„Nors pavasariška šiluma Lietuvą dar kol kas aplenkia, šiemet lietuviškų braškių turime keliomis savaitėmis anksčiau nei pernai. Pirmosiomis lietuviškomis braškėmis prekybą pradedame šį penktadienį, mūsų tinklo parduotuvės jos siūlomos 200 g indeliuose, o jų kaina šią savaitę lojaliems pirkėjams siekia 3,19 Eur. Braškės turi gaiviam pavasariškam skoniui ištikimus gerbėjus, tad parduotuvių lentynose niekuomet neužsibūna“, – pranešime žiniasklaidai sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kaip laikyti parnešus namo?

Prekybos centro darbuotojai sako, kad braškės yra vienos mėgstamiausių lietuvių uogų, ir dalijasi faktais, kuriuos veikiausiai žino ne kiekvienas.

Braškės – vienintelės uogos, kurių sėklos yra išorėje. Sakoma, kad vidutinio dydžio braškė sėklų turi apie 200. Tad neturėtų stebinti, jog užkandžiaudami braškėmis jaučiame sėklyčių traškumą. Kaip tik dėl šios priežasties braškės nėra visiškai tikros uogos, kaip, pavyzdžiui, mėlynės ar net vynuogės, kurių sėklos yra viduje.

Kaip atskirti kokybiškas braškes? Uogos turėtų būti blizgios ir tolygios spalvos. Vis dėlto nereikėtų baimintis, jei uogos ne visiškai raudonos, tai suteikia joms pikantiškesnio skonio.

Laikyti braškes patariama šaldytuve dvi ar tris dienas. Stenkitės, kad uogos nebūtų sulipusios ir plaukite jas tik prieš patiekdami. Taip pat venkite sandarių pakuočių, uogos turi kvėpuoti.

Senovės romėnai buvo įsitikinę, kad braškės turi gydomųjų galių. Jie pasitelkė šias uogas depresijai gydyti, bet taip pat naudojo nuo alpimo iki karščiavimo, inkstų akmenligės, blogo burnos kvapo ir gerklės skausmo. O Prancūzijoje nuo seno tikima, kad braškės yra geriausias afrodiziakas, tad per tradicinius vestuvių pusryčius jos buvo patiekiamos kaip saldi trinta sriuba.

Patiekalų su braškėmis įvairovė

Kaip gi valgyti braškes, priklauso tik nuo jūsų vaizduotės. Šias uogas galite pasitelkti bet kur. Jos gali tapti puikiu deriniu su sūriu ir riešutais. O jeigu užpjaustysite braškių ant vanilinių ledų ir patieksite su šokolado drožlėmis, turėsite ypatingą ir išraiškingą desertą. O kur dar gaivus pieno koktelis pusryčiams su braškėmis? Nepamirškite prie braškių derinti ir šviežių mėtų lapelių, taip gausite dar daugiau gaivos.

Mėgstate grilio patiekalus? Išbandykite braškių iešmelius. Aptepkite uogas citrinų, apelsinų sulčių, medaus ir kukurūzų krakmolo padažu, tuomet verkite ant iešmelių kartu su kitais mėgstamais smulkintais vaisiais ir pakepkite kelias minutes kepsninėje.

Galite paruošti ir barbekiu padažą su šviežiomis braškėmis, pomidorų, sojų padažu, citrinos sultimis, svogūnų laiškais ir kalendros lapeliais. Visus ingredientus sumaišykite ir patiekite su ant grotelių kepta žuvimi, paukštiena ar mėsa.

Dar vienas derinys su sūriu – įkaitintoje iki 150°C orkaitėje kepkite bri sūrio gabalėlį, kol vidus išsilydys. Tuomet atsargiai nuimkite sūrio viršų, uždenkite pjaustytomis braškėmis bei migdolų drožlėmis ir pabarstykite cukrumi. Skonis tikrai nustebins kiekvieną gurmaną.

Jeigu norite dar įdomesnio derinio, prekybos tinklo atstovė siūlo braškes apipurkšti trupučiu balzaminio acto, pabarstyti cukrumi ir porą valandų palikti pasimarinuoti. Tuomet užberti šviežiai maltų juodųjų pipirų ir iš karto patiekti. Nors skonis gali kiek nustebinti, bet tikrai bus skanu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją