpilui:
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Šlakelio citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Gaminimas:
1. Moliūgą supjaustykite skiltelėmis arba nedideliais kubeliais ir iškepkite su šlakeliu aliejaus orkaitėje.
2. Sumaišykite visus produktus moliūgo marinavimui ir sudėkite į jį keptą moliūgą.
3. Sūrio riekeles pabarstykite persiladu ir pakepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
4. Svogūną supjaustykite plonais šiaudeliais.3 iš 4 darbuotojų teigia, kad daugiausia streso darbe jiems sukelia tiesioginis vadovas – ekspertė išskyrė dvi dažniausias klaidas
6. Salotas pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Jei reikia, pagardinkite druska.
Receptu dalijasi Alfas Ivanauskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.