2014 metais du vegetarai bioinžinieriai pradėjo tirti, kas pieną padaro pienu. Airijoje jie įkūrė mažą kompaniją, pavadinimu „Muufri“, kuri surinko nemažai fanų pasaulyje. Kompanijos tikslas buvo sukurti pieno proteinus be gyvūnų įsikišimo. Ir jiems tai pavyko. Šia maža firmele susidomėjo „Horizons Ventures“ įkūrėja Solina Chau, kuri tapo jų didžiausia investuotoja. 2016 metais „Muufri“ pavirto į „Perfect Day“ kompaniją, kuri iki šių dienų ir vysto šį keistą projektą.

Šis kompanijos pavadinimas pasirinktas ne atsitiktinai, o remiantis vienu moksliniu tyrimu, kai karvėms buvo grojama daina „Lou Reed – Perfect Day" ir dėl to, teigiama, jos duodavo daugiau pieno. 2019 metais ši kompanija pristatė savo pirmąjį produktą – ledus.
Šiandien kompanija vis plečiasi ir jau gali pasigirti daugybe skirtingų produktų, tokių kaip geriamasis pienas, įvairūs ledai, papildai sportininkams, šokoladai ir sūriai.

Tad kaip gi šie genialūs mokslininkai sukūrė šį pieną? Visa esmė – mikroflora, tai maži mikroorganizmai, kurie atlieka didelį darbą. „Perfect Day“ sukūrė šiems mikroorganizmams DNR brėžinius, pagal kuriuos jie gamina karvių išrūgų baltymus, kurie ir lemia pieno skonį bei konsistenciją. Šie mikroorganizmai įdedami į talpas su vandeniu, maistinėmis medžiagomis ir cukrumi. Taip gaunamas pašalinis produktas pienas – panašiai kaip alkoholis su mielėmis. Tuomet baltymai atskiriami nuo mikrofloros, filtruojami, išgryninami ir išdžiovinami iki miltelių. Šie baltymų milteliai niekuo nesiskiria nuo karvės pieno miltelių, todėl galima iš jų gaminti sūrius, jogurtus ir visus kitus pieno produktus.
Aš labai tikiu moksline ateitimi, tad man patiko šios firmos ateities tikslai, kurie kalba, kad reikia nustoti žaloti mūsų žemę ir gyvūnus ir kad tokiu metodu, kurį jie pristato, galima pasigaminti ne tik maisto, tačiau ir rūbų, kitų dalykų. Ši firma stipriai plečiasi JAV, tačiau skaičiau, kad planuose yra darbas ir su Europa – prancūzais. Neabejoju – kai tokie produktai atsiras ir mūsų parduotuvėse, tikrai juos rinksiuosi.

Na o kadangi naujoves visada lydi mitai, keletą paneigtų pristatysiu ir jums:

Ši technologija yra nauja ir nepatikima

Tiksliosios fermentacijos technologija egzistuoja jau daugiau nei 50 metų ir buvo naudojama gaminant įvairius vaistus, tokius kaip insulinas, sveikatingumo produktus ir vitaminus. Citrinų rūgštis ir vanilinas, kuriuos naudojame kasdien, yra pagaminti būtent taikant tą pačią technologiją. Ši kompanija tiesiog atrado būdą, kaip taikant šią seną technologiją pagaminti pieną.

Karvės buvo išnaudojamos ištraukiant DNR „brėžinius“, kuriuos ši kompanija naudoja mikrofloroje.

Reikalingo DNR mėginio galima gauti panaudojus nukritusį gyvūno plauką arba paprastą seilių mėginį nuo karvės vidinio žando, tačiau šiai kompanija pasielgė dar paprasčiau, nes DNR mėginių yra ir internete.

Jeigu netoleruoji laktozės, negali gerti tokio pieno.

Šios kompanijos sukurtas pienas jau yra be laktozės.

Šis pienas netinkamas veganams.

Jeigu esi veganas, kuris atsisakė gyvulinės produkcijos, tai šis pienas kaip tik tau. Juk jam pagaminti nenaudojamos karvės.

Nepasitikiu tokiais laboratorijoje sukurtais pakaitalais.

Ši kompanija teigia, kad jų laboratorija labiau primena alaus ar vyno daryklą, nes procesas yra praktiškai toks pat.

O ką jūs manote apie tokią ateitį? Ką manote apie laboratorijose užaugintą maistą? Ar jūs už mažiau taršesnį rytojų?