Batatų pyragas

Pagrindas: 120 g pekano riešutų, 40 g klevų sirupo (galima keisti datulių sirupu), 50 g ekologiškų kukurūzų dribsnių (smulkiai traiškytų), 80 g kokosų sviesto.

• Sumaišykite pekano riešutus su klevų sirupu ir pakepinkite orkaitėje 160 C temperatūroje apie 15-20min, kol gražiai apskrus. Atvėsinkite ir sutraiškykite iki smulkų gabaliukų.
• Sudėkite smulkiai traiškytus kukurūzų dribsnius ir tirpintą kokosų sviestą.
• Išmaišykite iki vientisos masės ir išklokite į apskritą 21cm metalinę kepimo formą ant kepimo popieriaus ir tolygiai paskirstykite pagrindą, kad sandariai pasidengtų visi formos kraštai. Pagrindą sušaldykite šaldiklyje apie 30 min.

Evaldas Juška

Batatų tyrė: 200 g keptų batatų, 200 ml kokosų pieno, 75 g klevų sirupo (galima keisti datulių sirupu)1/2 a. š. meduolinių prieskonių.

Keptus orkaitėje batatus sutrinkite su pienu ir klevų sirupu iki švelnios vienalytės masės. Sudėkite meduolinius prieskonius ir išmaišykite. Atidėkite putėsiams.

Batatų putėsiai: 450 g batatų tyrės, 225 ml lengvai išplaktos grietinėlės, 10 g želatinos miltelių (galima keisti agaru), 42 g vandens.

• Sumaišykite želatiną su šaltu vandeniu ir palikite apie 30 min. išbrinkti.
• Pašildykite batatų tyrę, į ją sudėkite išbrinkintą želatiną, permaišykite iki želatina ištirps ir masė taps vientisa.
• Sudėkite trečdalį grietinėlės į tyrę ir permaišykite. Sudėkite likusią lengvai plaktą grietinėlę ir supilkite gautą musą į šaldytą formą su pyrago pagrindu. Palikite batatų pyragą sustingti trims valandoms šaldytuve.

Mandarinų želė: 200 ml mandarinų sulčių, 25 g klevų sirupo, 6 g želatinos miltelių (galima keisti agaru), 20 g vandens.

• Sumaišykite želatiną su šaltu vandeniu ir palikite apie 30 min. išbrinkti.
• Pašildykite 100 ml mandarinų sulčių su klevų sirupu, sudėkite želatiną, ištirpinkite ir supilkite likusias šaltas sultis. Padenkite mandarinų glazūra pyragą ir palikite šaldytuve kelioms valandoms sustingti.
• Norėdami išimti pyragą iš formos, pašildykite formos kraštus ir jie atšoks nuo pyrago.
• Pjaustykite pyragą šiltu peiliu. Tokiu būdu musas neprikips prie peilio.

Batatų pyragas

Batatas arba saldžioji bulvė. Bulvėse daug svarbių organizmui vitaminų ir mineralų, iš kurių daugiausiai yra vitamino C ir B6 bei mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, magnio ir geležies. 150 g bulvėje (su oda ir be odos) yra net 27 mg vitamino C (šis vitaminas labai svarbus geležies pasisavinimui, struktūrinio audinių baltymo kolageno sintezei), o jos odoje – apie 48 mg magnio. Tad, nulupdami bulvės lupeną, prarandame didelį kiekį (apie 45 proc.) šio svarbaus organizmui mineralo. Kalio taip pat yra daug, būtent bulvės žievėje. Bulvės turtingos polifenoliais (tai biologiškai aktyvūs komponentai, pasižymintys milžinišku poveikiu mūsų sevikatai), ypatingai karotenoidais. Du karotenoidai – beta-karotenas ir luteinas – labai svarbūs akių sveikatai. Beta-karotenas – vitamino A pirmtakas – organizme jis paverčiamas vitaminu A. Ryškios spalvos bulvėse itin gausu šių karotenoidų: beta-karoteno, luteino, zeaksantino, kvarcetino ir violaksantino. Beta-karotenų kiekis padidėja apdorojus produktą termiškai.

Klevų sirupas / Datulių sirupas. Klevų sirupas yra populiarus natūralus saldiklis, kuris, kaip teigiama, yra sveikesnis už cukrų. Pagal spalvą yra kelios skirtingos klevų sirupo rūšys. Tamsiausias sirupas pasižymi stipriausiu skoniu ir didesniu antioksidantų kiekiu. Nors klevų sirupe yra nemažai kai kurių mineralų, ypač mangano ir cinko, nepamirškite, kad jame taip pat itin gausu cukraus. Atminkite, kad didelis cukraus kiekis gali turėti įtakos Jūsų gliukozės kiekiui kraujyje, nors šiuo požiūriu klevų sirupas gali būti geresnis pasirinkimas nei įprastas rafinuotas cukrus. Tikėtina, kad rafinuoto cukraus pakeitimas kokybišku klevų sirupu nepakenks, tačiau toks jo panaudojimas tegul lieka tik švenčių proga, bet ne kasdieninėje mityboje. Klevų sirupą galima keisti datulių sirupu. Datulių sirupe gausu tokių maistinių medžiagų kaip magnis, fosforas ir cinkas. Jo antioksidantų kiekis prilygsta avietėms, todėl jis yra gana maistingiausias saldiklis. Datulių sirupas taip pat laikomas vienu sveikiausių saldiklių. Kadangi datulių sirupe yra natūralaus cukraus, kuris nepadidina cukraus kiekio kraujyje taip stipriai, kaip rafinuotas cukrus, jis yra saugus pasirinkimas. Tačiau, perteklinis vartojimas gali turėti neigiamos įtakos cukraus kiekiui kraujyje.

Sandrija Čapkauskienė

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)