Naudinga sveikatai

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad ledjūrio menkė pasižymi puikia maistine verte: joje gausu baltymų, mažai sočiųjų riebalų. Taip pat joje yra vitamino B12, fosforo bei seleno. Be šių vitaminų ir mineralų, ledjūrio menkėje gausu omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių, beveik nėra cholesterolio. Reguliarus ledjūrio menkės vartojimas mažina kraujo spaudimą, dėl to mažėja rizika susirgti širdies ligomis. Jos vartojimas labai naudingas akims – šioje žuvyje esančios gerosios medžiagos padeda kovoti su tokių akių ligų kaip katarakta susidarymu. Be to, mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina smegenų veiklą ir netgi padeda kovoti su mažakraujyste, rašoma pranešime spaudai.

Ši žuvis, kaip ir visos baltos žuvys pasižymi dar ir tuo, kad turi mažai kalorijų: 100 gramų šios žuvies galime rasti vos 92 kalorijas. Ji yra lengvai virškinama, todėl patiks ir tiems, kurie vadovaujasi sveikos mitybos pricipais, metantiems svorį ar netgi turintiems skrandžio bei virškinimo problemų. Be to, dėl savo švelnaus skonio ir gerųjų organizmui savybių – ledjūrio menkė puikiai tiks ir vaikams.

Ledjūrio menkės yra ganėtinai didelės, jos sveria apie 7–10 kg ir dažniausiai užauga iki 60–90 cm. Šios žuvys labiausiai paplitusios Šiaurėje – sutinkamos Šiaurės, Barenco, Baltojoje, Baltijos jūrose, taip pat ir Šiaurės Atlanto vandenyne. Tiesa, Lietuvos priekrantėje jos sutinkamos retai.

Itin populiaraus patiekalo ingredientas

„Ledjūrio menkė dažniausiai yra patiekiama kepta aliejuje, o vienas populiariausių iš šios žuvies gaminamų patiekalų – žuvis tešloje su bulvytėmis, geriau žinomas fish and chips pavadinimu. tačiau švelniu, bet pakankamai sodriu skoniu pasižyminčią menkę galima ruošti ir garuose, kepti orkaitėje, ją galima patiekti su makaronais, ryžiais, daržovėmis ar kitais mėgstamais garnyrais. O vasarą šią žuvį galima kepti ir kepsninėje, ant grilio“, – pasakoja maisto ekspertė.

Anot V. Juodkazienės, svarbiausia ruošiant menkę jos neperkepti. Mat tuomet ji ne tik praras sau būdingą skonį, bet ir taps sausa bei sunkiai kramtoma. Maisto ekspertė dalijasi ir itin paprastu, tačiau abejingų nepaliksiančiu ledjūrio menkės su citrina receptu.

Citrininė ledjūrio menkė

Jums reikės: ½ puodelio sviesto, citrinos, arbatinio šaukštelio druskos, arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų, ½ šaukštelio džiovintų petražolių, 3 skiltelių česnako, ledjūrio menkės filė, 2 šaukštų citrinpipirių.

Pagaminimas: visų pirma reikėtų iki 175 laipsnių įkaitinti orkaitę. Tuomet vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Jį sumaišykite su citrinos sultimis, druska, pipirais, petražolėmis ir smulkintu česnaku. Gautą mišinį maišydami virkite apie 10 minučių, kol sutirštės. Tuomet menkės filė išdėliokite skardoje, žuvį apipilkite puse pasigaminto padažo, dar šiek tiek pabarstykite citrinpipiriais, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje apie 15–20 min. Galiausiai žuviai iškepus ją dar šiek tiek patepkite likusiu padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)