Geriausia – natūralus saldumas

Lietuviai girą išties mėgsta ir jos kasmet nuperka vis daugiau. Anot „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, šio gėrimo pardavimai prekybos tinkle per pirmąjį 2021-ųjų pusmetį, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, ūgtelėjo dešimtadaliu.

„Pastebime, kad mūsų pirkėjai noriai išbando ir naujoves. Pavyzdžiui, ypač populiarėja kombučos gėrimas, kurio šiemet, palyginus su pernai, pardavėme net beveik 1,5 karto daugiau. Visgi ją giros pardavimai gerokai lenkia. Tai rodo, kad esame ištikimi tradicijoms, renkamės tai, kuo lietuviai gaivinasi dar nuo XVI amžiaus. Be to, savo klientams siūlome natūralią, Lietuvos ūkininkų pagamintą girą „Linkėjimai iš kaimo“ lentynose. Jos šiemet pardavėme 40 proc. daugiau. Vadinasi, skanauti gėrimą, kurio receptūra yra autentiška, lietuviai linkę vis labiau. Tokia gira – ir natūrali bei ekologiška. Todėl mūsų lankytojų dėmesį sveikesnėms produktų alternatyvoms vertiname itin palankiai“, – sako E. Dapkienė.

Tiems, kurie rūpinasi savo mityba ir nori šiuo gėrimu vasara gaivintis kuo dažniau, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė primena apie giros naudą organizmui. Ją užtikrinti, pasak pašnekovės, galima tikrai paprastai.

Naminė gira

„Tinkamos sudėties naminė gira organizmą praturtina papildomu B vitaminu, gerosiomis bakterijomis. Ji ir puikiai malšina troškulį, gerina žarnyno veiklą, papildo mitybos įvairovę. Todėl šios naudos sugadinti į naminę girą pridedant daug cukraus nevertėtų. Jos saldumą puikiai užtikrina vaisiai ir uogos, kurie turi daug natūralios fruktozės, taip pat – medus. Naminės giros gamybai naudojama ir ruginė duona, razinos. Pastarosios yra tarsi laukinės mielės, kartu su natūraliu cukrumi lemiančios rūgimo procesą. Kuo ilgiau šis vyksta, tuo fruktozės kiekis mažėja ir gira tampa rūgštesnio, malonesnio skonio“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Pasidalijusi šio gėrimo nauda ir gamybos gudrybėmis, maisto ekspertė siūlo jį pasigaminti namuose patiems.

Tradicinė naminė medaus gira

Reikės: 4 litrų vandens, 400 g medaus, 60 g mielių, pusės stiklinės razinų, 1 citrinos, valgomojo šaukšto cukraus.

Užvirkite vandenį, leiskite atvėsti, tačiau ne iki galo. Tada jame ištirpinkite medų. Vanduo dabar turėtų jau būti vėsus. Tuomet į jį supilkite su cukrumi ištrintas mieles, puodą uždenkite švariu lininiu rankšluosčiu, palikite šiltai visai nakčiai. Ryte nugriebkite susidariusias putas, suberkite razinas, supilkite išspaustas citrinos sultis. Girą supilstykite į butelius, kurių kiekvieną būtinai papildykite razinomis, nes taip geriau vyks rūgimo procesas. Juos pastatykite šaltai 2–3 paroms. Ragaukite.

„Tai paprastas, tačiau labai gardus giros receptas. Jam cukraus naudojama visiškai nedaug, tik tam, kad vyktų rūgimas. Visą giros saldumą užtikrina medus – natūralesnis saldiklis. Todėl, pasigaminus šį gėrimą, juo bus galima gardžiuotis sveikiau, ragaujant tradicinį skonį, kuriuo mėgavosi dar senovės lietuviai“, – teigia B. Baratinskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją