Agurkai žiemai aštriame pomidorų padaže

„Macnas“ marinatas ypatingas tuo, kad yra du viename variantas garnyrui prie šašlyko ar kitos ant žarijų keptos mėsos – pomidorų padažas ir marinuoti agurkai viename. Iš visų bandytų ingredientų derinių šis yra ryškiausio skonio ir greičiausiai paruošiamas. Puiku ir tai, kad galima sunaudoti ir didesnius, peraugusius agurkus“, – pasakoja tinklapio „Kūmutės virtuvė“ autorė Renata Šniolienė.

Daugel metų tokiu būdu paruošti agurkai tapo ir kasdienio maisto pagardu, jie puikiai dera su virtomis ar keptomis šviežiomis dešrelėmis, maltiniais, kepsniais orkaitėje. Ir netgi paukštiena.

Sulaukiu daug klausimų dėl didelio konservantų kiekio. Tikrai taip, šiuo būdu marinuojant agurkus naudojami labai dideli kiekiai cukraus, druskos, acto, tačiau mažinant proporcijas, konservai nesilaikys iki žiemos. Norintiems sveikesnių produktų, siūlau rinktis fermentuotų, t.y. raugintų daržovių receptus.

Produktai:

agurkų - 5 kg
aštraus pomidorų padažo - 600 ml
aliejaus - 200 ml
cukraus - 200 g
vandens - stiklinės
druskos - 2 v. š.
česnako - skiltelės
acto (9 proc.) - 200 ml

Kaip gaminti:

1. Pasiruošiu agurkus, mažesniems nupjaunu galiukus ir pjaustau griežinėliais, o storapilvius pjaunu perpus, išskobiu sėklas ir supjaustau stambesniais pusžiedžiais. Standžiai sudedu į švarius ir sausus 0,5 l stiklainius. Puode sumaišau ir pradedu kaitinti pomidorų padažą, aliejų, vandenį, cukrų ir druską.

2. Laukiu kol užvirs, tuomet suberiu smulkiai pjaustytus česnakus, supilu actą, palaukiu kol užvirs ir kuo karštesniu marinatu užpilu agurkus, užsuku iškaitintais dangteliais, verčiu dangteliu žemyn ir skubiai užkloju senais kailiniais ar storu pledu. Šiluma turi laikytis kuo ilgiau.

3. Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį ir iškarto pradedu laukti žiemos.

4. Šio kiekio marinato užtenka 7-8 0,5 l stiklainiams užpilti.

Už receptą dėkojame Kūmutės Virtuvei!

Rauginti agurkai su garstyčiomis


Rauginti agurkai su garstyčiomis

Valgyti šiuos agurkus galima po 2-3 mėnesių nuo užpylimo, tiks užkandėlei, salotoms, sriubai, garnyrui.

Agurkus labai gerai išplaunu, naudoju tam reikalui skirtą indų šepetėlį. Nupjaustau uodegytes ir, jei agurkai skinti ne šiandien, pamerkiu į šaltą vandenį 2-3 valandoms. Tuo metu išsiplaunu stiklainius (uždaromus, ne užsukamus). Į 1l stiklainį dedu 1 valg. šaukštą prieskonių agurkų konservavimui mišinio 1 valg. šaukštą druskos, 1 valg. šaukštą cukraus, 1 valg. šaukštą garstyčių tyrelės.

Visi šaukštai be kaupo. Tuomet į stiklainius dedu po šalto vandens srove praplautus agurkus ir sklidinai pripilu stiklainius kuo šaltesniu vandeniu.

Dengiu verdančiu vandeniu nuplikytu plastikiniu dangteliu, labai gerai suplaku stiklainį, kad viskas pasiskirstytų, ir tuoj pat nešu į gūdžiausią rūsio lentyną.

Už receptą dėkojame Kūmutės Virtuvei!

Paprikų ir medaus skonio marinuoti agurkai


Paprikų ir medaus skonio marinuoti agurkai

Gaunasi labai kvapnūs, traškūs, neragauto skonio agurkėliai.

Kadangi paprikų blanširavimui reikia didesnio kiekio vandens, 7 l puodan supilu 5 l vandens.

Papriką blanširuoju apie 7 minutes ir koštuvo pagalba traukiu ją lauk iš vandens. Vienam litrui vandens paskaičiuoju ir pilu 2 v. š. cukraus, 1 v. š. druskos, 1 v. š. medaus, 1 a. š. sauso prieskonių mišinio marinavimui, 100 ml acto.

Visus komponentus kaitinu iki pilno druskos ir cukraus ištirpimo, o actą į marinatą pilu tik prieš pat pilant jį ant agurkų. Juos, gerai išplautus, supjaustytus griežinėliais ir sudėtus į stiklainius, užpilu verdančiu marinatu, stiklainius užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir verčiu žemyn galvom ant storesnio rankšluosčio. Bent 12 valandų užkloju senais kailiniais, o pilnai atvėsusius konservus nešu į rūsį.

Patarimas – jei agurkai maži, galite tokiu pat būdu marinuoti ir nepjaustytus agurkus. O jei norisi aštrumo – įberkite čili miltelių ar pagardinkite šviežiu čili pipiriuku.

Už receptą dėkojame Kūmutės Virtuvei!

Pjaustyti konservuoti agurkai žiemai


Pjaustyti konservuoti agurkai žiemai

Produktai:

4 kg šviežių agurkų,

1 stiklinė cukraus,

1 stiklinė acto (9 proc.),

1 stiklinė aliejaus,

1 šaukštas maltų juodųjų pipirų,

2 šaukštai druskos,

3 skiltelės česnako.

Kaip gaminti:

Agurkus nuplaukite, nupjaustykite galiukus, perpjaukite išilgai į keturias dalis. Česnakus sutarkuokite smulkia tarka. Pasigaminkite marinatą iš cukraus, acto, aliejaus, druskos ir pipirų – viską sumaišykite, bet nekaitinkite.

Agurkus sumaišykite su česnakais ir marinatu. Palaikykite šaltoje vietoje mažiausiai 7 val., geriausia – visą naktį. Paskui sudėkite agurkus į stiklainius, užpilkite susidariusiu skysčiu.

Agurkus galima valgyti po 7 – 12 val. Juos galima užsukti žiemai, 10 min. sterilizavus stiklainius.

Konservuoti agurkai su česnakais ir paprikomis


Konservuoti agurkai su česnakais ir paprikomis

Produktai:

200 g raudonųjų svogūnų,

g cukraus,

4 šaukštai druskos,

80 g česnako,

2 saldžiosios paprikos,

1,5 kg agurkų,

1 l baltojo acto,

1 šaukštas pipirų (nemaltų),

lauro,

juodųjų serbentų lapų,

petražolių ir salierų šaknų.

Kaip gaminti:

Paprikas perpjaukite perpus, išimkite sėkleles. Pipirus ir agurkus nuplaukite. Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite. Česnakų skilteles perpjaukite perpus. Svogūnus supjaustykite skiltelėmis, agurkus – šiaudeliais, paprikas – kubeliais.

Actą užvirinkite. Suberkite cukrų, druską, pipirus, šaknis, daržoves ir blanširuokite 2 min. kiaurasamčiu ištraukite komponentus, sudėkite juos į švarius stiklainius sluoksniais su lauro ir serbentų lapais.

Užpilkite marinatu, užsukite stiklainius. Bus galima valgyti po savaitės.

Traškūs prancūziški marinuoti agurkėliai


Traškūs prancūziški marinuoti agurkėliai

Produktai:

1 kg mažų jaunų agurkėlių,

250 g druskos,

3 aitriosios paprikos,

5 maži balti svogūnai,

5 kmynų šakelės,

5 peletrūno šakelės,

6 gvazdikėliai,

2 lauro lapai,

2/3 l baltojo acto.

Kaip gaminti:

Actą su tokiu pačiu kiekio vandens užvirinkite, įdėkite kmynų ir peletrūnų šakeles, palikite atvėsti.

Agurkus nuplaukite šaltu vandeniu, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska ir parai palikite.

Į šaltą vandenį supilkite 2 šaukštus acto, šiuo vandeniu nuplaukite agurkus. Agurkus sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Įdėkite svogūnų, aitriųjų pipirų gabalėlių, prieskonių.

Užpilkite acto mišiniu, stiklainius sandariai uždarykite. Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Agurkus bus galima valgyti po 10 dienų.

Į marinatą galima įdėti citrinos, apelsino, greipfruto riekelių. Tada agurkai įgaus naują poskonį.

Su medumi rauginti agurkai


Su medumi rauginti agurkai

Produktai:

4 – 5 krieno šaknies gabalėliai,
sauja krienų lapų,
2 vidutinio dydžio česnakų galvutės,
2 šaukštai medaus,
1 šaukštas rupios druskos 1-am l vandens,
sauja juodųjų serbentų lapų,
1 aitrioji paprika,
300 g krapų (su lapais ir žiedais).

Kaip gaminti:

Medinį puskubilį išplaukite karštu vandeniu su soda, išskalaukite, palikite išdžiūti. Agurkus pamirkykite šaltame vandenyje, dažnai keisdami vandenį. Mirkykite ne ilgiau nei 8 valandas.

