Kepsninėje ruošia ir sriubas, ir šakočius

„Jeigu anksčiau maisto kepimo ant žarijų neįsivaizdavome be šašlykų, kepsnių ar dešrelių, tai šiuo metu asortimentas, kurį žmonės vartoja maistą ruošiant kepsninėse – smarkiai prasiplėtė. Dabar ant grilio dažnai kepama ir žuvis, jūros gerybes, kepami ir įvairūs sūriai, pamarinuotos daržovės ar grybai“, – sako V. Budrienė.

Jai pritaria ir kepsninių „Kamado Bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas. Anot jo, pastaruoju metu kepimas ant žarijų – Lietuvoje pasiekė naujas populiarumo aukštumas. Ir nors dažniausiai grilio sezonu laikydavome šiltąjį metų laiką, anot jo, dabar kepama yra praktiškai visus metus, nepriklausomai net ir nuo oro.

„Kalbant apie kepimo ant žarijų kultūrą – didžiausias lūžis, tikriausiai, įvyko tuomet, kai rinkoje atsirado naujo tipo keramikinės kepsninės. Žinoma, pagal viso pasaulio tendencijas barbekiu rinka taip pat stipriai auga, todėl nenuostabu, kad tampa vis populiariau ir Lietuvoje“, – sako V. Amosovas.

Ekspertas pasakoja, kad mūsų šalyje grilinimo tradicijos tampa vis universalesnės. Jeigu Amerikoje ant žarijų dažniausiai yra kepami tik mėsos patiekalai – Lietuvoje žmonės neapsiriboja vien mėsa ir gamina viską: jose kepa ir duoną, blynus, gamina troškinius, sriubas, plovą, netgi įvairiausius pyragus ar šakočius. Anot žinovo, kepsninėje galima netgi šaltibarščiams ypatingai paruošti burokėlius – juos iškepti, parūkyti.

„Žinoma, Lietuvoje populiariausias patiekalas pagamintas ant žarijų išlieka jau tradiciniu tapęs šašlykas, tačiau keramikinėse kepsninėse žmonės jau pamėgo kepti ir picas, ir šonkaulius“, – kalba griliaus žinovas.

Viena dažniausių klaidų – žinių trūkumas

Ekspertas įvardijo ir dažniausiai kepant pasitaikančias klaidas. Anot jo, viena pagrindinių klaidų, kurias daro kepimo ant žarijų naujokai – nepasiruošimas ir žinių trūkumas. Pasak jo, žmonės, kurie apie kepimą ant žarijų nusimano nedaug dažnai mėsą ruošia neatsižvelgdami nei į kepimo laiką, nei į produkto vidinę temperatūrą. Tai dažniausiai lemia kepsnių perkepimą.

„Prieš gaminant bet kokį kepsnį ar kitą patiekalą – būtina pasidomėti kaip jis yra ruošiamas, pasigilinti į įvairiausius receptus. Vien kalbant apie mėsą – skirtingos jos dalys ar rūšys yra skirtingai kepamos, todėl žinios yra pakankamai didelis maisto ruošimo pagrindas“, – pasakoja V. Amosovas.

Norint paruošti kuo skanesnį patiekalą, anot eksperto, pirmiausiai reikėtų rinktis kokybiškus produktus – mat būtent nuo jų priklauso didžioji dalis patiekalo sėkmės. Kitas svarbus dalykas – kokybiškos priemonės: gera kepsninė, anglis, įrankiai. Anot jo, kepant mėsą reikalingos ir papildomos priemonės, pavyzdžiui, termometras, kuriuo galime pasimatuoti mėsos vidinę temperatūrą.

V. Amosovas siūlo ir abejingų barbekiu vakarėlyje nepaliksiančio mėsainio receptą.

Mėsainis su jautienos steiku

Mėsainis su jautienos steiku

4 porcijoms Jums reikės:

  • 4 brioche bandelių
  • 2 raudonųjų svogūnų
  • 100ml medaus arba balzaminio acto
  • 3 arbatinių šaukštelių cukraus
  • 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
  • Jautienos steiko
  • 200 g čederio sūrio
  • Mėlynojo sūrio padažo
  • 2-3 marinuotų agurkėlių
  • 1 čili pipiro

Pagaminimas:

Plonai, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus sudedame į indą, juos pasūdome ir supilame cukrų. Viską gerai išmaišome ir supilame actą. Steiką kepame vidutiniškai – iki kol jo vidinė temperatūra pasieks 50–55 laipsnių. Mėsai iškepus ją supjaustome plonais griežinėliais ir paskaniname druska bei pipirais. Tuomet perpjauname mėsainio bandelę ja trumpai pašildome ant grotelių, vėliau jos viršutinę ir apatinę dalį sutepame mėlynojo sūrio padažu, dedame supjaustytus agurkėlius, mėsą, marinuotus svogūnus ir užpilame išlydytų čederio sūriu. Jeigu mėgstate aštriau – ant sūrio galima užberti smulkiais žiedeliais pjaustyto čili pipiro. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)