Pernai didžiulio populiarumo sulaukė vasaros skonių ir kvapų kolekcionieriams dedikuota knyga Alfas vienas gamtoje, šiemet šefo taikinyje – 7 saulės sunokinti ir prisirpinti vasaros ingredientai: agurkai, pomidorai, arbūzai, uogos, cukinijos, morkos, žirneliai.

– Alfai, kam dedikuota šios vasaros knyga?

– Visiems, kurie yra tokie kaip aš – kulinarinių nuotykių aistruoliams, visais receptoriais ragaujamo pasaulio kristupams kolumbams. Ir ypač tiems, kuriems vasarą linksta kojos užuodus saulės prisirpintų pomidorų, braškių, nuo skonio tiesiog sprogstančio, ką tik prapjauto, arbūzo kvapus.
Taip pat ji skirta susitikimams, apsikabinimams, smagioms kalboms ir dainoms prie stalo, nes į knygą „Saulės nubučiuoti – mano suvilioti“ surinkau unikalią kolekciją – savo vasarų klasika tapusius receptus, kuriais tiesiog norisi dalintis su draugais, giminėmis, kaimynais, kolegomis ir t.t. Vasara yra apie dalinimąsi: įspūdžių, patyrimų ir, žinoma, skonio atradimų.

– Kas tau pačiam yra kulinarinė vasara – šalti gaivinantys desertai ar ugnies nulaižyti kepsniai?

– Nei tik šalti desertai, nei tik ugnies nulaižyti kepsniai. Vasara man labiausiai asocijuojasi su spontaniškumu. Jeigu žiemą reikia galvoti, kaip ir ką apsirengti, kur eiti, ką veikti, nes oras įpareigoja planuoti, tai vasara yra tas metas, kai į pasimatymą ar į parką suvalgyti pagal knygos receptą pasigamintų, pavyzdžiui, arbūzinių ledų galima nueiti net ir basomis. Vasarą mane kaip tik labiausiai žavi galimybė būti spontaniškam.

– Ir visgi: koks patiekalas ar maisto produktas Tau yra vasaros sinonimas?

– Naujos knygos turinys „sukasi“ apie 7 saulės nubučiuotus ingredientus, kurie visi man ir reiškia vasarą. Visas šias gėrybes suguldžiau į patiekalus tokiais deriniais, kurie, neabejoju, ne vieną privers aiktelėti.

Jeigu primygtinai reikia išskirti kažką vieną, tebūnie tai arbūzas, nes, mano galva, jis yra šiek tiek nuskriaustas ta prasme, kad žmonės žiūri į jį nepakankamai kūrybiškai. Dažniausiai arbūzas tiesiog pjaustomas ir valgomas vienas – tuo viskas ir baigiasi. Tačiau arbūzas – visai kaip pomidoras – pilnas galimybių. Jis tinka ir saldiems, ir sūriems patiekalams gaminti, ir prie mėsos, ir prie žuvies, ir šaldyti, ir net kepti. Trumpai tariant, mano šios vasaros dėmesio ir knygos centre – arbūzas!

Morkos, beje, taip pat nepakankamai išnaudotos vasaros virtuvėse, naujoje knygoje skaitytojai ras daug idėjų, kaip jas „įdarbinti“ labiau.

Alfo Ivanausko nauja knyga

– Kas naujoje knygoje Tau pačiam labiausiai patinka?

– Lengvumas ir organiškumas. Visų mano knygų, kaip, beje, ir kulinarinių laidų pagrindinė idėja – gaminti turi būti lengva ir smagu, o sėkmę būtina patirti iš pirmo karto. Maisto gaminimas turi būti panašus į atostogas su draugais, o ne į egzaminą, kurį vertins griežta komisija.

Knygoje dalinuosi ir receptais, ir kulinariniais triukais. Vengiu radikalių sprendimų, nes jie gali gąsdinti gaminančiuosius, todėl ieškau, kokią smulkmeną recepte pakeisti, kad ne tik patiekalas, o ir kasdienybė taptų dar gardesnė, įdomesnė ir gražesnė.

Man visada svarbu, kaip patiekalas patiekiamas, kokia yra jo aplinka. Todėl dar vienas dalykas, kuris šioje knygoje labai patinka, yra tai, kad ją ruošiant nebuvo nupirkta nė viena nauja lėkštė ar kitas indas. Mano tikslas buvo ieškoti tvarių stalo dekoro ir serviravimo idėjų, panaudoti tai, ką turiu, senus dalykus prikelti naujam gyvenimui. Norėjau sau ir skaitytojams įrodyti, kad nebūtinai tik nauji dalykai atrodo naujai, skaniai ir moderniai.

– Savo sekėjus vis palepini staigmenomis ir netikėtumais. Kas labiausiai netikėta naujoje knygoje?

– Jau pirmoje mano vasaros laidoje „Alfas mieste“ pateikiau tikrą kulinarinį netikėtumą – grilyje ant šakos keptą šakotį.

Visose mano knygose būna bent vienas mano labai mėgstamų bulvinių blynų netikėtas receptas. Knygoje „Saulės nubučiuoti – mano suvilioti“ siūlau bulvinius blynus patiekti su arbūzų, svogūnų ir krevečių pagardu. Labai neįprasta, bet nuostabiai gardu... kūrybinė komanda negalėjo atsivalgyti. Tikiuosi, įvertins ir skaitytojai.

Alfo Ivanausko nauja knyga

– Jeigu būtum pakviestas į suneštinių vaišių vakarėlį, kokį patiekalą iš naujos knygos į jį atsineštum?

– Labai skanu valgyti šviežias skaniai sunokusias vasaros gėrybes, pavyzdžiui, traškius agurkus, žalius žirnelius, bet kartais smagu iš jų sukurti šį tą įdomesnio. Būtinai neščiausi azijietiškai paruoštus žirnius (tai labai greitai pagaminamas nerealus patiekalas) ir azijietiškai ruoštus agurkus.
Mano prioritetas virtuvėje – laikas, kurį galime skirti savo šeimai ir draugams, bendravimas, todėl visi mano pasiūlyti patiekalai yra greitai pagaminami, nesudėtingi, bet ypatingi.

– Elektroninis knygos formatas atveria naujas technines galimybes, knyga tampa prieinama visiems ir visur, kur tik yra internetas, be to, ji interaktyvi, nuotraukos tarsi „gyvos“, galima pasitelkti net garso efektus. Taigi, kiekviena nauja knyga – vis arčiau tobulybės. Įdomu, kokia yra tavo svajonių kulinarinė knyga?

– Manau, kad visi autoriai svajoja apie knygą, kuri lepintų ne tik akis, bet ir uoslę. Mes esame išleidę keletą leidinių, kuriuose tam tikrus dalykus buvo galima užuosti, bet mano svajonė – kad kiekvieną knygos patiekalą būtų galima ir pauostyti, ir paragauti. Aš svajoju apie visišką kulinarinį kosmosą!

Naują virtualią knygą visi DELFI skaitytojai gali vartyti čia ir ja dalintis su draugais. Visiškai nemokamai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją