Ledai – iš pieno produktų (pieno, grietinės, grietinėlės) pagamintas ir sušaldytas saldus desertas.

Apie ledų atsiradimą sklando ne viena legenda. Pagal vieną iš jų, keliautojas Markas Polas pamatė ledus kelionėje po Kiniją ir receptą parsivežė į Italiją, vėliau receptas pervežtas į Prancūziją. Tačiau nėra jokių šią legendą patvirtinančių įrodymų. Manoma, kad šią istoriją galėjo sukurti ledų gamintojai XIX amžiuje. Labai tikėtina, kad ledai iš tiesų atrasti Kinijoje, bet nežinoma, kada ir kaip jie atsirado Vakarų pasaulyje.

Yra žinoma, kad įvairūs šaldyti desertai pradėti vartoti labai seniai. Pavydžiui, Romos imperatorius Neronas (37–68 m.) įsakė iš kalnų atvežti ledo ir sumaišyti jį su vaisiais. Taip pat žinoma, kad Šang provincijos Kinijoje imperatorius Tangas (618–907 m.) žinojo ledo ir pieno maišymo metodą. Tikėtina, kad žmonės, gyvenę ten, kur yra sniego, jau senovėje maišė sniegą su medumi ar kitais natūraliais saldikliais.

Ledai

Šiuolaikiniai vakarietiški ledai tikriausiai pradėti gaminti XVII amžiaus pradžioje JAV, kur idėją iš Prancūzijos atvežė Bendžaminas Franklinas, pirmą ledų gaminimo įmonę nusipirko Džordžas Vašingtonas, o išpopuliarino Tomas Džefersonas, įtraukęs receptą į savo receptų knygą.

Ledai gaminami iš pieno produktų sumaišant juos su saldikliais ir įvairiais priedais. Naminiai ledai pagaminami itin greitai, svarbiausi yra du produktai – grietinėlė ir kondensuotas pienas. Jie skanūs savaime, tačiau galite juos pagardinti norimais priedais – riešutais, kokosų drožlėmis, sausainiais ir kt.

Minėtina, kad naminiai ledai galioja trumpiau, nei parduotuviniai, nes gaminami be konservantų. Todėl rekomenduojama gaminti tiek, kiek suvalgysite per kelias dienas.

Naminių ledų receptas

Jums reikės: 400 ml grietinėlės (35 % riebumo), pusės indelio kondensuoto pieno, 100 g juodojo šokolado.

Naminiai ledai

Gaminimo eiga: grietinėlę suplakite iki standžių putų ir sumaišykite su kondensuotu saldintu pienu. Įberkite stambiai tarkuoto šokolado ir išmaišykite. Supilkite į norimas formeles ir dėkite į šaldymo kamerą. Laikykite ne trumpiau kaip 6 valandas arba per visą naktį. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)