Ramenų baro „Pamella“ įkūrėjas ir restoranų verslo konsultantas Vilius Kadūnas pranešime žiniasklaidai pasakoja, kokie skoniai madingiausi šiuo metu ir ko verta paragauti Lietuvoje.

„Rytų Azijos regiono maisto kultūra atitinka daugelį šiandienos tendencijų. Pavyzdžiui, daugelis maisto produktų ir jų ingredientų yra palankūs sveikatai – juose gausu daržovių, ilgai ir lėtai verdamų sultinių. O taip pat tai yra „lėto“ maisto kultūra, kuris pastaruoju metu itin vertinamas. Ilgai marinuojama ir lėtai kepama mėsa, fermentuojamos daržovės ir vaisiai – maisto ruošimui ir ingredientams skiriamas ypatingas dėmesys“, – naujame ramenų baro „Pamella“ meniu pristatyme pasakojo jo įkūrėjas Vilius Kadūnas.

Tad kokių madingų patiekalų verta paragauti?
1. Jo didenybė – ramenas

Jeigu reikėtų išrinkti azijietiškų patiekalų karalių, ne vienas maisto mylėtojas balsuotų už rameną. Pastaruoju metu susidomėjimas šiuo patiekalu auga ir dėl populiarėjančios sveikos mitybos.

„Rameną sudaro trys pagrindiniai komponentai: sultinys, makaronai ir priedai. Nors rameno rūšių yra daug, šio patiekalo etalonu laikomas „tonkotsu“. Jam paruošti naudojamas labai ilgai verdamas kiaulienos kaulų sultinys, iš kurio tirštumo ir baltumo sprendžiama apie sultinio kokybę. Būtent ilgo virimo sultinys susilaukia daugiausiai dėmesio sveikatingumo ieškotojų gretose. Tačiau ne mažiau svarbūs ir makaronai – sultinyje jie neturi ištižti, išlaikyti tekstūrą. Tai yra šventasis gralis, kurį mes bandėme pasiekti savo ramenų receptūroje“, – teigia V. Kadūnas.

2. Kiniškos salotos – „sudaužyti“ agurkai (angl. smacked cucumbers)

Kiniškos „sudaužytų“ agurkų salotos – tikra Azijos virtuvės klasika. Pikantiškas česnakų, sezamų aliejaus, sojos ir čili pipirų derinys bei unikali agurkų tekstūra ypač išpopuliarino šį patiekalą tarp jaunosios kartos atstovų. „Sudaužyti“ agurkai suteikia salotoms ne tik ypatingą tekstūrą ir skonį, bet ir fotogenišką išvaizdą. Dėl šios priežasties šias salotas atrado ir socialinių tinklų „TikTok“ bei „Instagram“ žvaigždės.
3. Kepta korėjietiška vištiena (angl. Korean fried chicken)

Korėjietiška kepta vištiena – tai viena didžiausių šiuolaikinės azijietiškos virtuvės tendencijų. Tokių serialų kaip „Squid Game“ ir „Crash Landing on You“ veikėjų pamėgtas patiekalas vis labiau populiarėja visame pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje.

„Korėjos karo metu šalyje dislokuoti JAV kariai vietiniams parodė, kad vištieną galima ruošti ne tik verdant sriubose ar sultiniuose, bet ir gardžiai apskrudinant. Nuo to laiko korėjiečiai pritaikė šį receptą ir taip sukūrė naują šalies nacionalinį patiekalą. Jų vištienos paslaptis – aštrus padažas su fermentuotais čili pipirais, soja, česnaku, imbieru ir sezamų aliejumi“, – pasakoja V. Kadūnas.

4. Marinuotos ir raugintos „Tsukemono“ daržovės

Jeigu mėgstate raugintus agurkus, jums turėtų būti artimas ir „Tsukemono“ daržovių skonis. Jame raugintų ar marinuotų daržovių rūgštumą papildo miso, sakės ar sojos deriniai.

„Tsukemono“ daržovės Japonijoje egzistavo nuo seniausių laikų, nes fermentacija leisdavo šviežias daržoves ir vaisius vartoti ilgą laiką. Tačiau ir šiandien šis užkandis vėl atgimsta dėl savo palankumo sveikatai – raugintos daržovės yra kupinos naudingų vitaminų, mineralų ir gerųjų bakterijų. Jos patiekiamos kaip serija mažų užkandėlių, kurios paprastai valgomos su ryžiais prieš pagrindinį patiekalą, arba kaip užkandis šalia kitų patiekalų“, – sako restoranų įkūrėjas.

5. Žymieji japoniški blynai „Okonomiyaki“

„Okonomiyaki“ – tai japoniški blynai, kepami su šonine, daržovėmis ar kitais priedais, kurie užpilami miltų, kiaušinių ir susmulkintų kopūstų tešlos mišiniu. Blynai kepami keptuvėje iš abiejų pusių, tada pagardinami saldžiu ir pikantišku ruduoju padažu, japonišku majonezu, džiovintais jūros dumbliais ir galiausiai – bonito žuvies dribsniais. Pastarieji nuo karščio fotogeniškai „plazdena“, taip išpopuliarindami šį patiekalą „Instagram“ vartotojų paskyrose.
6. Korėjietiškos kopūstų salotos
Kiniškos salotos – „sudaužyti“ agurkai

Tradicinės „coleslaw“ kopūstų salotos su majonezu – amerikiečių pasididžiavimas, kuriuo jie subalansuoja rūkytą ir lėtai keptą mėsą. Kartu su kitais amerikietiškos kultūros atributais šios salotos pasiekė ir Aziją, kur įgavo kitą pavidalą.

„Azijos virtuvėje kopūstai populiarūs, todėl „coleslaw“ salotos čia greitai prigijo. Skirtumas tas, kad Azijoje jos gaminamos ne su majonezu, o su sezamų aliejumi, soja ir žaliąja citrina. Tokios salotos – puikus garnyras šalia riebesnių kiaulienos ir jautienos patiekalų“, – sako V. Kadūnas.

7. Dešrelės kukurūzų tešloje (angl. corn dog)

Kaip JAV paplitę dešrainiai, taip Korėjoje ne mažiau populiarūs „corn dog“ – skrudinta dešrainio versija ant pagaliuko. Gardi ir minkšta tešla, apgaubusį dešrelę, apvoliota traškiuose prieduose ir iškepta iki tobulo traškumo. Tai kone populiariausias Korėjos greito maisto patiekalas. Seulo gatvėje tokias dešreles serviruoja kone kiekvienas kioskelis, bandydamas savo kaimyną pralenkti pagardų įvairove – nuo smulkintų makaronų iki bulvyčių, kurios įspaudžiamos į tešlą prieš kepant.
8. Fermentuoti kiniškieji kopūstai kimči

Kimči – tai bene populiariausias korėjietiškos virtuvės atributas, dėl savo naudos sveikatai ir ypatingo skonio išpopuliarėjęs visame pasaulyje.

„Kimči kopūstų gamybai pasitelkiama lėta fermentacija. Procesas panašus į lietuviškųjų raugintų kopūstų gamybos procesą, tik, priešingai nei lietuviai, korėjiečiai šiam patiekalui naudoja vadinamuosius kiniškus kopūstus. Mūsų restorane kimči ruošimui naudojame korėjietiškus džiovintus pipirus, česnaką ir imbierą. Viską lėtai fermentuojame nuo keturių iki šešių dienų – toks ilgas fermentacijos procesas kopūstams suteikia ypatingą skonį”, – sako V. Kadūnas.

9. Ilgai kepta kiaulienos papilvė (angl. pork belly)

Kiaulienos papilvė – tai tikras delikatesas, garbinamas visoje Azijoje. Būtent su šia kiaulienos dalimi yra kuriama gausybė gardžiausių kulinarinių šedevrų.

„Kiaulienos papilvė dievinama ne be reikalo. Ją ilgai kepant, riebalai tarsi ištirpsta ir pasiskirsto, taip suformuodami itin minkštą mėsos tekstūrą, tiesiog tirpstančią burnoje. Po 4-6 valandų lėto kepimo, kai mėsa visiškai suminkštėja, temperatūra pakeliama, kad odelė apskrustų ir pasidarytų traški. Šis skonių ir tekstūrų balansas vertinamas daugelio azijietiško skonio gerbėjų“, – sako restoranų įkūrėjas.

10. Jūros dumblių salotos

Jūros dumblių salotos sutinkamos daugumoje japonų ir kinų restoranų visame pasaulyje. Pastaruoju metu vis daugiau žmonių rūpinantis sveika mityba, šis patiekalas sugrįžo į populiariausiųjų gretas.
„Dėl savo šilkinės tekstūros jūros dumblius populiaru derinti su šiek tiek traškesniais ingredientais, pavyzdžiui, krevetėmis, agurkais ar mūsų salotose naudojamais kiniškais grybais”, – pasakoja ramenų baro įkūrėjas.

Be savo ypatingo skonio, jūros dumbliai pasižymi ir maistine verte. Jie kupini vitaminų ir mineralų, taip pat kalcio, kalio, geležies, baltymų ir skaidulų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją