Padažas – puikių salotų pagrindas


Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad puikių ir skonių įvairove pasižyminčių salotų pagrindas – padažas. Įvairūs padažai salotoms gali būti gaminami ir iš riebesnių ingredientų – majonezo ar grietinės, tačiau vasarą labiau mėgstami lengvi ir klasika jau tapę alyvuogių aliejaus ir balzamiko ar citrinos sultimis, garstyčiomis pagardinti padažai, rašoma pranešime spaudai.

„Vasarą dažniausiai norime lengvesnio maisto, todėl riebius, šaltąjam sezonui labiau būdingus salotų padažus keičia lengvesni. Juos pasigaminti galima iš įvairiausių ingredientų – tereikia nebijoti eksperimentuoti. Salotas galima gardinti ir graikišku jogurtu arba žolelių pagrindų ruoštais padažais, o norint jas padaryti dar išskirtinesnes, padažo pagrindui galima naudoti trintą avokadą, mėtas, padažus pasaldinti ne tik tradiciniu medumi, bet ir agavų ar klevų sirupu“, – sako maisto ekspertė.

Gyvavo Babilono ir Senovės Egipto laikais


Sakoma, kad babiloniečiai beveik prieš 2000 metų salotoms paskaninti naudojo mums puikiai pažįstamus aliejų ir actą. Senovės Egipto gyventojai mėgo salotas pagardintas aliejumi, actu ir iš Azijos kraštų atsivežtais prieskoniais. O, pavyzdžiui, į majonezą panašūs salotų padažai, pasak istorinių šaltinių, debiutavo ant Prancūzijos didikų stalo daugiau nei prieš 200 metų.

Salotos

Salotos, pagardintos įvairiausiais padažais, buvo mėgstamos didžiuosiuose Europos monarchų rūmuose. Karališkieji virėjai į ruošiamų patiekalų receptus įtraukė ir egzotiškus ingredientus, tokius kaip gėlių žiedlapiai. O, pavyzdžiui, Anglijos karaliaus Henriko IV mėgstamos salotos buvo gaminamos iš šviežių, kubeliais supjaustytų bulvių, sardinių ir įvairiausių žolelių užpilo. Tuo tarpu Škotijos karalienė Marija Stiuart pirmenybę teikė virtoms salierų šaknims, supjaustytoms kubeliais ir sumaišytomis kartu su žalumynais, pagardintomis kreminiu garstyčių užpilu ir kietai išvirtų kiaušinių gabalėliais.

V. Juodkazienė siūlo ir penkis salotų padažų receptus, kurie šiam gaiviam patiekalui suteiks ne tik naujo skonio, bet ir aromato – teliks sumaišyti visus maisto ekspertės siūlomų receptų ingredientus ir užpilti juos ant mėgstamų daržovių.

Medaus ir garstyčių padažas

4 porcijoms jums reikės: 250 g graikiško jogurto, 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 v. š. dižono garstyčių, 4 v. š. medaus, 1⁄2 v. š. jūros druskos, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, 3 v. š. citrinos sulčių, 1 susmulkintos česnako skiltelės.

Citrina, bazilikas ir jogurtas

4 porcijoms jums reikės: 200 g jogurto, 1⁄4 v. š. jūros druskos, 1⁄2 v. š. česnakų miltelių, 3 v. š. citrinų sulčių, 5 g smulkintų šviežių bazilikų.

Agavų ir balzamiko padažas

4 porcijoms jums reikės: 4 v. š. balzaminio acto, 4 v. š. agavų sirupo, 1 v. š. dižono garstyčių, 8 v. š. alyvuogių aliejaus, 1⁄2 v. š. druskos, 1⁄4 v. š. maltų juodųjų pipirų.

Avokadų padažas

4 porcijoms jums reikės: 1 nulupto ir sutrinto avokado, 1 skiltelės česnako, 1⁄2 v. š. druskos, 1⁄2 v. š. maltų juodųjų pipirų, 6 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. šviežių kalendrų, 1 žaliosios citrinos sulčių.

Mėtų padažas

4 porcijoms jums reikės: 1 žaliosios citrinos sulčių, 100 ml alyvuogių aliejaus, 10 g smulkintų mėtų lapelių, 2 v. š. medaus, žiupsnelio druskos, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)