Populiarumą lemia maistingumas


„Nors vieną citriną turbūt valgo retas, tačiau šis vaisius virtuvėje gali būti panaudojamas labai plačiai. Būtent citrinos universalumas ir maistinės savybės užtikrina jos vietą tarp populiariausių vaisių: jose gausu vitaminų bei mineralų, citrinos vartojimas skatina virškinimą bei itin tinka tiems, kurie puoselėja savo kūno linijas“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Prilyginama ir supermaistui


Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pažymi, kad tiek įprastas, tiek žaliąsias citrinas įvairiems patiekalams ir gėrimams verta rinktis ne tik dėl šių vaisių skonio, bet ir maistinių savybių, rašoma pranešime spaudai.

Citrina

„Turbūt dar nuo vaikystės daugeliui žinoma, kad citrina turi daug vitamino C, kuris yra labai svarbus organizmo imuninei funkcijai ir odos sveikatai. Visgi vitaminas C nėra vienintelė šių vaisių nauda. Citrinos taip pat yra turtingos vitaminu B6, kaliu ir maistinėmis skaidulomis. Jose taip pat yra svarbių antioksidantų, mažinančių susirgimo vėžiu riziką. Be to, citrinos yra laikomos gerai organizmo toleruojamu vaisiumi, kurio sukeltos alerginės reakcijos yra gan retos. Ne veltui jos dėl savo naudos sveikatai yra priskiriamos supermaistui“, – sako B. Baratinskaitė.

Norintiems išnaudoti citrinos maistines ir skonio savybes B. Baratinskaitė siūlo išmėginti naminio citrininio limonado receptą.

Naminis citrininis limonadas

Karštą vasaros dieną stiklinė šalto citrininio limonado gali tapti tikru išsigelbėjimu. Juolab, kad tokiam gėrimui paruošti nereikia didelių pastangų. Tam prireiks: 1 stiklinės citrinos sulčių (4-6 citrinų), 1 stiklinės vandens (sirupui), 1 stiklinės cukraus, 2-3 stiklinių vandens (praskiedimui).

Norint paruošti tokį limonadą, nedidelėje keptuvėje pirmiausiai reikia paruošti sirupą – cukrus su vandeniu kaitinami iki tol, kol visas cukrus ištirps, o mišinys pradės lėtai virti. Kol verda sirupas, į atskirą indą išspaudžiamos 4-6 citrinų sultys. Norint, kad limonade būtų jaučiamas intensyvesnis citrinos skonis, į verdantį sirupą galima įdėti trintos citrinos žievelės. Sirupui išvirus, žievelė dar kurį laiką jame palaikoma, o tuomet išimama.

Naminis citrininis limonadas

„Galiausiai, sirupą sumaišome su citrinos sultimis ir pilame į ąsotį ar kitą indą, o gautą mišinį vėliau praskiedžiame vandeniu. Jei norime mažiau intensyvaus skonio, į limonadą galima įpilti daugiau vandens. Gėrimo saldumą taip pat galime reguliuoti įpilant daugiau citrinų sulčių. Geriausia limonadą patiekti atšaldytą su ledukais, o šis derinys puikiai atgaivins karštą vasaros dieną“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)