Anot K. Pocytės, jos šeimos namuose velykinis stalas būna tradicinis, o pagrindiniu patiekalu visuomet tampa kiaušiniai. Tiesa, margučiai visuomet lieka stalo puošmena.

„Velykų rytą kartu su svogūnų lukštais, kad būtų sodrios ir gražios spalvos, verdame kiaušinius minkštu tryniu ir greitai sėdame prie stalo, kad kiaušiniai nespėtų atšalti. Man patys skaniausi dar šilti, minkštai virti kiaušiniai. Tobulai išvirti tokius ir pačiai ne visada pavyksta, bet stengiuosi vadovautis tėčio pamokomis ir virti tris minutes nuo vandens užvirimo, jei kiaušinis buvo įdėtas dar į šaltą vandenį, o jei kiaušinį dedame į verdantį vandenį – penkias.

Kristina Pocytė

Ant stalo taip pat būtinai būna šaltienos. Tik per šią šventę mūsų namuose jos būna ant stalo, tad šaltiena būna pasiilgta ir noriai bei gardžiai visų ragaujama. Žinoma, šalia būtina turėti ir daug krienų bei juodos duonos. Tokį šventinį stalą Velykų rytą prisimenu nuo pat vaikystės, toks jis būna ir dabar, toks jis buvo ir per karantiną, kai šventinį stalą sau ruošiausi pati, o su šeima sveikinausi per telefono ekraną“, – pasakojo televizijos laidų vedėja.

Kristina prisiminė, jog prieš dvejus metus prasidėjusi pandemija visus privertė stabtelėti, o Velykoms tuomet ji pirmąkart šaltieną ruošė savo namuose pati, tačiau su mamos rekomendacijomis ir patarimais. „Pavyko puikiai ir, žinoma, užteko dar kelioms dienoms ir po Velykų (juokiasi).

Pernai Velykas taip pat sutikau be šeimos, bet norėdama namuose sukurti tą džiugų šventės laukimo jausmą, mokiausi tradicinio margučių marginimo vašku. Iki tobulumo dar reikės pasistengti. Mėginsiu šiuos įgūdžius patobulinti ir šiemet, bet tas jausmas, vaško kvapas ir ramybė stengiantis kiekvieną margutį paversti kuo gražesniu, buvo užburianti šventės laukimo magija“, – pasakojo televizijos laidų vedėja bei pridūrė, kad šventės jai asocijuojasi su tradiciniais patiekalais bei nostalgiškais vaikystės prisiminimais, ypač skaniai gaminusios jos močiutės ilgesiu.

Netikras zuikis

Pasiteiravus, kokį patiekalą ji pasiūlytų Velykų stalui, K. Pocytė sakė, kad čia tiktų tiek žuvies, tiek daržovių patiekalai ar net keptas kumpis. Tačiau nėra sunku pasigaminti ir netikrą zuikį, kuris puikiai tiks Velykų dieną.

„Jį pagaminti labai paprasta – į pasirinktą faršą įmaišome tarkuotą bulvę, morką, prieskonių, mušame kiaušinį ir formuojame vieną didelį ar kelis mažesnius zuikius.

Tik tam, kad jie taptų tikrai gražiais zuikučiais, reiks ir kūrybiškumo – ausimis gali tapti lauro lapai, akytėmis – pipirai. Su zuikiais gali kepti ir ežiukas, tik jam reikės spyglių. O jei norėtųsi ko nors gaiviau, galbūt ruoščiau avokado salotas su pomidorais, salotų lapais, sūriu ir riešutų druska“, – savo patarimais dalijosi „Delfi diena“ vedėja.

„Delfi TV“ eteryje laidą „Receptų receptai“ galite stebėti kiekvieną šeštadienį 11 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją