Skonio skirtumų nėra


„Šis pienas – toks pat baltas, įprastos struktūros produktas, kuriuo netgi galima pagardinti kapučino kavą. Tik jis gaminamas iš bulvių, yra draugiškas veganams, neturi tradicinių alergenų: laktozės, glitimo, riešutų. Šiame piene taip pat mažai cukraus, riebalų, daug kalcio, vitamino D, folio rūgšties, kuri mažina blogojo cholesterolio kaupimąsi širdies raumenyje. Tuo metu abejojantiems, ar produktas nebus keisto skonio, verta paminėti, kad bulvės apskritai yra beskonės. Todėl ir šio pieno paragavus, sunku pastarąjį atskirti nuo kitų panašių gaminių“, – pasakoja „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Stebinantis tvarumas


Visgi minėtos bulvių pieno savybės yra tik dalis šio produkto privalumų. B. Baratinskaitės teigimu, tokia kulinarinė naujiena ne veltui vadinama super draugiška aplinkai, rašoma pranešime spaudai.

„Štai gaminant migdolų pieną sunaudojama apie 74 litrus vandens vienai stiklinei. Tuo metu bulvių pienui vandens reikia 56 kartus mažiau. Be to, norint užauginti bulves, naudojamas ir mažesnis žemės plotas. Jo prireikia dvigubai mažiau nei avižoms. Taip pat bulvės auga ir tvariau, nes šių daržovių augintojai pagamina nepalyginamai mažesnį kiekį CO2, nei, pavyzdžiui, pieno pramonė. Sojos irgi turi prastą reputaciją, ypač, kalbant apie miškų naikinimą. Taigi akivaizdu, kodėl bulvių pienas taip palankiai vertinamas vartotojų, o ypač tų, kuriems rūpi gamtos išsaugojimas“, – tikina kulinarijos ekspertė.

Bulvių pienas

Kviesdama įsitikinti, kad šis produktas yra ne tik vertingas, bet ir gali nustebinti kiekvieną veganą, laktozės netoleruojantį bei sveika mityba besirūpinantį žmogų, B. Baratinskaitė siūlo tokią naujieną pasigaminti patiems.

Lengvai ir greitai: bulvių pieno paruošimas namuose

Reikės: 3 puodelių šilto virinto vandens, vienos didelės bulvės, žiupsnelio druskos, arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto. Papildomai galima naudoti ketvirtį stiklinės smulkintų migdolų, 2 valgomuosius šaukštus medaus arba klevų sirupo saldinimui.

Pirmiausia, nuskuskite, supjaustykite ir išvirkite bulvę vandenyje, į kurį įdėkite druskos. Vandens, kuriame virė bulvė, neišpilkite. Jį supilkite į trintuvą, kartu sudėkite išvirtą bulvę, vanilę, migdolus ir medų arba klevų sirupą. Viską trinkite apie 5 minutes. Tuomet skystį nukoškite per drobinį rankšluostį.

„Šį bulvių pieną galima naudoti kaip įprastą. Juo per pusryčius pagardinti dribsnius, kavą, naudoti kitiems patiekalams. Bulvių pienas taip pat gaminamas tiek šiltas, tiek šaltas. Abiem variantais reikės tik skirtingos temperatūros vandens. Tuo metu šaldytuve bulvių pienas gali būti laikomas kelias dienas, o prireikus – pašildomas“, – teigia kulinarijos žinovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)