Vandenį nupilkite, sudėkite agurkus į puskubilį ir supilkite vandenį, kuriame gaminsite sūrymą – vanduo turi visiškai apsemti agurkus. Nupilkite šį vandenį į didelį puodą, įdėkite medų, druską santykiu 2 šaukštai : 1 l vandens. Pakaitinkite vandenį, kad ištirptų medus ir druska, paskui palikite vandenį atvėsti.

Puskubilio sieneles įtrinkite česnaku. Ant dugno sudėkite trečdalį lapų, česnakų, krienų ir krapų, ant viršaus uždėkite pusę agurkų. Paskui – dar sluoksnį lapų, česnakų, krienų ir krapų, aitriąją papriką ir tada – likusius agurkus. Ant viršaus užberkite likusius prieskonius.

Agurkus užpilkite šaltu sūrymu, uždenkite drobine servetėle, uždėkite medinį dangtį ir svorį (pvz., akmenį).

Puskubilį su agurkais laikykite kambario temperatūroje 3 – 4 dienas, paskui pastatykite šaltoje vietoje. Žiūrėkite, kad agurkus visiškai apsemtų sūrymas, o prireikus užpilkite naujo sūrymo. Agurkai bus išrūgę po 1,5 mėnesio.

Taip pat galima rauginti agurkus 3 l stiklainiuose, tik juos reikės užpilti karštu sūrymu, o stiklainius iš karto užsukti. Priedams galima naudoti juodųjų serbentų lapus, vyšnių, ąžuolo lapus, krapų, pankolių, kmynų šakeles, kvapiuosius ir juoduosius pipirus.

Saldžiarūgščiai agurkėliai


Saldžiarūgščiai agurkėliai

Saldžiarūgščių marinuotų agurkėlių skonis tikrai nuostabus, o ir pagaminti juos paprasta.

Reikės:

Apie 4 kg agurkų (arba tiek, kiek norite)

1 l vandens

3 šaukštai cukraus

1 šaukštas druskos

1 stiklinė 9 proc. acto (galima ir 6 proc. obuolių actą naudoti, tuomet agurkai būna švelnesni)

prieskoniai pagal skonį – česnakas, krapai, vyšnių, serbentų, krieno lapai



Kaip gaminti:

Agurkus nuplauti, nupjaustyti galiukus ir sudėti į didelį puodą, užpilti vandeniu ir užkaitinti iki virimo. Jie tampa minkštesni, todėl daug patogiau juos dėti į stiklainius ir jų telpa gerokai daugiau nei dedant žalius. Agurkus dėti į paruoštus stiklainius, juose jau turi būti sudėti nuplikyti prieskoniai. Dangtelius nuplikyti verdančiu vandeniu ir spiritu juos išdezinfekuoti.

Kitam puode paruošti marinatą: supilti ingredientus, vandens tiek litrų, kiek planuojate maždaug marinuoti agurkų. Išvirus marinatą, jį tiesiog pilti ant agurkų ir užsukti stiklainius. Apversti ir leisti lėtai atvėsti.

Suktinukai iš pernokusių agurkų


Suktinukai iš pernokusių agurkų

Produktai:

1 kg agurkų,

saujelė krapų,

saujelė peletrūnų,

1 česnako galvutė,

20 serbentų lapų,

2 šaukštai druskos,

2 šaukštai obuolių acto.

Kaip gaminti:

Agurkus nulupkite, supjaustykite 1 cm storio riekelėmis. Krapus ir peletrūnus susmulkinkite. Česnakų skilteles nulupkite, smulkiai supjaustykite. Serbentų lapus nuplaukite, nusausinkite.

Dėkite agurkų riekeles į stiklinį ar keraminį indą sluoksniais su druska, smulkintais žalumynais ir česnakais. Ant viršaus užberkite dalį serbentų lapų, kad jie visiškai uždengtų agurkus.

Į 1/2 l vandens įpilkite acto, užvirinkite, tada palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Užpilkite tirpalu agurkus, uždenkite lėkšte, prislėkite svoriu. Palikite vėsioje vietoje parą. Po paros susukite agurkus kartu su žalumynais ir česnakais į suktinukus. Ant sterilizuotų stiklainių dugno sudėkite pusę likusių serbentų lapų, tada sudėkite suktinukus.

Sūrymą perkoškite, užvirinkite. Karštu sūrymu užpilkite agurkus, ant viršaus uždėkite serbentų lapų. Sandariai uždarykite stiklainius ir pastatykite į tamsią, vėsią vietą. Agurkus bus galima valgyti po savaitės.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją