Auginti balkone – nesudėtinga

Prieš šio šeštadienio laidą pasikalbėjome su „Delfi Diena“ laidos vedėja Kristina Pocyte. Iš televizijos laidų daugeliui puikiai pažįstama žurnalistė sako, kad iš tiesų dažnai gamina patiekalus su agurkais vos tik prasidėjus jų sezonui.

„Mėgstu ir šviežius, ir raugintus, ir marinuotus agurkus. Vasarą dažniausiai mėgstu šviežiai su česnakais, krapais ir serbentų lapais paraugtus. Tuo tarpu žiemą ragauju ir raugintus, ir marinuotus. Pastaruosius ir pati gaminu. Dažniausiai marinuoju su ciberžole, medumi ir čili pipirais bei pridedu krapų. Šiuos skanu valgyti tiesiog kaip užkandį ar garnyrą, o raugintus agurkėlius kartais mėgstu supjaustyti smulkiais kvadratėliais ir sumaišyti su šaukšteliu grietinės. Patinka ir agurkinė sriubą, jai agurkus taip pat ruošiu vasaros pabaigoje.
Kristina Pocytė

Jei pas mamą darže pamatau pirmą jau bent kažkiek paaugusį agurką, jis niekada nespėja užaugti. Tokie vidutiniai, traškūs ir vos nuskinti – patys skaniausi. Gal dėl to ir šiemet, ir pernai jų auginu ir savo balkone. Taip, tiesiog balkone (juokiasi). O ir nauda dviguba – ir agurkų užauga, ir balkono tvorelę kaip vijoklis apsiveja. Tiesa, šiemet jie auga prasčiau. Ilgokai trypčioję vietoje tik neseniai pradėjo stiebtis aukštyn, bet vis dar tikiuosi, kad ir šią vasarą ragausiu savo balkone užaugintų agurkų. O juos auginti nesudėtinga, reikia tik meilės ir daug vandens“, – pasakojo „Delfi TV“ laidų vedėja.

Žino ne vieną receptą

Kristinos pasiteiravus, kokiomis virtuvės gudrybėmis ji vadovaujasi ruošdama patiekalus, kuriuose yra agurkų, K. Pocytė sakė, kad agurkai ją visuomet išgelbėja kai norisi tirštesnės sriubos. Tam puikiai tiks ir kreivi ar peraugę agurkai, nes juos tereikia smulkiai supjaustyti kubeliais, pakaitinti su trintais pomidorais ir pagardinti žiupsneliu druskos ar cukraus. „Jei turiu, dedu dar prieskoninių žolelių ir viskas. Tokie stiklainiai laukia vėsių rudens dienų ar žiemos, kai norisi sriubos“, – paaiškina pašnekovė.

Tiesa, kartu Kristina pastebi, kad agurkai gali būti ne tik valgomi, tačiau ir tapti grožio priemone. Juos ji pataria supjaustyti storesnėmis riekelėmis, išdėlioti ant lėkštės ar lentelės taip, kad nesiliestų. Tuomet galima pašauti į šaldymo kamerą ir kai sušąla, sudėti į maišelius. Tokie agurkai tiks žiemą kaip ledukai veidui.
Kristina pasakojo, kad mėgstamiausias jos receptas yra marinuoti agurkėlius ir vėliau gardaus turinio pripildytus žavius stiklainiukus dovanoti kolegoms, draugams ir šeimos nariams. „Ruošdama šiuos agurkėlius pirmiausiai su bulvių skustuku supjaustau agurkus juostelėmis, atrenku lygiausias iš jų, paimu įkaitintą stiklainį ir suku juos lyg žiedą nuo krašto iki vidurio. Vėliau dedu prieskonius, užpilu marinatu, kaitiniu ir palieku laukti žiemos. Beje, gali pasirodyti, kad taip ruošiant agurkus nemažai lieka nepanaudojamų kraštelių, bet taip nėra, nes gaminant tokius agurkus visada ruošiu ir agurkus sriuboms, tad panaudojama viskas.

Vasariškas sumuštinis

Tačiau kaip tik dabar reikia džiaugtis šviežiais agurkais, pavyzdžiui, su medumi ar su humusu. Dar skanu agurko gabalėlį įsukti į salotos lapą kartu su kumpio riekele – štai ir vasariškas sumuštinis. O ir šaltibarščiai neįsivaizduojami be agurkų! Jų pilna visa mūsų virtuvė, tad lieka tik mėgautis šviežiais ir traškiais, kol tik galime“, – pasakojo K. Pocytė.

„Delfi TV virtuvė“ veikia verslo centre „Vertas“, esančiame Gynėjų g. 16, Vilniuje. Norintieji šioje erdvėje filmuoti savo maisto šedevrus, daryti pristatymus ar kitus renginius, jau dabar gali rašyti el. paštu rinkodara@delfi.lt.

„Delfi TV“ eteryje laidą „Receptų receptas“ galite stebėti kiekvieną šeštadienį 11.00 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją